Najdi forum

Poškodovani zobje

Spoštovani,
na vas se obračam s prošnjo za nasvet. Pred približno pol leta sem na sem na petki spodaj desno opazila, da je spodnji del zoba poškodovan, kot da je zginila vrhnja plast zoba. Potem so se mi na še nekaterih zobeh zgoraj in spodaj desno začele pojavljati tik ob dlesni bele lise. Sedaj se te bele lise spreminjajo v enako poškodovan zob, kot sem opisala prvega. Sedaj to opažam na vedno več zobweh. Kaj bi to lahko bilo in kako si lahko pomagam? Hvala

Spoštovana Sisy,

glede na skromne podatke, ki ste jih posredovali o sebi (starost, bolezni, čiščenje zob,…) bi najprej pomislila, da gre za karies. Zaradi zobnih oblog, ki se nabirajo tik ob dlesni, bakterije “proizvajajo” kisline, te pa raztapljajo sklenino (bele lise – demineralizacija). Ko se to nadaljuje, se raztapljajo tudi globje plasti in takrat že lahko govorimo o začetnem kariesu.
Najpomembneje je močno okrepiti čiščenje zob, dodatno pa lahko še uporaba protikariesnih ustnih vod. In seveda, obisk zobozdravnika, da na osnovi pregleda postavi pravilno diagnozo.

New Report

Close