Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? posledice obsevanja

posledice obsevanja

Lepo pozdravljeni !

Moj mož je bil konec novembra 2006 operiran na levi roki (nadlaktnica). Odstranili so mu hondrosarkom. Sedaj hodi na obsevanje. Opravil je že dvajset obsevanj, sedaj jih ima še deset. Zanima pa me naslednje: Ali je normalno, da je operirana roka ves čas močno zatečena in zakaj je sedaj postala operativna brazgotina boleča, oz. ima občutek, da se mu bo vnela ?
Ali so to lahko stranski učinki obsevanja ? Ima mogoče kdo podobne izkušnje ?

Če se ne motim, je pred kratkim nekdo tu gori ravno pisal o teh rdečicah in podplutbah ter hudih bolečinah po obsevanjih. Mislim, da je to posledica obsevanj, saj 20 obsevanj ni malo. In verjetno so zelo močna. Na OI sem večkrat opazila, da obsevanje nekaterim dobesedno skuri kožo.

Posvetujte se tudi z onkologom. Gotovo obstaja kaj za lajšanje tovrstnih težav.

Pozdravček,

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Nočem strašiti, ker je to en popolnoma drug primer, ampak se tudi mora nekam napisati.
Lani je ena rakova bolnica umrla, vendar ne od raka, temveč od posledic sevanja na črevesu. Tega ne smemo primerjati, ampak škoda ki se naredi lahko tudi na roki, verjetno ni popravljiva. Vprašanje je, če res ni drugega načina zdravljenja in če se včasih ne dela več škode kot pa pomaga. Tega mi sigurno ne bomo rešili. Za drugo mnenje pa verjetno nima smisla, saj se mnogi med seboj poznajo in zdravniška etika tudi ne dovoljuje, da bi en zdravnik rekel, da en drug zdravnik ne dela prav.
Jaz bi zdravniku sama rekla, da imam občutek, da je slabše, da se to tudi vidi in da naj se še enkrat pogovorijo, če je obsevanje še smiselno. Pri takih stvareh ne bi čakala niti do termina.

Tebi in tvojemu možu vse lepo!
mk

Na osnovi česa pa ti MojcaK sklepaš, da škoda na roki verjetno ni popravljiva???

Iz literature in iz lastne izkušnje vem, da se velika večina posledic obsevanja, zlati na koži, po nekem času sanira. Seveda pa se je treba o tem sproti pogovarjati z zdravnikom. Njegova naloga je, da pretehta med koristmi in posledicami predpisanega obsevanja. Naj vam poda tudi kakšna dodatna pojasnila.

Pozdavljeni!

Obsevanje črevesja ali v njegovi bližini je čisto nekaj drugega kot obsevanje roke. Tudi v našem primeru je umrla oseba zaradi posledic obsevanja (zapora črevesja – ileusa), ker je bila obsevana trebušna votlina. Vendar je to kar pogosta posledica, ki je ni mogoče primerjati z obsevanjem roke!

Lp

Saj sem napisala, da se ne more primerjati.
Samo vseen mislim, da je potrebno mogoče nehati, če se obotavlja.
Tega mi tukaj ne vemo. Kot sem rekla, jaz bi zdravnika na to ogovorila, ker sevanje tudi ne uniči vedno samo tumor.
Škodi sicer bolj lokalno kot KT, ampak kaj pa če je tam kak živec. Kar je uničeno se ne da popraviti – ne verjamem niti, da lahko živci spet skup zrastejo, če je vmes nekrotično tkivo. Tako sklepam jaz @merenge. Ne vem pa nič, pa tisti zdravnik mogoče tudi ne ve takrat, ker v tem trenutku ne vidi, kakšno škodo dela.

če prebereš, kaj piše ssss****, potem izgleda, da mu niso mogli operirati celega tumorja, in to na roki. Verjetno je tako prepleten med kakimi živci in žilami, da ga niso mogli povsem odstraniti, da zdaj še obsevajo. In tiste živce ali žile s sevanjem tudi zadenejo, to se obotavlja. Lahko pa tudi kakšne glavne živce … Ali kako si vi to predstavljate? Saj vem, da ni nikjer enako.

V glavnem, če se obotavlja, je treba še enkrat premislit, če že ni bilo dovolj. Ali pa prekinit in opazovat, kako se bo razvijalo.
Jaz ko tule berem, se mi zdi, da je marsikdo dobil kakšno terapijo kak mesec dni predolgo, da je naredilo več škode kot pomagalo.
Pipi, saj mogoče mislim, da je to bila tvoja mami (morje?). Ali ni obiskovala po tem tudi različne bioenergetike? Lahko pa da se motim in da se to večkrat dogaja. Zato je dobro da se malo izmenjujejo različne izkušnje.

Vse lepo! mk

ne ni bila moja mami. To se je zgodilo že leta 2004.

Lp

Zdaj me pa strašite! moja mami gre naslednji teden na obsevanje črevesja (in kemoterapijo) zaradi popolnoma lokaliziranega tumorja. Se moram zdaj bati, da bo umrla zaradi tega, po mnenju zdravnikov zaradi raka sigurno ne bo.

Pozdrav, Tejka

Hej, Tejka, brez panike. To je en primer na veliko takih, ki jim pa obsevanje z manjšimi stranskimi učinki POMAGA!!!!

Kar pogumno!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

New Report

Close