Poškodba vratne hrbtenice?
Pozdravljeni!
Pred slabim letom sem imel prometno nesrečo. približno pol leta po nesreči se je začelo s pritiskom za očmi in fotofobijo… Pregled pri oftalmologu bp.
Čez kak mesec se je pričela rahla omotica, ki traja že dva meseca. Pridružili so se mravljinčenje, špikanje in parestezije v levi roki ter nekoliko manj levi nogi, ter včasih tudi po desni strani. Prisotne so fascikulacije mišic po telesu, ter obcutek utrujenosti po mišicah. Zaradi strahu pred Multiplo S. sem obiskal nevrologa, ki je po pregledu izključil to bolezen, opravil sem CT glave… bp, MRI glave po protokolu za demielin… neg… Borelia serum Neg… TSH norm, hematološke preiskave, biokemijske preiskave… vse bp, rtg pluč bp
RTG vratne hrbtenic: Zravnana lordoza, i.v. prostori primerno široki. Višina in oblika korpusov je primerna. Izražen foramen arcuale C1.
Funkcionalno nekoliko zavrta retrofleksija in antefleksija… pri antefleksiji je vidna kifotična angulacija v nivoju C3-C4, z nekoliko škarjasto razprtim intraspinoznim prostorom na istem nivoju, anteriorni pomik 1mm v nivoju C4 C5.
Sedaj se mi pojavlja obcasen tinitus v ušesu (traja 5 sek.) in bolečina, ki sega v levo in včasih v desno oko… Opazil sem da se ta bolečina pojavi ko nagnem glavo nazaj…
Prosim za vaše mnenje…
S spoštovanjem.
Pozdravljeni,
opis vaših simptomov sovpada s simptomi, ki se največkrat pojavijo v primeru draženja srednjega vratnega ganglija avtonomnega živčnega sistema. Gre za spremembe v prostorih C3-C4-C5.
Pogosto se po prometni nesreči zgodi niz zaporednih dogodkov, kot jih opisujete in se težave pojavijo šele čez čas.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v vam najbližjo ordinacijo, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike.
lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Pred 5 meseci sem imel gozdarsko nesreco. Med podiranjem drevesa, mi je na glavo padel vrh le tega. Par dni po nesreci so se zacele tezave ( bolecine v vratu, nezmoznost premika glave v vse smeri, glavobol,…). Po obisku pri zdravniku, ki mi je svetoval mirovanje, so se scasoma tezave umirile. Zacel sem ponovno fizicno delat. Nato so se pojavile se vecje tezave. Mrtvenje desne roke, meglen vid na levo oko, zategnjenost vratnih misic in bolecine v hrbtu, obcasno tezko dihanje. Sel sem na rtg slikanje in mri vratne in prsne hrbtenice, ki ni pokazalo poskodb. Obiskoval sem fizioterapije po katerih ni bilo nic bolje. Nato sem se v januarju oglasil pri vas v Mariboru, kjer me je obravnaval vas kolega. Po 6 terapijah se stanje ni obcutno izboljsalo. Se vedno cutim pokanje/ skrtanje v vratni hrbtenici in zategovanje vratnih misic ter bolecine v hrbtu. Vid se mi se vedno megli. Na zadnji terapiji sem prisel tudi do Vas za posvet. Rekli ste,da je vzdrazen ganglij za avtonomno zivcevje.
Nato sem bil tudi pri nevrologu, ki mi je svetoval, da jemljem 3x dnevno b komplex( to delam ze cel mesec, sem ze prej) in pa Paroxat 20 mg 1x dnevno. Paroxata zaenkrat se ne jemljem,ker me je strah stranskih ucinkov. Mi priporocate,da ga vseeno vzamem?
Zanima me, zakaj se ni bolje? Oz.v kakem casu naj pricakujem izboljsanje? To pokanje – a je nevarno? A lahko kljub pokanju izvajam vaje za raztezanje in izometricne vaje, ki ste mi jih predlagali? Kaj mi svetujete, da se naredim? Bi bilo smiselno uvesti tudi kako psiholosko svetovanje, glede na to, da me vsa situacija mocno psihicno izcrpava? Zna psihicni stres zategovati misice?
Lep pozdrav
Prosil bi ce mi se poveste ali je tudi tiscanje na vodo kljub malo urina lahko simptom zgoraj omenjene poskodbe vrat. Hrbtenice? Prosim za odg na mail [email protected]
Pozdravljeni,
odgovor sem vam poslal na vaš e-naslov.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
vašega primera se spomnim, obravnaval vas je dr. Kupa v ordinaciji v Mariboru, kjer delujem tudi sam. Žal pri poškodbah pride do številnih anatomskih sprememb, ki jih je težko v celoti in naenrkat sanirati. Dejstvo je, da se težave lahko stopnjujejo oziroma pojavijo šele čez nekaj časa. Če se prav spomnim, je v vašem primeru prišlo do poškodbe glave pri padcu drevesa?
Priporočam, da se v mesecu marcu naročite na posvet pri meni, na podlagi pregleda vam bom lahko bolj natančno svetoval glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja. Glede jemanja zdravila Paroxat vam priporočam, da ga jemljete v predpisanem odmerku. Vsekakor vaš primer ni preprost, saj gre za t.i. anatomski vzrok draženja živčnega pleteža. Menim, da psihološko zdravljenje ni potrebno, oglasite se pri meni in se bova lahko natančno pogovorila, kako naprej.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Bil sem na pregledu v ordinaciji v Ljubljani. Gospod doktor je pregledal vso dosedanjo dokumentacijo, naredil klinicni pregled in postavil diagozo, da gre pri meni le za psihosomatiko, strah pred boleznijo in da mi z manualno medicino ne mora pomagati.
Strinjam se, da sem precej psihično obremenjen in verjamem, da je precej simptomov induciranih psihično.
Vendar pa vseeno mislim, da se je ta vrtinec sprožil z realnimi težavami z vratno hrbtenico. Nimam bolečin v vratu, vendar so simptomi:
-omotica
-floater v levem očesu, ki se je pojavil skupaj s fotofobijo in bolečinami za očmi
-občutek nestabilnosti glave, še posebno po fizičnem naporu ali daljši flexiji glave
-parestezije v levi roki, nogi
-fascikulacije mišic po celem telesu
-kratkotrajni tinitus
-občutek utrujenosti v mišicah, ter bolečine podobne krčem, vendar krči niso prisotni.
-včasih občutek, ko se pojavijo mravljinci po celem telesu in občutek skorajšne izgube zavesti.
Zaupam dr. Kotovu, je zelo profesionalen strokovnjak.
Pa vseeno mislim, da vsi ti simptomi niso samo psihološkega izvora, sploh če gledamo na to, da sem pred slabim letom doživel precej hudo prometno nesrečo.
Tudi tokrat bi vas prosil za vaše cenjeno mnenje.
Hvala
LP
Pozdravljeni,
dr. Kotov je strokovnjak s področja nevrologije, ki preglede izvaja izredno skrbno. Z gotovostjo lahko trdim, da simptomatike, ki bi imela vzrok v anatomskih spremembah, ne bi spregledal.
Lep pozdrav,