Najdi forum

poškodbe živcev

Po poškodbi ter operaciji imam prizadet/poškodovan tibialni ter suralni živec. Po skoraj štirih mesecih terapij (tudi za spodbujanje živcev) se stanje v devetih mesecih ni spremenilo nič na bolje. Po občutku, opažanjih ter težavah bi celo rekli, da se stanje slabša. (zdravnik trdi, da so krivec za to tudi vedno večje zarastline, ki zadevo še slabšajo). Naslednji teden imam ponovno EMG za ocenitev stanja. Če se izkaže, da so izvidi slabši – kaj svetujete? Bo res potrebna operacija, ali je stanje dokončno, kar zdravnik sumi, glede da ni sprememb na boljše? Je še kakšna terapija, tudi operacijo sprejmem, samo da je možnost ponovne hoje kajti sedaj je hoja boleča ter naporna, šepajoča.

Pozdravljeni!

Težko vam kaj pametnega svetujem…minilo je že precej časa in če ni napredkaobstaja velika verjetnost, da gre za trajno okvaro živca. Edino kar me bega pri vsej stvari je, zakaj bi vas bolelo? Navadno se poškodba živca kaže z neobčutljivostjo kože, ki jo oživčuje in nesposobnostjo aktivaciej mišic, ki jih oživčuje. Kar se tiče notranjih brazgotin, pa bi morda pomagala trigger point terapija, i bi tudi sprostila okoliške mišice, da bi imel živec več prostora za normalno drsenje.

Hvala.
Bolečina (bolj elektrika občutek) se pojavi ob dotiku na notranji strani noge in ob A tetivi ter se prenese v stopalo do prstov. Res bolečina pa je nekje globoko v stopalu, kjer na koži sicer ne čutim, vendar ob hoji v čevljih, z boso nogo je pa bolečina, ki izžareva v nart. Zato lahko hodim samo v širokih natikačih s trdo podlago. Takrat so tudi vse težave minimalne.
Marsikdo po opisu težav sumi, da je še nekaj vmes, ne samo živci, vendar so izvidi MR kakor je napisal zdravnik v redu. Mislim, da spregledal ne bi kakšne zadeve? Jaz pa tudi ne vem kako opisati težave na najbolj razumljiv način.
Če stopim z boso nogo na trdo ravno podlago imam občutek v stopalu, kot da imam nekaj spodaj – recimo kakšno veliko oteklino, kot da je nek tujek spodaj. Ne tišči, temveč kot da stojiš na čem mehkem, ampak te ovira.
Če se trudim migati s prsti (razpreti nikakor ne gre, kar je včasih šlo, gor dol s težavo, bolečino v stopalu – kita v stopalnem loku? po moje) se pekoča bolečina (kot rez z nožem) razširi po stopalu. Tako da je normalen korak kjer se upreš s prsti ter odrineš nemogoč. In temu zarezujočemu občutku, ki te prešine čez nogo jaz rečem bolečina, ampak kot rečeno – ni bolečina, kot če se udariš pa te boli.

Pozdravljeni!

Hja, glede na opisano gre morda res za zarastline (adhezije) po operaciji, ki vlečejo živec in ga ovirajo pri normalnem drsenju preko okoliških tkiv…

Najnovejši MR izvid

Izvid MR se glasi
izrazit edem večine mišic stopala. gre za spremembo mišic v inervacijskem področju lat. plat. živca, najverjetneje za odcepiščem v veje za abductor petega prsta. Sekundarni znaki poškodbe leteralnega plantarnega živca.
Zarastline so sedaj že lahko večja ovira, oz večajo težave, vzrokpa ne, saj so težave nastopile takoj PO operaciji, ko še ni bilo zarastlin. Ker čakam na pregled, me zanima, če glede na izvid MR ter dejanskih težav lahko kaj svetujete, kako postopati, kajti vsi govorijo da to ni dobro (kar vem). Žal pa … Na nogi stojim z vso težo nekaj časa, tako da mišice krepim kolikor poznam vaje iz fizioterapije, žal pa živec prepreči tisto konkretno.

Priporočila bi vam sledeče:

MOBILIZATION EXERCISES – Lateral Plantar Nerve Entrapment
Mobilization exercises help trapped nerves glide freely. When nerves have extra pressure on them or get anchored down by surrounding tissues, they can cause pain, numbness or tingling. When completing a mobilization exercise, remember:
Nerves are very sensitive tissue. They must be mobilized very gently. Never force a motion and do not push through discomfort.
Mobilize nerves slowly.
Nerves can be very long. Be sure to position all of your body parts exactly as described:

Sit on a firm surface that is high enough for yourright / left foot to swing freely. You may place a folded towel under your right / left thigh, if helpful.
Sit with a rounded or slouched back. Drop your head forward.
Keeping your right / left foot relaxed, slowly straighten yourright / left knee until it is fully extended or you feel a slight pull behind your knee or calf.
If you do not feel a slight pull, slowly draw your foot and toes toward you.
Release the tension in your knee and ankle slowly.

[img]https://secure.familyhealthtracker.com/Content/di/English/images/{4330E9BA-6B16-4C19-8761-5B9648EC1A62}.jpg[/img]

Ponovite 12x, vsako uro.

New Report

Close