Poškodba meniskusa in ACL
Pozdravljeni,
Leta 2004 sem se poškodoval (levo koleno) na smučanju in so ocenili, da gre za nategnjene vezi in sem nekaj časa imel longeto. Zadeva se je malce izboljšala, vendar sem imel še vedno težave z nestabilnostjo kolena. Da je bila težava še večja, sem si leto kasneje poškodoval še desno koleno pri nogometu. Desno koleno in mišice sem nekako okrepil v fitnesu in se mi je dogajalo, da je noga padala ven. Sedaj se mi to že kakšno leto ni zgodilo.
Ker se stvar ni izboljšala sem obiskal orotpeda, opravil MRI in RTG levega kolena. Ob pregledu pri ortopedu sem malce sramežljivo opisal problem na desnem kolenu, tako da sem MRI opravil samo za levo koleno ter na njem bil 14.6.2012 tudi operiran.
Prosim za obrazložitev zaključka po operaciji:
Pri artroskopiji smo našli inkarceriran lateralni menisk, ki smo ga morali subtotalno odstraniti, saj je bil popolnoma maceriran in pa tudi parcialno rupturo LCA, vendar rekonstrukcije, glede na to, da pacient ni navajal nestabilnosti kolena, nismo izvedli.
Ker so se bolečine v desnem kolenu začele stopnjevati sem obiskal ortopeda tudi samoplačniško in sedaj čakam, da opravim še MRI desnega kolena.
V kolikor bi se ugotovilo, da je tudi na desnem kolenu poškodovana vez, ali se operativni poseg lahko naredi na obeh kolenih istočasno?
Ker sem tudi aktiven športnik (triatlon) me zanima, ali se bom moral odpovedati kateremu izmed športov (tek, plavanje, kolo).
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.
Lp,
“Pri artroskopiji smo našli inkarceriran lateralni menisk, ki smo ga morali subtotalno odstraniti, saj je bil popolnoma maceriran in pa tudi parcialno rupturo LCA, vendar rekonstrukcije, glede na to, da pacient ni navajal nestabilnosti kolena, nismo izvedli.”
Pri artroskopiji so našli vkleščen (v sredino kolena pomaknjen) zunanji meniskus (polmesečasto hrustančno ploščico), katerega so v večjem delu odstranili, ker je bil popolnoma zmehčan (druga možnost bi bila sicer popravilo – zašitje). Našli so tudi delno raztrganino sprednje križne vezi, katere pa zaradi tega, ker niste navedli nestabilnosti, niso nadomestili (rekonstruirali).
Vsekakor je možen operativni poseg v obeh kolenih hkrati, ki ga v vašem primeru tudi priporočam. Glede na vaše športne aktivnosti, ki očitno vključujejo tudi tek po neravnem in opis občutka nestabilnosti v levem kolenu, priporočam okrepitev/augmentacijo ali nadomestitev/rekonstrukcijo sprednje križne vezi levega kolena in hjrati tudi operativni poseg v desnem kolenu, če bo le ta z ozirom na ugotovitve pregleda in MR potreben. V nasprotnem lahko pričakujete dodatne poškodbe v kolenu(ih).
Do dokončne oskrbe odsvetujem vse dejavnosti, ki vam povzročajo bolečine, otekanje ali občitek nestabilnosti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Zahvaljujem se za izčrpen odgovor.
Zanima me še, kakšne so lahko posledice odstranitve večjega dela lateralnega meniskusa?
Ali lahko ob povečani športni aktivnosti (predvsem ciljam tukaj na tek) pričakujem povečano obrabo sklepa čez nekaj let?
Ali je zunanji meniskus manj izpostavljen, v kolikor bi se mišice v okolici kolena okrepile, in ali obstaja kakšna možnost nadomestitve izgubljenekga dela meniskusa v izogib nadaljnjim nevšečnostim ?
Hvala.
Lp,
Posledice odstranitve velikega dela zunanjega meniskusa so pomembno večje obremenitve sklepnega hrustanca v tem delu kolena. Zunanji meniskus prekriva približno 2/3 površine zunanjega začetnega dela golenice. Obremenitve sklepnega hrustanca se lahko tako povečajo do 3x.
Obstaja možnost presaditve meniskusa iz kolena umrle osebe v okvarjeno koleno ali pa vgraditev umetnega meniskusa. Obe možnosti zaenkrat ne omogočata športnih obremenitev in se uporabljata predvsem za lajšanje težav, ki izvirajo iz povečanih obremenitev sklepnega hrustanca, v vsakodnevnem življenju.
Optimalno delovanje mišic lahko nekoliko zmanjša sile na sklepni hrustanec. Vseeno pa vam dolgoročno odsvetujem velike in sunkovite obremenitve kolena (tek, skoke, hojo navzdol, prenašanje bremen). Obstajajo tudi dokazi, da lahko glukozamin dolgoročno nekoliko upočasni propadanje sklepnega hrustanca.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
En mesec po artroskopiji sem sem imel kontrolni pregled.
Zdravnika (dr. Vogrin – UKC MB), ki me je operiral ni bilo in ga je nadomeščal drug ortoped.
Status:
Levo koleno je sedaj praktično brez otekline, gibljivost aktivna, je normalna. Testiranje vezi je b.p.
Sedaj bom zdravljenje nadaljeval z FTH, naslednjo kontrolo pa imam 2.10.
Ker bom do tega datuma imel tudi izvid MRI za desno koleno me zanimata dve stvari, in sicer:
Ali je moja odločitev v kolikor želim rekonstrukcijo ACL na levem kolenu (med posegom so našli delno rupturo) v izogib poškodbam v bodoče in ali bi bilo karkoli narobe, da bi se pri dr. Vogrinu oglasil tudi z izvidi MRI, čeprav sem na prvem kontrolnem pregledu za desno kolenu bil drugje (samoplačniško)?
Ali lahko morebiti s temi izvidi pridem npr. tudi k Vam?
P.S.
Sicer sem letnik 1986.
Lp,
Odločitev o nadomestitvi (rekonstukciji) ali okrepitvi (augmentaciji) sprednje križne vezi je odvisna predvsem od stabilnosti kolena (pregled, meritev z artrometrom) in od vaših težav (občutek nestabilnosti ali uhajanje kolena). Če boste v vmesnem času opravili MR, vsekakor priporočam pregled z izvidom in posnetki, čeprav na odločitev o morebitnem operativnem zdravljenju ne bosta vplivala.
Vsekakor se lahko oglasite tudi na pregled k nam. Pri nas lahko tudi opravimo meritev stabilnosti kolena z artrometrom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Pa sem danes prejel tudi izvid MR desnega kolena
Vljudno prosim za razlago:
Napotna dg.: Lezija medialnega meniska.
MR desnega kolena:
Preiskava sagitalno, aksialno in koronarno v T1 in T2 sekvenci.
Manjši izliv.
Kolateralna ligamenta sta v redu.
Entezitis na nasadišču quadricepsove tetive, stanjšan patelarni ligament, ki pa je še v redu strukturiran.
Začetne degenerativne spremembe zadnjega križnega ligamenta, parcialna lezija sprednjega križnega ligamenta.
Vzdolžna lezija zadnjega roga medialnega meniska.
Začetne degenerativne spremembe tibialnega hrustanca v predelu medialnega dela platoja.
Tendenca lateralizacije patelle.
Patelarni hrustanec izgleda v redu.
Slika poškodb na obeh kolenih je sedaj očitno jasna..
Kakšne možnosti za ozdravitev mi pripisujete po tej razlagi?
Lp,
Samo slikanje z MR je premalo za postavitev diagnoze. Najpomembnejši je pregled.
Usoda strganega meniskusa, ki je opisan, je lahko spontana zacelitev, nezacelitev, ki ne povzroča težav ali nezacelitev, ki povzroča težave. V zadnjem primeru je potrebno operativno zdravljenje.
Lep podzrav,
Iztok Pilih