poškodbe zaradi bulimije
že nekaj časa občasno bruham in imam zadnje čase občutek, da so zobje postali bolj občutljivi in se mi krušijo. zanimajo me posledice bulimije na dlesni, zobe in kako se jih da omiliti (poleg prenehanja z bruhanjem, to že vem).kako bo zobozdravnica reagirala ko bo videla moje zobe?sama razlike oz. spremembe s prostim očesom ne opazim, me pa občasno bolijo dlesni, tak čuden občutek imam, vendar ne vem, če je to povezano z bulimijo.
vem da kislina topi sklenino. ali je škoda nepopravljiva?ali obstaja kakšen zaščitni premaz za zobe, ki bi jih varoval?
hvala za odgovore!
lp
Spoštovana Špela,
saj skoraj vse že veste in moji odgovori za vas ne bodo nič novega.
Kislina, ki pride v ustno votlino pri bruhanju, povzroča demineralizacijo sklenine, povzroča pa tudi občutljivost dlesni. Na začetku je zob samo občutljiv na toplotne dražljaje, kasneje postanejo vidne demineralizacijske lise (najprej bele, kasneje rjavkaste).
Kako bo reagirala vaša zobozdravnica na vaše stanje, vam jaz ne morem napovedati. Seznanite jo s svojim stanjem. Dokler se bulimija ne pozdravi, vam priporočam zaščitne premaze zob vsaj enkrat mesečno (zato je tudi dobro zobozdravnico o vsem informirati).
Lepo pozdravljeni!