Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Poslabšanje po fizioterapiji

Poslabšanje po fizioterapiji

Pozdravljeni,

zanima me, če je možno, da v primerih, ko gre za motnje v metabolizmu, kot je npr. pomanjkanje ščitničnih hormonov in/ali hormonov nadledvičnih žlez, terapije kot sta diadinamik in sonoforeza lahko povzročijo škodo namesto da bi pomagale? Je normalno, da se bolečine po terapiji do določene mere povečajo?

Ortoped mi je oboje predpisal zaradi artroze ramena. Z diadinamikom so mi že poskušali pomagati pri bolečinah v vratu, pa se mi je stanje že po treh terapijah močno poslabšalo, vretenca so postala ponovno otečena in vroča, zaradi bolečin nisem spala. Zato sem ponovno zelo skeptična glede koristnosti. Zaenkrat poskušamo z UZ, vendar se mi bolečine v mišicah povečujejo in ne zmanjšujejo kljub zelo nizki jakosti, zato me skrbi, da tovrstne terapije niso primerne zame. Ortoped se je zelo omejil zgolj na bolečino v rami in stanje sklepa, dejstvo pa je, da je ta bolečina nastopila šele po daljšem obdobju bolečih mišic rok. Mišice so še vedno zelo boleče, imam pa manj trzljajev, kot sem jih imela pred uvedbo zdravljenja s kortizolom. Vse kaže, da mi ga še vedno manjka, zato me skrbi poslabšanje stanja, saj je v takih pogojih vsako napako zelo težko popraviti. Ko so mi delali terapijo z diadinamikom, so me prepričevali, da je normalno, da se bolečina po terapiji poveča, ker gre za t.i. reakcijo in da se stanje čez čas umiri. Tudi moja mama pravi, da jo je 2 meseca po terapijah še bolj bolelo, potem pa se je stanje izboljšalo. Meni pa se zdi tako obdobje “reakcije” grozljivo dolgo. Prej bi bila pripravljena verjeti, da je potrebovala 2 meseca, da si je opomogla od posledic terapije, tudi ona je imela namreč hormonske motnje.

Hvaležna bom za vsako mnenje ali izkušnjo.

Srečno,

Alenka

Pozdravljeni!

Moje delo se povsem razlikuje od dela večine fizioterapevtov. Najprej napravim temeljit pregled, da se ugotovi stanje – torej katero tkivo povzroča težave (sklepna ovojnica, kite, mišice, diskusi, vezi…) in na osnovi tega se naredi terapija.

Po mojem mnenju je vedno po vsaki terapiji napredek in ne poslabšanje, seveda pod pogojem da je ustrezno izbrana terapija in seveda ustrezno aplicirana.

V vašem primeru ste napisala da gre za artrozo. Artroza pomeni, da gre za obrabljen hrustanec. Hrustanec pa ni oživčen, torej nikakor ne more povzročati bolečin. Zato v vašem primeru niti ustrezne diagnostike niso naredili, kako naj potem izberejo ustrezno terapijo?

Glede na to, da se zdravite s kortizolom, spadate v rizično skupino za spontana vnetja kit in ostalih mehkih tkiv, zato je izjemno pomembno kakšno terapijo imate! saj se vam stanje lahko drastično poslabša.

Najlepša hvala za tale izčrpni odgovor. Po peti terapiji z UZ sem se tovrstnemu “zdravljenju” odpovedala, žal je do takrat poslabšanje postalo že zelo sistemsko, po enem tednu imam zaradi njega še kopico problemov.
Lep pozdrav,

Alenka

Pozdravljeni. 7. Januarja sem imela operacijo trimaleolarnega zloma gležnja. Tri tedne longeta,potem povoj in rahla obremenitev noge. Po dvomesečni kontroli in zdraviliškem zdravljenju,je kirurg ugotovil,da so kosti zaceljene in sanitetni material na mestu,kot mora bit. Nogo obremenjevati in počasi Berglez stran. Bilo je že precej dobro,sedaj pa po ponovnih terapijah skoraj več ne stopim na nogo od bolečin. Naj povem,da imam vaje v bazenu,ročno limfno drenažo in kinetek.Ali je možno,da so tako hude bolečine,ker nogo obremenjujemo,ali so se morda vnele mišice. Naj povem,da brez protibolečinskih tablet ne morem niti en dan. Hvala za odgovor.

New Report

Close