Poškodovan živec
Pozdravljeni.
Lansko leto 16. aprila so mi kirurško odstanili osmico spodaj, od takrat ne čutim desne polovice jezika. Za težave sem zdravniku povedala ze 8. dan po op, a težav niti ni vzel resno, rekel da bodo izginile v roku enega meseca in naj si kupim B vitamin. Stanje je ostalo enako, po 3 mesecih sem imela 10 terapij z biolaserjem, tudi po teh se ni nič spremenilo. Preiskav nisem imela, zdravnik trdi da ni naredil napake. Stara sm 28 let in ne čutim jezika! Zanima me kaj lahko storim, na koga se naj obrnem, ali obstaja kakšna preiskava s katero se da ugotoviti stanje živca? Naj povem še da si niti predstavljala nisem da so takšni zapleti možni, saj mi pred operacijo nihče ni nič povedal.
Pozdravljeni. Med posegom odstranjevanja spodnjih modrostnih zob je potrebno paziti dva živca. Eden je v kosti čeljustnice in oživčuje predel spodnje ustnice, brade in del spodnjih zob na operirani strani, drugi pa je na jezični strani, samo nekaj milimetrov stran od modrostnega zoba, in oživčuje polovico jezika. Na morebitno poškodbo prvega v največji meri vplivajo anatomija in oblika modrostnega zoba, položaj modrostnega zoba in seveda kirurška tehnika. Na poškodbo drugega pa v glavnem kirurška tehnika. Do poškodbe lahko pride tudi zaradi odrivanja živca z inštrumentom, s katerim se med posegom ščiti živec. V teh primerih, če živec ni prekinjen, se stanje v nekaj tednih, redko v nekaj mesecih, popravi. Po letu dni je stanje v glavnem dokončno. Stopnja prizadetosti živca se v glavnem testira subjektivno. Prav je, da greste h kirurgu in se pogovorita. Če med posegom ni prišlo do direktne poškodbe živca, potem lahko zagotovo pričakujete izboljšanje stanja.
Lep pozdrav, David Dovšak