Najdi forum

Pozdravljeni,

V zacetku aprila sem po stirih izpahih rame v dveh letih (od tega so bili trije v dobrem mesecu letos) imela operacijo, med katero je zdravnik s stirimi sidri fiksiral labrum. Magnetna resonanca je po prvem izpahu prikazala tudi Hill-sachsovo lezijo, ampak ne vem ce je bilo to odpravljeno med operacijo. Od zacetka junija opravljam fizioterapijo (tudi v bazenu), datum za toplice se cakam. V zadnjem tednu me rama zelo boli,ceprav delam enake vaje od zacetka (prej me je bolela le ur po terapiji in je hlajenje z ledom pomagalo,sedaj me pa boli ves cas). Gibljiva pa je le do okoli 40 stopinj vstran in tudi naprej. Zanima me, ce je taka gibljivost normalna, ali se samo meni zdi, da bi mogla bit dosti bolj gibljiva?
se mi zdi, da se z gibljivostjo nikamor ne premaknem,kljub rednemu opravljanju vaj.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Žal mi je, da slišim o slabi gibljivosti. Slabša gibljivost po tovrstnih operacijah je sicer pričakovana, vendar je 40st res bolj malo. Pri rami je tako, da gre stabilnost na račun gibljivosti in obratno. V primeru, da so artroskopsko izključevali Hill-Sachsovo lezijo iz artikulacijske površine, je lahko gibljivost še nekoliko manjša, vendar bi to verjetno vedela, saj bi Vam operater povedal.

Sedaj Vam tako ne ostane drugega kot čim bolj intenzivno vaditi. Pri pridobivanju gibljivosti po posegih/poškodbah na rami marsikdo potoči kakšno solzo, tako naj Vam bo to v vsaj manjšo olajšanje, ker v tem niste sama. To, da se je rama razbolela po intenzivnem razgibavanju se mi niti ne zdi nepričakovano, vendar si pri tem lahko pomagate s hlajenjem ter protibolečinskimi zdravili (Nalgesin, Naklofen, še posebej se pri rami obnese Arcoxia/Roticox – ne vem zakaj). V kolikor želite iz FTH iztisniti čim več, lahko tudi kakšno uro pred obravnavo vzamete protibolečinsko tbl., da boste več zdržala. Vaje pa poizkušajte opravljati tudi doma.

Kot rečeno, pridobivanje gibljivosti v rami je borba. Včasih tudi boj ne pomaga in pride do trajno zmanjšane gibljivosti, t.i. sindroma zamrzle rame, ki ga je potrebno ponovno zdraviti bodisi operativno bodisi z manipulacijo v spl. anesteziji. V vsakem primeru dajte še do zaključenega zdravilišča čim bolj intenzivno vaditi, potem pa se bosta z operaterjem pogovorila kako naprej.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Najlepsa hvala za Vas odgovor.

New Report

Close