posledica kajenja-infarkt?
Lepo pozdravljeni.Sem študentka stara 23 let, ki so se ji pred 7 tedni začele ene težave z bolečinami v prsnem košu levi roki in okoli leve lopatice.Ker sem oseba, ki se hitro zasekira sem se takrat začela zelo sekirati še posebej ker bolečine niso prenehale.Ker so vsi pregledi..večinoma ekg-ji…pokazali da je vse ok, sem naredila napako in začela brati o boleznih srca in ožilja in ugotovila da lahko infarkt doleti tudi zdrave ljudi ali odpoved srca.Ker sem imela velike težave s strahom..ene napade strahu in tesnobe sem morala veliko delati da sem pri psihi prišla do točke kjer sem sedaj.Vendar imam včasih nekaj dni mir potem pa se spet vse začne.In kaj se začne’sTRAH PRED SMRTJO INFARKTOM,ZASTOJEM SRCA.iN TU NASTANE PROBLEM SAJ IMAM PREMALO INFORMACIJ O TEM IN PREVEČ RAZLIČNIH MNENJ.nAJ NA KRATKO POVEM:NA ENI STRANI SO TRIJE ZDRAVNIKI KI SO MI DEJALI DA TO PRI TAKI MLADOSTI NI MOŽNO RAZEN ČE BI ŠLO ZA PRIROJENO NAPAKO..IN KER SEM PANIČAR MI TO NE DA MIRU ZAKAJ SO POTEM NA DRUGI STRANI ZDRAVNIKI KI SO MI TO OMENILI..SAJ NISO DOBESEDNO REKLI DA BO TO RES SAMO OMENILI SO IN TO MI POVE DA OBSTAJA MOŽNOST.KER SEM IMELA PREPRIČANJE DA SE TO DOGAJA ŠELE V POZNIH LETIH ME SEDAJ TO ZELO PLAŠI.NEKAJ ČASA JE BIL MIR SEDAJ KO PA JE ŠE LE 3 DNI DO MOJEGA DOPUSTA PA SE SPET BOJIM.BOJIM SE NAMREČ DA BI SE MI TAM KAJ ZGODILO.IN KER BI SE RADA POMIRILA OZ. VEDELA KAKO JE DEJANSKO S TEM BI VAS PROSILA-ZDRAVNIK SM KATERIM SE POSVETUJEM JE TRENUTNO NA DOPUSTU-DA MI TO RAZLOŽITE.
-PREBRALA OZ. IZPOLNILA SEM EN VPRAŠALNIK KJER SO REZULTATI POKAZALI DA JE MOŽNOST ZA BOLEZNI SRCA IN OŽILJA ZELO MAJHNA.VENDAR PA ME KOT PANIČARJA ZANIMA KAJ BI PA LAHKO OSEBO PRI MOJIH LETIH PRIVEDLO DO TEGA DA SE JI TO ZGODI-BOG NE DAJ-SE PRAVI DA BI SODILA V TISTI ODSTOTEK MALIH MOŽNOSTI.
-NAJ POVEM DA ME MOTI TO DA LJUDJE GOVORIJO DA JIH OD STRAHA LAHKO KAP IN SEDAJ KO MENI PRIDE TAKS TRAH PRED INF. SE BOJIM DA BI SE KAJ TAKEGA ZGODILO OD STRAHU PRED TEM
-ENA ZDRAVNICA JE DEJALA DA SI NE SMEM MISLITI NA TO DA SI NE BOM KAJ PRIKLICALA IN SEDAJ KO MI TO NE GRE IZ GLAVE ME ŠE BOLJ SKRBI KAK BI SI TO PRIKLICALA ČE ENI TRDIJO DA NI MOŽNO.
-NEKAKO SEM VEDNO MISLILA DA SE TO DOGAJA BOLJ POZNO PO 40. LETU SEDAJ ME SKRBI..ENA ZDRAVNICA MI JE REKLA VSAKEGA LAHKO KAP:
-NAJ POVEM ŠE DA SO SE MI DOGAJALI ŠE ENI ČUDNI UTRIPI KOT ENA ELEKTRIKA MED DOJKAMA TOČNO NA SREDINI KAR JE PRENEHALO PO NEKAJ TEDNI POTEM PA SPET ZAČELO ODKAR SE PONOVNO SEKIRAM.A JE TO KAJ NEVARNO?HOLESTEROLA NIMAM, KRI JE OK, ŠČITNICA TUDI, MERIM 167, TEHTAM 75, V LAETU IN POL SEM SHUJŠALA 3 KONFEKCIJSKE ŠTEVILKE IN IMAM PRITISK POD 120/80 LE NEKAJKRAT SEM IZMERILA OKOLI 135/87!!!!!!KADILA SEM 4 ŠOLSKA LETA IN NEHALA PRED 3 LETI.
-GLEDE PRITISKA BI PA POVEDALA TO GA IMAM VEDNO POD 120/80 AMPAK KER IMA APARAT TUDI IZRAČUN MEAN VREDNOSTI KI MORA BITI MANJŠA OD SEŠTEVKA ZG.IN SP.PRITISKA KI GA DELIMO Z DVA..IN TU JE VPRAŠANJE SAJ MI VČASIH MEAN KAŽE DA JE VEČJI KOT TISTI SEŠTEVEK DELJEN Z DVA..IN AN NAVODILIH PIŠE NAJ V TEM PRIMERU ČIMPREJ GREM DO ZDRAVNIK:JE TO POMEMBNO ČEPRAV JE PRITISK POD 120/80???????
MOGOČE SE VAM VPRAŠANJA ZDIJO ČUDNA, VENDAR SEM OSEBA KI POTREBUJE VELIKO RAZLAGE IN SEM ŽE MARSIKJE PO FORUMU SPRAŠEVALA O TEM.V SOBOTO ODPOTUJEM ZA 14 DNI IN TA VPRAŠANJA MI NE DAJO MIRU.
Spoštovana!
“SAMO BREZ PANIKE” bi rekel dobri vojak Švejk. Menim, da pri vas ni nevarnosti za nastanek infarkta. Glede na rezultate preiskav, ki ste jih opisali, tveganja za vas praktično ni. Glede kajenja lahko rečem, da to, da ste kadili kratek čas in da je že kar nekaj časa, kar ste prenehali in ste še zelo mladi, kajenje ne more biti vzrok za infarkt pri vas. Tudi krvni tlak, ki ga opisujete, je povsem normalen, ne glede na to, če vam mean vrednost kdaj kaže drugaže. Ta vrednost je povsem nepomembna za vas.
Predvsem vam svetujem, da se ne poglabljate v različne “medicinske knjige, ker vas bodo samo zmedle, ker si boste napačno razlagali tisto, kar občutite. Za primer, vam lahko povem lastne izkušnje in izkušnje svojih kolegov iz študentskih let: vedno smo “imeli” bolezni,ki smo jih ravno takrat študirali (moški tudi ginekološke).
Pojdite lepo umirjeno na dopust in NE razmišljajte o težavah, sprostite se in občutki, ki jih navajate, bodo minili. Želim Vam lepe in umirjene počitnice
za vaš prijazni odgovor se vam lepo zahvaljujem priznam da imam psihične težave ki so se že omilile ampak potem se se zadnje 3 dni začela spet sekirati da bi me pa mogoče lahko kap od strahu pred tem..infarkt ali pa možganska.komaj sem se sprijaznila da nimam dejavnikov potem pa sem se začela spraševati ali se to lahko zgodi v mladosti zaradi strahu ter stresa pod katerim sem že nekaj let zaradi šole ter tudi sicer sem živčen človek???????????’
sicer pa ste me že zelo pomirili le to me še zanima ker se to skoz sprašujem.
m
Ne bojte se.
Srce ne preneha biti kar tako, samo od sebe. Blagih prevodnih motenj ima zelo veliko ljudi in živijo povsem normalno, se ukvarjajo s športom in drugimi aktivnostmi brez težav ali nevarnosti. Ne obremenjujte se z razmišljanjem o tem. Pojdite v naravo in začnite uživati v lepih dnevih in sproščenosti.
hVALA SEM ŽE MARSIKOGA VPRAŠALA PA NISEM DOBILA PRAVEGA ODGOVORA..VEM DA SEM PANIČAR AMPAK KOMAJ SO MI DOPOVEDALI DA SE INFARKTI PRI TAKO MLADIH NE DOGAJA..RAZE ČE BI NE VEM KAK KADILA PA NEZDRAVO ŽIVELA JE REKLA MOJA DOHTARCA. KE PA MI EN ZDRAVNIK OMENIL DA JE NENADNA SRČNA SMRT BOLJ POGOSTA IN DA SE SRCE ODLOČI DA BO NEHALO BITI IN ENHA..SEVEDA DA ME SKRBI KER NOČEM DA BI SE TO PRIPETILO, ČEPRAV VEM DA NA TO NE MOREM VPLIVATI.NE VEM PA KAJ JE S TEM MISLIL..V STAROSTI ALI TUDI V MLADOSTI??SAJ SEM JAZ TUDI VEDNO BILA MNENJA DA SRCE NE MORE KAR TAKO NEHATI BITI.AMPAK VSAK VEČER ME LE MALO STISTE OD STRAHU KAJ PA ČE…
JE PA ŠE ENA STVAR DA BOM NEHALA GNJAVIT PO FORUMU LE TO ME ŠE ZANIMA..ZA INF. VEM DA SE NE DOGAJA..KAJ PA MOŽG. KAP IN TA NENADNA SMRT SRCA…KAK PA JE S STEM V MLADOSTI OZ. ZAKAJ SPLOH DO TEGA PRIDE KER LJUDJE PRAVIJO TO SE LAHKO VSAKEMU ZGODI.
LEP SONČEN DAN
No, nenadna smrt ni tako pogosta, še posebej ne med mladimi. Dogaja se lahko pretreniranim športnikom, ki ponavadi jemljejo še kakšne dodatke, ki so z zdravstvenega stališča vprašljivi.
Možganska kap je v mladosti izjemno redka. Lahko pa se z leti pojavlja posebej pri ženah, ki jemljejo kontraceptive in kadijo – to dvoje skupaj poveča nevarnost nastajanja krvnih strdkov in posledično možganske kapi.
Spoštovana!
Bolečine, ki jih opisujete so lahko povzročene s strani želodca (povečanje kisline, vnetje sluznice želodca ali požiralnika ipd), lahkotežave s črevesjem ali kaj podobnega. Vendar je “na daljavo” točna opredelitev seveda zelo težka, zato Vam svetujem, da se oglasite pri svojem zdravniku.
pozdravljeni.imam še eno vprašanje oz. dve kaj naj bi to pomenilo:zanima me kaj pomeni če ima oseba vedno žile na nogah-od prstov do gležnja-in na rokah-od prstov do zapestja tako izrazite da izstopajo ven iz kože..ne da se vidijo ampak so prav ven iz kože…ker tega včasih ni bilo me zanima zakaj to anstane.drugo pa je mogoče povezano s prvim…imam namreč težave z gležnji ki me včasih ko veliko hodim bolijo ampak zanimivo da me bolijo tudi ko nič ne hodim čist odvisno od dneva..in takrat me zelo bolijo pa ne le gležnji takrat me ponavadi trga po nogah od prstov do gležnja.ponavadi se obujem toplo in si mažem s kremo in jih namakam ter molim da mine.ker me to pesti že nekje 3 leta me skrbi…bi to lahko bila posledica tega da sem kot otrok imela dostkrat mokre noge pozimi zaradi slabe obutve????gležnji me sedaj bolijo vedno od hoje….kar tako z lufta pa me ponavadi bolijo pozimi in spomladi pa jeseni.poleti nikoli….ko pa je dež pa me najbolj.tretje vprašanje pa je še vedno povezano z pritiskanjem v glavi ki ga pogosto čutim…..ali v lavi in desni senci ali na sredi glave..na levi in desni sredini glave..ali pa v zadnjem delu glave na levi in desni-vedno na obeh.včasih pa le na sredi ali v zadnjem delu glave na sredini in ne na levi in desni.ko popušča čutim neke mravljince po glavi in takrat vem da bo minilo-je to kaj nevarnega?
lep pozdrav.
m.