Poškodba začasne plombe
Spoštovani!
V začetku junija mi je zobozdravnik na zgornji desni šestici naredil začasno plombo. Do pred dvema tednoma je bilo vse v redu, takrat pa se mi zdi, da se je plomba mogoče poškodovala. Z jezikom sem takrat na zobu začutila nek tujek (kot npr. ostanek hrane), ki pa ga ne morem odstraniti z zoba (se pa cefra). Ali je lahko to kakšna tkanina, trak, ki je del plombe, zdravila, oziroma, kaj bi to lahko bilo. Če poskušam tujek prijeti in pri tem pritisnem na zob me močno zaboli. Drugače me ne boli, rezen včasih ko grizem kakšno tršo hrano.
Zanima me, kaj bi to lahko bilo in ali se moram oglasiti pri zobozdravniku (naročena sem šele oktobra).
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovana,
glede na spremembe, ki jih opisujete, imate na zobu verjetno zdravilo, ki je prekrito še z vatno kroglico..Preko tega običajno damo še začasno plombo.
Sklepam, da se je le-ta nekoliko odkrušila in se je vatna kroglica pojavila na površini.
Svetujem vam, da greste k zobozdravniku, ki vam bo po potrebi zamenjal zdravilo in naredil novo začasno plombo. Obisk je potreben tudi zaradi bolečin ob pritisku, ki jih opisujete.
Lepo pozdravljeni!