Najdi forum

Poškodba spodnje hrbtenice

Dober dan!

Imam poškodbo, ki ni ravno najbolj športne narave, ampak upam da bi mi lahko kaj svetoveli, oz. kam napotili.

Star sem 21 let, višine 183 cm in 76 kg. Pred približno štirimi leti sem ob napačnem skoku v vodo is zvil spodnji del hrbtenice. Pred manj kot letom dni sem šel na rentgen in posnetek je pokazal rahel zamik tretje vretence (v višini L3) navznoter. Pred in nekaj časa po poškodbi sem redno treniral borilne veščine ter nemalokrat dvigal pretežka bremena. Zadnje leto je bolečina v tem delu hrbta postala precej moteča. Najhuje je ko stojim ali počasi hodim, pri rekreaciji (fitness, tek, kolo,…) pa je ponavadi ni. Zdravnik mi ni predpisal nobene terapije.

Priskrbel sem si udoben jogi in pisarniški stol, kot prvi ukrep. Težkih bremen se izogibam.

Moje vprašanja pa so:

-Ali obstaja kakšna intenzivna vrsta strokovne fizioterapije, ki je specifično najboljša za tovrstne težave?

-Kakšna vrsta rekreacije je najboljša za hrbtenične težave, “hitra” kot je naprimer aerobika,…, počasna npr: fitness/body building, vsestranska npr: plavanje. Ali je sploh obstaja kakšna možnost, da redna telovadba izboljša moje stanje ali le upočasni slabšanje?

-Ali je kirurški poseg smiselen trenutno ko je zamik še majhen, kot kasneje ko bo stanje vrjetno slabše?

Se opravičujem če so vprašanja precej nekonkretna, vendar ne vem kakšne opcije mi sploh še ostanejo in kaj naj storim. Bolečina mi že zdaj onemogoča določene dejavnosti, bojim se da z leti precej huje. Zato se zahvaljujem za kakršnekoli nasvete.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

priporočam Vam pregled pri kirurgu ali ortopedu, saj je treba natančno ugotoviti, kaj je vzrok Vašim težavam. To je lahko na rentgenskem posnetku viden premik ali pa poškodba tkiv, ki jih rentgenska slika ne pokaže. S pregledom je potrebno ugotoviti, če imate motnje v delovanju živčevja spodnjih okončin kot posledica pritiska nanje v področju hrbtenice in se z ozirom na to odločiti o dodatnih diagnostičnih postopkih (elektromiografija, magnetna resonanca).

Šele ko bo vzrok povsem jasen, Vam lahko odgovorim na vprašanja konkretneje.

Na splošno so za hrbtenico škodljiva sunkovita obremenjevanja telesa (tek, skoki, hoja navzdol, dvigovanja bremen) kakor tudi večja obremenjevanja (prenašanje večjih bremen).

Od športov Vam priporočam predvsem plavanje in smučarski tek, slednji predvsem v klasični tehniki.

Lep pozdrav,

asist. mag. Iztok Pilih, dr. med.
specialist kirurg

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close