poškodba po prometni nesreči
Pozdravljeni.
Julija sem imal prometno nesrečo s pretresom možganov in izvinom vratu. Z EMG so mi ugotovili poškodbo živca, ki oživčuje musculus serratus anterior.
Z roko imam kar nekaj težav, saj mi “visi”, poleg tega silim v slabo držo. Težavo mi delajo gibi naprej-nazaj in dvigi bremen (čeprav niso težka).
Rada bi si kako pomagala. FTH sem imela avgusta, posebno učinkovito to ni bilo. Pred nesrečo sem redno tekla, zdaj pa se počutim nestabilna in ne tečem več.
Prosim, svetujte mi katere vaje naj delam. Moje delo je pretežno sedeče.Stara sem 35 let.
Hvala vnaprej. Lp, Metka
Pozdravljeni,
Tudi sama sem bila v začetku decembra udeležena v prometni nesreči( nalet 2. vozila od odzadaj).
Utrpela sem izvin vratne hrbtenice, udarce po celem telesu in predvsem v trebušni predel. Le- ta mi je dejansko povzročal od začetka največ težav(slabost, neješčnost…)
Sedaj pa imam ponovno težave z vratom. Kot kaže sem se malce “narobe obrnila” in tako sedaj ponovno trpim precejšne bolečine v vratnem predelu, ki pa potujejo navzdol po ramah in hrbtu. Čutim tudi rahle mravljince.
Ni pa bila to prva taka poškodba.
Zanima me, kako si lahko pomagam v tem primeru.
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljena!
Sama si lahko pomagate predvsem s pravilno držo. Izogibajte se dolgotrajnim položajem, torej delu z računalnikom, branju, pisanju, gledanju televizije…
Veliko se gibajte na svežem zraku, sprehodi, hoja, hoja v hribe brez nahrbtnika vam bo koristilo.
Od športov vam priporočam jogo, tai ji, Qi gong, pilates.
Ne pozabite na vsakodnevno jutranje izvajanje enostavnih vaj za hrbet in roke.
Svetujem vam tudi 1X tedenski obisk savne, po možnosti infrardeče savne, da vam pomaga pri regeneraciji mišic.
Ob poslabšanju simptomov svetujem počitek in večminutno tuširanje z bolj toplo vodo.