Poškodbe meniskusov in rehabilitacija
Spoštovani!
Za tako rupturo je lahko vzrok tudi poškodba. Pri rupturi meniskusa ni vedno prisotna oteklina ali kri (to je prisotno v manj kot 50%).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Prosila bi za obrazlozitev izvida:
Minimalni izliv, drobna Bakerjeva cista.
Drobna fisura je v periferiji medialnega meniska, na prehodu zadnje polovice korpusa v zadnji rog. Menisk je sicer morfološko normalen.
Stanje po parcialni resekciiji lateralnega meniska in sicer korpusa, sprednjega roga in zacetnega dela zadnjega roga. Ti deli meniska so tanjši. V sprednjem rogu ni posebnosti. Korpus je periferno protrudiran, v zadnjem rogu je drobna horizontalna fisura.
V perifernem delu sklepnih ploskev lateralnega kompartamenta je malo edema subhondralno na platoju in na kondilu femorja v posteriornem delu. Kolikor je mogoce oceniti je sklepni hrustanec v tem delu morfolosko normalen. Sprednja krizna vez je v srednji tretjini nekoliko tanjsa in imponira ohlapno. Lateralna kolateralna vez je v femoralnem delu zadebeljena – po stari poskodbi.
Imela sem dve operaciji l. 2015-2016. Ker sem intenzivna sportnica me zanimajo moznosti glede na stanje mojega kolena. Koleno je bilo dokaj brez posebnosti do pred pol leta nazaj ko mi je intenzivno zacelo preskakovati (obcutek nestabilnosti), pokanje in skrtanje v kolenu ter bolecina pri dolocenih vajah. Zacela sem z jemanjem glukozamina in omega 3 prav tako se zanimam za injekcije hialuronske kisline. Sport je res ogromen del mojega zivljenja (predvsem fitnes, prenasanje tezkih bremen od 50-100kg). Res se ne bi rada temu odpovedala me pa skrbi mogoca artroza in kronicne bolecine. Glede na to da sem stara le 23 let me zanima kaj bi bilo najbolj pametno. S kirurgom sem se pogovarjala tudi o transplantu meniskusa vendar naj potem koleno ne bi bilo vec primerno za tezje obremenitve. Ali je hialuronska kislina primerna za moje stanje, bo morda lahko situacijo izboljsala? Kaksno je vase mnenje o zdravljenju s trombocitno plazmo in maticnimi celicami?
Lep pozdrav
Spoštovani!
Glede na izvid MR imate še vedno majše poke obeh meniskusov, hrustanec pa je nepoškodovan, tako da vam injekcija hialuronske kisline, trombocitne plazme ali matičnih celic ne bi pomagala. Sama transplantacija meniskusa je velik poseg, odvisno je tudi, koliko meniskusa so vam odstranili (glede na MR izvid imate še kar nekaj meniskusa ohranjenega). Tudi sam MR po dveh operacijah ni čisto siguren, težko je ocenenjevati meniskuse po operaciji, velikokrat je napačno interpretirano. Pomemben je klinični pregled, če so testi za meniskuse pozitivni (samo preskakovanje že nakazuje na to). Če so, je potrebno mogoče razmisliti o ponovni artroskopiji.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Stanje se lahko poslabša, meniskus lahko še bolj poči, poškoduje se lahko tudi hrustanec, tako da do operacije svetujem hojo po ravnem, lahko delate vaje na fitnesu za stegensko mišico na napravah, možno je tudi kolesarjenje. Izogibajte se teku in kontaktnim športom ter globokim počepom in rotacijam.
Lep pozdrav!