Poškodovano koleno
Pozdravljeni,
pred 10 dnevi mi je na rekreaciji spodrsnilo in sem si poškodoval levo koleno. Po enotedenski tutor longeti, sem sedaj dobil novo še za 6 tednov. Diagnoza je: “Ballotement je nakazano pozitiven. LCL je čvrst, MCL pa popušča. Sklepna špranja se odpira tako pri iztegnjenem kot delno pokrčenem kolenu, bolečina se pojavi nad medialnim kondilom stegnenice nad narastiščem MCL. sprednji predalčni fenomen je negativen. PCL je čvrst.”
Zanima me, kako bi lahko pospešil zdravljenje, ali lahko longeto snamem in za koliko časa? Skratka, kako naj postopam, da bom čim bolj in čim prej mobilen?
Hvala in lep pozdrav, Igor
Pozdravljeni!
V vašem primeru gre za vnetje sklepne ovojnice in preraztegnjen oziroma nategnjeno notranjo stransko vez kolena. Zato potrebujete čimprej terapijo z ultrazvokom na prizadeto vez, da se bo le ta hitreje in bolj kvalitetno zacelila, da bo lahko kasneje bolje opravljala svojo funkcijo – to je stabilizacija kolena na notranji strani in pa potrebujete mobilizacijo kolena, da se bo kolenu čimprej povrnila normalna gibljivost, da se normalizira odnos med stegnenico in golenico (da se koleno naravna v pravilnejši položaj) in da bo hrustanec lepo enakomerno obremenjen in se ne bo delala kolateralna škoda.
Sami lahko leže na boku vsako uro razgibavate koleno od maksimalne ekstenzije (iztegnitve) do maksimalne fleksije (upognitve) do rahle bolečine.