Posledice kemoterapije -afte?
Pozdravljeni!
Moj oči je imel raka na mehurju, zaradi česar so mu mehur odstranili. Ob tem so mu preventivno odstranili tudi prostato, na kateri so v kasnejših preiskavah prav tako odkrili tumor. Rakaste celice so našli še na bezgavkah, zato so mu predpisali kemoterapijo.
Za seboj ima zdaj 4 kemoterapije, ki so jih spremljale težave, kot je huda slabost, bolečine v rokah in nogah, vročina… Po zadnji kemoterapiji pa so se mu v ustni votlini pojavile t. i. afte. Te so velike kot lešniki in seveda strašno boleče. Bolečina se mu je razširila na grlo in ušesa, povišala se mu je tudi telesna temperatura (38 stopinj) in je vsak dan bolj otečen. Zaradi aft ne more več jesti in izgublja težo, kar pa za organizem ni v redu.
Lepo prosim za kakšen nasvet, kako bi lahko pozdravili te afte ali vsaj lajšali bolečine. Včasih smo uporabljali “tinto” (pravega imena ne poznam), vendar pa so mi v lekarni dejali, da je ne dajejo več, saj naj bi povzročala raka. Zdravniki pa so dejali, da ni zdravila, saj se mora sluznica sama obnoviti.
Nam lahko kako pomagate?
Najlepše se vam zahvaljujem za pomoč in vam želim lep dan, Ksenija
Draga Ksenija!
Poškodovana ustna sluznica je lahko zelo neprijeten zaplet po kemoterapiji, a kot so vam že pojasnili, prehodnega značaja. Vsekakor dodatne okužbe z npr. glivami lahko zdravimo – in bi jih tudi morali. Vendar je tudi težava, da bi lahko zdravila delovala dodatno dražeče. Ob bolečinah v ustih sem zasledila nasvet – sesanje kocke ledu. Začasno jih verjetno nekoliko ublaži.
Očetu ponudite mehkejšo, kašasto hrano ali tekočine (sokove) – vse čimbolj kalorično. Pije ali je naj čimvečkrat v majhnih količinah. Motivirajte ga, da se potrudi jesti ali piti kljub bolečinam. S prehranjevanjem se bolnik na svoj način bori proti raku – ohranja svoje telo čimbolj sposobno. Ob prehudi izgubi teže ali izgubi apetita lahko dodamo zdravilo, ki vzpodbudi tek.
Upam, da se bo javil še kdo s svojo osebno izkušnjo.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
Draga Ksenija,
v reviji Okno, glasilu Društva onkoloških bolnikov Slovenije, je v 2. številki iz leta 2000 objavljen pregleden članek “Stranski učinki zdravljenja s citostatiki”, ki ga je napisala Brigita Skela Savič (str. 39-42). Članek je dostopen s strani društva
, neposredna povezava nanj pa je:
Lep pozdrav!
Irena