posledice
Stara sem 20 let in v 7.mesecu nosečnosti.Moje težave hranjenja so se začele že 10 let nazaj.Imela sem Bulimijo in Anoreksijo,zaradi katere sem se 4 leta nazaj zdravila v Psihiatrični bolnišnici Moste.Na telesu imam izredno vidne posledice,kot so strije in celulit vendar v ogromni meri.To moti tudi mojega fanta, ker ne nosim kratkih hlač in kril pa tudi na morje ne hodim že 12 let.Sedaj v nosečnosti sem se zelo zredila in je to še toliko bolj opazno.Ne vem kaj naj naredim,pol življenja sem že depresivna,jemala sem razne tablete vendar brez uspeha.Po porodu sem pripravljena vse narediti za lepo telo vendar mislim da mi to ne bo nikoli uspelo,kajti tako trdovraten celulit in tolikšne strije se ne dajo odpraviti.Začela sem že razmišljati o plastični operaciji.
Prosim pomagajte mi.
Draga Marjana,
nosečnost je glede odnosa do našega telesa za večino bodočih mamic posebej ranljiv čas. Vi ste verjetno glede na preteklo motnjo hranjenja za to še posebej občutljivi. Pogovorite se z vašim zdravnikom, oz. ginekologom, kako izrazit je dvig vaše telesne teže v času nosečnosti. Če je bil dvig višji od priporočenega, poskušajte zmanjšati vnos ogljikovih hidratov in jih morda raje nadomestiti s svežim sadjem, naravnim sadnjim sokom ali podobnim. Vsakakor mora ostati vaš dnevni vnos hrane reden in jedilnik raznovrsten, da boste zaužili dovolj beljakovin, mineralov in vitaminov. Poskušajte najti tudi kakšno knjigo o nosečnosti. Toplo vam priporočam recimo knjigo ginekologinje Grozdane Berginc-Šornac in Milanke Šornac Devet čarobnih mesecev, ki je napisana zelo berljivo in nudi o prehrani in o spreminjajočem se telesu in skrbi zanj več informacij. (za informacije lahko pokličete v njeno ordinacijo na tel. 01-4399 480).
Marjana, kljub skrbi zase poizkusite ta čas pričakovanja usmeriti na vašega otroka. Telo bo potrebovalo še nekaj časa, da se bo počasi vrnilo v stari tir funkcioniranja, mislim, da bo šele takrat pravi čas za kakršnekoli odločitve v zvezi s celulitom in strijami.
Želim vam miru in veselja, da bi ta čas lahko preživela v pričakovanju novega življenja,
z najlepšimi pozdravi,
Marija A