Najdi forum

Poslabšanje po terapiji

Pozdravljeni

Stara sem 46 let. V novembru in decembru sem hodila na terapije v en Mogy center zaradi več let trajajočih bolečin v vratu in rokah (obraba vratnih vretenc). Po drugi terapiji so se mi začele grozne vrtoglavice, ko sem se vlegla, vstala ali nagnila glavo v stran ali nazaj (v življenju se mi še nikoli ni vrtelo) in hudo razbijanje srca, še nekaj ur po terapiji. Zdravnik mi je kar kakšne tri tedne “zdravil” te vrtoglavice, ki so sicer minile, mi je pa ostal tak čuden občutek v glavi, kot neko zmikanje in sem ugotovila, da ne prenesem več očal, ki jih nosim že 10 let. Okulist ne vidi nič narobe, ne v dioptriji ne v očalih. Je pa tudi prišlo do hudega zaprtja (en teden brez odvajanja) in si moram še vedno pomagati z uživanjem odvajalne hrane. Bolečine v vratu in rokah niso niti malo popustile, lahko bi rekla, da me še bolj boli in boli me tudi v sredini hrbta, kjer me nikoli ni. Zdravnik je rekel, da sem edinstven primer, ki se mu je to zgodilo. Vsega skupaj sem imela 7 terapij. Imate mogoče vi kakšno razlago, zakaj se je to zgodilo in ali je kakšna rešitev za moj hrbet?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni gospa Barbara B.,

ni bilo težko ugotoviti, kdo se skriva za anonimnim vzdevkom. V ordinacije dnevno sprejmemo bolnike s številnimi, različnimi diagnozami in zahtevnimi stanji. So pa redki s tako močno vegetativno distanijo, kot je le-ta prisotna v vašem primeru. Prav tako le v redkih primerih v samem ciklu opravimo več kot predpisanih 4-6 terapij.

Žal mi je, da ste nad mojim načinom zdravljenja razočarani, glede na vaše stanje sem se potrudil po najboljših močeh. Vseh obiskov vam nismo predpisali, sami ste vztrajali pri dodatnih obiskih, pri čemer ste se tudi osebno zglasili v ordinaciji ter nas prosili, naj vas vzamemo pod nujno. To smo dvakrat (od sedmih obiskov) storili tudi brezplačno in izven našega predvidenega delovnega časa.
Vprašanje, kaj o tem menijo zdravniki istega področja, je povsem odveč. Marsikateri nevrolog bi vas ob prvem obisku zavrnil, označil kot kontraindikacijo in ne bi želel z zdravljenjem niti poskusiti. Sam vam uspeha prav tako nisem zagotavljal, saj je vaše stanje zahtevno, se pa mi je zdelo vredno poskusiti, saj sem občutil vašo stistko in skušal simptomatiko vsaj deloma omiliti, če ne odpraviti. Zagotavljali ste mi, da se po posameznih terapijah počutite boljše. Zakaj je prišlo do težav, ki jih opisujete v tem sporočilu, ne vem. Nikakor terapije ne bi mogle povzročiti novih motenj vida in dodatnih vrtoglavic. Vaše stanje sem vam že mnogokrat opisal, za to se na tem mestu ne bom ponavljal. Gre za t.i. sindrom vegetativnega živčevja, simptomatika je zelo zahtevna, prav tako pa tudi zdravljenje nima takojšnjih učinkov.
Dogovorjena sva, da se v ordinaciji v Novi Gorici, ki ste jo obiskovala, oglasite zopet v tem mesecu. Vljudno vas vabim na (brezplačen) posvet, z zdravljenjem pa morda ne bom želel nadaljevati, saj očitno moje strokovno znanje, izkušnje in trud ne dosegajo vaših pričakovanj.
Prijazen pozdrav,
Aleksej Filipov, dr. med., spec. manualne medicine
Ordinaciji MO-GY Nova Gorica in Koper

New Report

Close