Najdi forum

Spoštovani,
stara sem 35 let in za mano je zelo stresno obdobje. Preveč neizrečenih stvari se je nabralo in ob vse hujšem tempu se mi je zgodila izgorelost. Totalno brez energije in pritiska v glavi sem živela dan za dnem. Danes lahko rečem, da sem sproščena (za mano je teden “izbruhanih” besed) in ne čutim več pritiska v glavi. Začela sem z meditacijo in avtogenim treningom. Kar me pa moti je tresenje (ko npr. primem kakšen fin predmet oz. ko hodim po prstih, se malo tresem – na rokah se vidi trzanje). Ali je možno, da je to od stresa? Me pa tudi že dober mesec mravljinči po rokah in nogah – bi lahko tudi to bilo od stresa? Do zdravnice mi je že nerodno, saj sem kar naprej tam (pred parimi leti so mi ugotovili nizko delovanje ščitnice, sedaj še celiakijo). Res pa, da sem pred mravljinčenjem kolesarila in mi je na koncu ena noga kar otopela…bi bilo možno mravljinčenje tudi od tega…

Pozdravljeni Onina,

hvala za vaše sporočilo.

Kolikor vas razumem so se vam nabirale neizrečene stvari in (tudi) zaradi tega ste izgoreli. Zdaj je bolje, ker imate za seboj teden “izbruhanih” besed. Torej ste našli način kako zmanjšati oz. izboljšati izgorelost?

Opisujete različne simptome – tresenje, trzanje, mravljinčenje, nizko delovanje ščitnice in celiakijo. Nekateri so lahko posledica psihosomatike, vendar temu ni nujno tako. Lahko je vzrok stres, lahko pa je tudi kaj drugega. Vprašanje je tudi v kakšni meri gre za normalne pojave, odzive telesa (npr. tresenje, trzanje, mravljinčenje) in koliko za simptome kakšnih bolezni ali psihosomatike. Premalo vas poznam, da bi lahko karkoli sklepal. Pomembno je, da pri osebnem zdravniku izključite morebitne telesne vzroke in potem vidite kako naprej.

Stres je seveda posledica našega dojemanja določenih situacij in to se lahko spremeni z našo osebnostno spremembo. Opisujete tudi neizrečene stvari in potem “izbruhane” besede. S tem se vam je zmanjšal pritisk v glavi. Kako ste doživljali pritisk v glavi – kakšna čustva so ga spremljala? Kaj ste doživljali?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Največja razlika med pritiskom in sedanjim stanjem je sproščenost, lahkotnost. Lažje razmišljam, ne hitim, bolje vidim in slišim, več občutim in nisem otopela. Odločitve so premišljene in naloge me ne obremenjujejo. Pritisk v glavi pa se mi pojavi na vrhnjem frontalnem delu, tako da se sedaj tudi masiram, če čutim, da bi se mi pritisk lahko pojavil. Zelo mi pomaga tudi dihanje (predvsem dolg izdih).
Kar se tiče tresenja…danes se mi še ni pojavilo…mravljinči me pa še vedno (morda bi, predno grem k zdravnici, poizkusila s kakšno terapevtsko masažo).

New Report

Close