Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Zasvojenost in pomoč Posledice-alkohola in droge v Sloveniji

Posledice-alkohola in droge v Sloveniji

ALKOHOL IN DROGE V SLOVENIJI

Posledice
Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja sta leta 2004 pomoc v centrih za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog iskala 2.902 evidentirana uporabnika. Med njimi je bilo 17 odstotkov učencev, dijakov in študentov.
Najmlajši je bil star komaj 13 let. Glede na vrsto primarne droge med mladimi prevladuje heroin in drugi opioidi (78 odstotkov) ter kanabis (19 odstotkov). Predlani je bilo 69 smrti povezanih z uporabo drog. Zaradi alkohola, predvsem bolezni jeter, je umrlo najmanj 466 oseb. Prezgodaj, pred starostjo 65 let, jih je umrlo 327, hospitalizacij je bilo 3.950, primerov začasne odsotnosti z dela 1.980. Zgodilo se je tudi 3.913 prometnih nesreč. Vir: Mag, 5. 7. 06 (64)

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Kaj predlagate. Osebno popijem 4 do 5 pirov na dan včasih tudi kakega več. Pa zaradi tega zaenkrat še nihče ne trpi, ne služba, ne družina, še nič, vendar vseeno bi rad nekako nehal, pa ne vem kako. Ampak da bi se sedaj vozil v LJ pa bil še manj z družino, kot sem zaradi službe, pa ne vem. Na pir grem v hladilnik in ne k kakemu šanku.

Scorpo!
V naši družbi je pitje alkohola sprejemljivo. Družbeno moralno sprejemljiv način pitja alkoholnih pijač lahko vara vas in vašo družino toliko časa, dokler ne zabredete tako daleč, da se stvari začnejo sesuvati. Vsak, ki pije uporablja alkohol za dosego določenega cilja, npr. za sproščeno počutje ali osvežitev. Težava nastane, ko alkohol postane edino sredstvo za doseganje takšnih ciljev. Če je pijača edini način, da se ob koncu dneva sprostite, postane alkohol za vas izredno pomemben:potrebujete ga, da se lahko sprostite. Razmislite o razlogih zakaj sploh pijete alkohol vsak dan. Ko enkrat veste, kaj lahko alkohol stori za vas, lahko začnete iskati načine, da dosežete enake cilje, ne da bi ga potrebovali. Pri ugotavljanju kaj lahko alkohol stori za vas, si lahko pomagate tako, da se poskušate spomniti situacij, ko bi težko zmogli brez njega- napori v službi, odgovorno družinsko življenje itn. Če ugotovite, da je življenje pretežko, da mu niste kos brez omamljanja, ki vam, da lažno moč in pogum kaže, da ste na dobri(slabi) poti, da resno zabredete in da je čas, da začnete resno razmišljati in ukrepati. Niste napisali koliko časa oziroma let že pijete takšno količino alkohola dnevno in kako na to gledajo vaši bližnji.

Zanikanje je najosnovnejši način obrambe alkoholika. Alkoholik si v prvi fazi alkoholne bolezni, v fazi uničevanja družine, poskuša obdržati izgled, fasado normalnega človeka. Največkrat imajo ljudje za alkoholike samo tiste, ki so že tako daleč, da so bili prisiljeni iti na zdravljenje. Vi pravite, da zaenkrat še nihče ne trpi zaradi vašega popivanja. Alkohol vam lahko vzame vse. Ali res morate priti do faze osebnostnega in družbenega propada, uničiti svojo družino, izgubiti zaposlitev in odtujeno segati po kozarcu, ali pa je bolje, da si takoj prenehate zatiskati oči, saj kar tako verjetno ne boste prenehali piti. Ne ustrašite se svoje želje. Sanjajte o treznem življenju brez piva. Razmislite o tem kaj imate od popite pijače, kaj vam da in doprinese k vašemu pozitivnemu odnosu do življenja.

To da pijete doma ni nikakršna tolažba za vas, dejstvo je, da alkohol pijete vsak dan, ne tolažite se s tem, da bi bilo kaj drugače, če bi šli v gostilno za šank. Še toliko slabše, da pijete doma kar tako.

Mogoče bi se včlanili v kakšno skupino anonimnih alkoholikov. tel. št. je: 01 433 82 25 (avtomatski odzivnik). Ni nujno, da se vozite v Ljubljano, takšne skupine se srečujejo tudi drugod po Sloveniji. Pravzaprav pa je to le še en izgovor več, da vam ni potrebno priznati, da vaše popivanje ne pelje nikamor. Kaj ima družina od vas, ko doma odpirate steklenice ali ne bi bili vsi skupaj bolj zadovoljni, če bi poiskali pomoč.

Ne zatiskajte si oči in ukrepajte preden bo prepozno, preden se bodo pričeli pojavljati problemi doma, v službi.. Življenje je lahko dovolj lepo in polno brez steklenice piva, samo odkriti ga morate. Pa srečno!

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

nekateri so pa že v otroštvu bili potisnjeni v alkohol. od nekoga oče je odraščal v takšnih pogojih, da mu jih ne bi nobeden zavidal. ker pri hiši ni bilo mleka so otrokom dali za piti odvrel jabolčni sok, ki je vseboval alkohol.

ali si je sedaj ta človek sam kriv za to, da pije??
ali ga naj obsojamo na vsakem koraku?? da bo potem hodila za njim senca manjvrednost??

to osebo dobro poznam in vem da je v težavah in se ne more sam izviti iz njih.

KAKO MU POMAGAT?

Zaskrbljena,

ga.Vesna Pečelin kaj predlagate. V naši družini so droge (pravi da kadi travo) s pogovori smo prilezli tako daleč, da ne kadi cirka 14 dni vsaj pravi tako. Res pa je, da je zelo nervozen dosti ne spi in tudi več je. Pa še to smo se dogovorili, da bomo poiskali strokovno pomoč, če ne bo šlo drugače. Men pa zanima, če dobi službo in mora na zdravniški pregled in ugotovijo prisotnos ali to delodajalcu povedo, da se drogira. Namreč je sin dobil razgovor za službo sedaj pa ne vem kaj naj.

Hvala za oddgovor in lep pozdrav,

p.s Nagaja mi internet tako, da se lahko zgodi, da boste dobili večkrat.

Draga Katarinca!
Pravite, da so v vaši družini prisotne droge. Težko govorim kar tako na splošno saj ste mi premalo podrobno opisali vaš primer. Pravite, da ste s pogovori prilezli tako daleč, da ne kadi že 14 dni, kateri ponovni poskus prenehanja je že to mi tudi niste napisali. Da res več ne kadi lahko preverite le s testom, mislim, da zgolj besedam ne smete verjeti.
Na zdravniškem pregledu dvomim, da bi fanta testirali glede prisotnosti nedovoljenih drog, razen če delodajalec tega izrecno ne zahteva, kar se pa vedno bolj pogosto dogaja.
Mogoče bi vendarle napisali še kaj več.
Pa srečno in poročajte kako vam oz. njemu gre.
Če boste iskali strokovno pomoč me pokličite na spodnjo telefonsko št., da se dogovorimo za pogovor.

Spoštovana ga.Vesna Pečelin

Smo povprečna družina. Ko sem opazila spremembe pri sinu sem takoj kupila test seveda mu nisem nič prej omenila kaj nameravam. Seveda je bil šokiran, ko sem mu predlagala, da mi da urin ampak se ni nič upiral. Test je bil pozitiven. Seveda sva jaz in mož rabila dva dni, da sva temeljito premislila kako naprej. S pogovori je priznal, da kadi travo. Je prvi posku, da preneha. Včeraj mi pa je sam predlagal da naredim test, da se prepričam ampak bom še malo počakala. Seveda vam bom poročala, kako nam gre. Zanima me še tudi, če lahko sami starši pridejo na pogovor, da bi lažje pomagali svojim otrokom.

Lep pozdrav
Katarinca

Spoštovana Katarinca,
Seveda se lahko naročite na pogovor in pridete za začetek sami starši po nasvet, da boste lažje ukrepali in se spopadali z vašo problematiko doma, pokličite ma spodnjo tel št.

Vsekakor si otrok ni sam kriv, da so mu starši zaradi pomanjkanja mleka dajali alkohol, ali pa so ga alkoholizirali, da je otrok prej in bolj trdno spal.
Je pa res, da to ne sme biti opravičilo, da odrasel človek v tem vztraja, čeprav je seveda stare vzorce težko spreminjati. Smiljenje samemu sebi in še vsem ostalim, ki ga obdajajo prav nič ne pomaga, kvečjemu nasprotno. Prav vsak, ki je zapadel v zasvojenost od alkohola, drog ali česa drugega bi našel nešteto razlogov, vzrokov, zakaj je posegel po substanci, ki izhajajo tako iz družine kot iz drugih področij človekovega življenja, toda iskanje krivcev zgolj pri drugih ne prinese rešitve.

Moram vam sporočiti, da sem naredila test pri mojem sinu in je bil negativen. Seveda se cela družina vsak dan pogovarja z njim saj smo se tudi prej ampak sedaj se drugače predvsem pa kako mora imeti voljo, da preneh in kako je lepo živlenje brez teh drog.

Lep pozdrav

Draga Katarina!
Upam da ste na pravi poti in da vam bo uspelo. Predlagam, da se dosledno držite zastavljenega načrta in ne popustite in seveda, da ste vsi družinski člani enotni, da sin ne bi poskušal manipulirati z vami.
Se slišimo!

Jaz sem praktično vsak dan pijan, borim se pa mi ne znese, služba še ne trpi, družina pa že ful, sem s koroške, kam naj se obrnem

Jernej!
Me veseli, da ste se oglasili in da svoj problem prepoznavate in želite storiti nekaj preden bo trpela še služba, v družini pa se vaša zloraba alkohola očitno že pozna. Predlagam, da se vključite v katero od skupin anonimnih alkoholikov. tel. št. je: 01 433 82 25 (avtomatski odzivnik).
Želim vam veliko uspeha pri spopadanju z vašim problemom!

Moram Vam sporočiti, da je naš sin trenutno čisti pet tednov. Preverjeno s testi, ki se kupijo v lekarni. Pa še to zelo veliko se pogovarja, ker se prej ni. Seveda imava z možem kontrolo nad njim. Kontrola pa izgleda tako, da včasih gre mož za njim seveda sin to ne ve. Tačas, ko naj bi bil sin čist se je držal dogovora za katerega smo se dogovorili vsaju mislim tako. Se še javim.

Lep sončen pozdrav,
Katarinca

Ponovno pozdravljena!
Lepo, da ste se oglasili.
Me veseli, da se sin zaenkrat drži, upajmo na najboljše tudi v bodoče.
Lep sončen pozdrav tudi vam!

Tudi sam zadnje case veliko pijem. Pijem pa zato, ker ne zdrzim obcutka osamljenosti. Tako, mi je dolgcas ko pridem po sluzbi domov, potem se pa se sprasujem, kaj je narobe z menoj, da sem pri slabih 31 se sam. Dopoldne sicer ne pijem, prav tako v sluzbi ( delam najveckrat popoldne ) tudi ne pijem.
Sprasujem se zakaj me zivljenje tako kaznuje. Imam dobro placo, avto, hiso, na videz ne zgledam slabo, samo punco, ki bi spostovala vrednote, kot so zaupanje, ljubezen, spostovanje, pac ne srecam.
Hodim, po hribih, gozdovih, povsod iscem osebo s katero bi se se ujela, bila eno, pa jo ne najdem.
Tezko, je razumeti ubcutek osamljenosti, ce ga ne dozivis.
Sicer imam, starse, ki jih imam neizmerno rad, prijatelje ki mi vedno stojijo ob strani, toda na koncu si se vedno sam………..in to tako sam , da to boli.
Veliko, bi mi pomagalo ze ce bi mi kdo dal kaksen nasvet,se malo pogovoril z menojl.
[email protected]
Sedaj grem pa se na na en kozarec.
Hvala.

Zdravo Ton!
Ljudje vedno hrepenimo po tistem česar nimamo. V današnjem času, ko je vsega na pretek v materialnem smislu, lahko si kupimo skoraj vse, žal pa si ne moremo kupiti ljubljene osebe, ki bi nam vračala zaupanje, ljubezen, spoštovanje.
Veliko pesimizma se skriva za vašimi besedami. Nedvomno je osamljenost boleč občutek in v sedanji potrošniški družbi je osamljenih vedno več ljudi, povečujejo pa se kvazi prijateljstva, ki temeljijo na bahanju kdo ima več oziroma je boljši. Razumem vas, da se sprašujete zakaj ste pri teh letih še sami, povedali pa mi niste kaj vse ste že naredili za to, da temu ne bi bilo več tako. Menim, da niste še ničesar izgubili in nimate razloga, da svojo osamljenost utapljate v alkoholu. S tem se vsemu skupaj le še bolj odmikate in si zmanjšujete možnosti, da spoznate pravo žensko saj nemara iščete sebi podobno, vemo pa, da pri alkoholu zaupanje, spoštovanje in ljubezen ne gredo skupaj. To pomeni, da človek, ki se utaplja v alkoholu vse te stvari in še marsikaj drugega vedno bolj izgublja.
Lepo, da odhajate v hribe in gozdove, vsekakor bolje kot v gostilne mogoče bi pa poskusili iti še na kakšen ples, kjer je možnosti za spoznavanje deklet večje ali pa se vključite vsaj v planinsko društvo, da boste hodili v družbi. Predlagam, da se usmerite v iskanje koristne izrabe prostega časa, da si čas, ko niste v službi organizirate tako, da se aktivno nekam vključite, šport, plesne vaje.. ponudbe je dovolj le odločiti se morate. Najslabše je ostajati v samoti in objokovati svojo lastno usodo in utapljati osamljenost v pijači. Upam, da osamljenost ni le trenutni izgovor, da se brez slabe vesti opijate, češ sem osamljen, saj mi niste napisali koliko časa to vaše popivanje že traja. Alkohol človeka posurovlja in to ne samo zaradi okvare čustvovanja, uniči tudi vsa altruistična čustva zato vam toplo priporočam, da razmislite o pomenu tega početja in o posledicah, ki vam jih lahko prinese nadaljevanje le tega, ne le, da se alkoholikov ženske izogibajo, temveč obstaja nevarnost, da izgubite še vse tisto kar sedaj imate, tako materialno kot tudi starše, prijatelje in ostalo. Za vse kar imate morate biti zelo hvaležni in srečni, tolažba bolj malo pomaga to se ve, vseeno pa stanje zaenkrat le še ni tako tragično in brezupno, imate vse atribute le ozrite se naokoli le ne iščite sopotnika v alkoholu. Ljudje pravijo, da tisto, o čemer človek največ premišljuje, bo tudi doživeli oziroma našel. Prepričana sem, da je nekje vaša sorodna duša le poiskati jo morate. Če boste iskali boste tudi našli, v kozarcu pa prav zagotovo ne, tam dobite lahko le razočaranje in osamljenost.
Mnogo optimizma in svetlega pogleda na življenje vam želim. Vso srečo, javite se še kaj.

Še nekaj misli o osamljenosti, ki bo v tem prednovoletnem vzdušju navzoča pri marsikomu, prenekateri jo bodo utapljali v mrzličnih nakupih, opijanju do onemoglosti in podobno.

Lahko si sam, ne da bi bil osamljen. Lahko si neporočen, pa se kar dobro počutiš in si srečen. Lahko pa si poročen ter prihajaš v stik s tisoči ljudi, a si kljub temu obupno osamljen.

Osamljenost je notranje trpljenje, ki ga ne moreš ozdraviti tako, da stlačiš ljudi skupaj. Danes je več ljudi natrpanih drug ob drugem kot kdajkoli poprej v stolpnicah, v nakupovalnih ulicah, v veleblagovnicah, v zabaviščnih centrih, v počitniških naseljih. In prav tukaj se ljudje čutijo še bolj osamljene, tu pritiska osamljenost nanje še huje. Osamljenost, ki danes tare toliko ljudi, izvira iz duhovne praznine, iz negotovosti in pomanjkanja občutka varnosti. Terapevt človeku le lajša stisko, a redkokdaj ga ozdravi. Terapevt nima moči nad koreninami sodobne osamljenosti. Te so duhovne narave. Človek si mora pomagati sam.
Za sreče in duha gre, za duhovno zavetje, ki ga lahko nudi le okolje, kjer vlada pristna ljubezen. Zdi se, da je človek tem manj sposoben takšne ljubezni, v kolikor večji meri je prodal svoje srce za navlako, ki mu jo nudi razkošje. Boji se tišine, sproščene predanosti Bogu. Beži v OMAMO, tava v mraku.
Nikjer ni več doma. Vedno ostaja zunaj, na mrazu. In tudi sam ni sposoben nikomur več nuditi zavetja, občutka varnosti, nuditi dom.
Spreobrnjenje lahko dela čudeže.
(Phil Bosmans)

New Report

Close