Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu poškodba meniskusa – priporočljive aktivnosti

poškodba meniskusa – priporočljive aktivnosti

Pozdravljeni. 

Pred 10 dnevi sem opravil MR desnega kolena. Prilagam izvid. 

Klinični podatki: Distorzija, poškodba patele ali kvadricepsa. 

MR desnega kolena: Minimalni izliv. Tanka medialna patelarna plika.

Verjetna večja delna vertikalna ruptura medialnega meniskusa na prehodu korpusa v zadnji rog povsem periferno v stiku s kapsulo. Lateralni meniskus ima normalen signal.

Križna ligamenta sta ohranjena.

Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.

Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta ohranjena.

Znakov za hrustančne lezije ni.

Prikazani skelet ima normalen signal.

Mnenje:

Večja delna periferna ruptura medialnega meniskusa.

Ker je do pregleda pri ortopedu skoraj cel mesec me zanima ali mi lahko do takrat svetujete kakšnim aktivnostim se moram izogibati in ali lahko delam kakšne vaje za krepitev kolena in na sploh kakšno aktivnost lahko izvajam, da ne izgubim vse kondicije? Sicer pri delu velilo stojim, tudi po stopnicah je veliko hoje in na koncu aktivnejšega dneva se pojavijo bolečine v kolenu pa tudi koleno je občutno toplejše/vroče od levega. 

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Za natančnejša navodila bi moral videti posnetke, a vendar deluje, kot da bi bila ruptura meniskusa relativno stabilna (da ne gre za režnjato raztrganino, ki povzroča mehansko simptome – zatikanje). V kolikor je tako, obstaja relativno majhna verjetnost, da bi raztrganina napredovala v takšno, ki bi “zaklenila” Vaše koleno. Če bi se to ob nesrečnem gibu zgodilo, se lahko odpravite tudi na urgenco, ker je v nekaterih primerih možno meniskus tudi prednostno oskrbeti.

Glede vaj v tej fazi ne znam zares svetovati. V osnovi se je ob poškodbi meniskusa pretrgalo tkivo, ki ga narašča na sklepno kapsulo. V telesu se tkiva najlažje celijo, če mirujejo. Seveda to mirovanje ni nujno absolutno, ampak predvsem v smislu opuščanja aktivnosti, ki Vam težave stopnjujejo. Kar Vam hujših težav ne povzroča, vam verjetno tudi ne škoduje, samo menim, da boste relativno težko našli aktivnost (morda plavanje/kolesarjenje), ki ne bo povzročala težav. Najbolj se pazite rotacijskih gibov v kolenu na obremenjeni okončini – pri tem gibu prihaja namreč do zaklepanja meniskusa in hkratnega vleka. Verjetno pa Vas bo bolečina opozorila in giba tako ne boste izvajali.

Sam bi se osredotočil predvsem na čim zgodnejšo terapijo. Sam se pri takšnih raztrganinah praviloma odločam za operativno zdravljenje. V kolikor je tkivo meniskusa še primerno, najpogosteje za šiv meniskusa. Temu sledi obdobje cca. 6-8 tednov celjenja ter prilagojenega obremenjevanja/rehabilitacije in nato pa vračanje v aktivnosti.

V kolikor najdete aktivnost, ki bi delovala blagodejno, mi prosim sporočite. Vsi se učimo.

Lp, K A Pilih

New Report

Close