poslabšanje astme
Spoštovani,
za astmo se zdravim s Fosterjem 2 vpiha dnevno. Prav na Božić se m je poslabšala, dopoldan sem še opravila manjši rekreativni pohod, že med njim sem težko hodila, bila sem povsem brez moči, čeprav sem kondicijsko zelo pripravljena, popoldan pa me je že začelo tišćati v prsih, težko sem dihala, obhajala me je slabost, začela sem z dodatnimi vpihi, sprostil se mi je kašelj, ki traja v hudi obliki že četrti dan, ob tem da imam 8 vpihov na dan. Precej sem tudi utrujena. Ponoči se po par urah spanja kašelj spet pojavi in ne pusti mi spati, žal zbudim tudi celo hišo. Lani sem v tem času tudi imela zaplet z astmo, ki je trajal 2 meseca. Na koncu je pomagala kombinacija močnega antibiotika in medrola, kar mi je po več obiskih predpisal pulmolog. Med obiskom splošnega zdravnika sem pa jih slišala, da izsiljujem z antibiotiki….. Naj omenim še, da sem že velikokrat prebolela pljučnico, bronhitise pa letno. En zaplet s pljučnico sem zdravila na Golniku, krvna slika prej ni nič kazala. Kaj mi lahko svetujete, glede na to, da mi samozdravljenje s povečanjem vpihov ne pomaga? Med prazniki bom težko prišla do pulmologa. Medrol sicer imam doma, ker pa zanj s pulmologom nisva zmenjena, si ga sama ne upam vzeti.
lepo vas pozdravljam.
Spoštovani dr. Košnik,
najprej najlepša hvala za takojšnji odgovor in nasvet, ki sem ga seveda upoštevala, in vzela tri dnevne odmerke Medrola, nadaljujem tudi s Foster 2×2 plus še kak vpih. Učinek je bil dober, ostal pa mi je še kar soliden kašelj podnevi in ponoči. Da ozdravim, bo po izkušnjah trajalo še vsaj en teden ali pa celo dlje. Ker se mi zadnja leta vsaj 1 do 2 krat letno astma grdo poslabša, recimo sploh se ne spomnim, kdaj sem npr normalno praznovala božično novoletne praznike oz bila takrat zdrava, simptomatika pa vedno traja vsaj 2-3 tedne, včasih pa tudi mesec ali dva, s tem, da upoštevam vse napotke pulmologa, redno in pravilno inhaliram, se redno rekreiram, redno hodim v hribe, plavam v klubu, kolesarim…, pileti grem za dva tedna na morje… ne vem več, kaj še lahko storim za zdravje. Imam tudi trajno terapijo zaradi GERB, prav tako zelo pazim na nos zaradi kroničnega rinitisa. To, da mi pljuča tako grdo odreagirajo ob praktično vsaki virozi, je prav nadležno, kakšne kakovosti življenja pa tudi ni. Tole letošnjo zimsko pravljico gledam samo z notranje strani…. Jasno je tudi, da mi po teh dolgih bolniških upade mišična moč. Ali mi lahko kaj svetujete, kaj lahko naredim? Smo v dosedanjem zdravljenju kaj spregledali, bi bile potrebne in koristne še dodatne preiskave pri vas na kliniki? Razen testov za astmo že pred leti pri dr Šuškoviču in rednih spirometrij pri svojem sedanjem pulmologu nismo delali ničesar.
Lepo vas pozdravljam.
Spoštovani,
krasno, da gredo stvari v pravo smer.
Ne vem, ali je še kaj dodatno za postoriti. Ali imate trajno terapijo za kronični rinitis? Velikokrat je kašelj posledica vnetja v nosu in ne zaradi astme. Tudi je treba vedeti, da je kakšen težji prehlad nekaj, kar se zgodi tudi ljudem brez astme in da se po težjem prehladu lahko kašlj aše par tednov ali celo mesecev.
Morda bi bilo koristno vprašati vašega pulmologa, če bi bilo smotrno na pregled na Golnik, dr Škrgatova je pravi naslov za bolnike s problematično astmo.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Medicinska fakulteta Ljubljana/Medical Faculty Ljubljana
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia