Poškodba meniskusa
Pozdravljeni,
prosim če mi lahko nekdo pomaga in mi razloži za kako poškodbo gre in kakšno je zdravljenje.
Ob slikanju kolene so ugotovili da imam: laesio cornu post. menisci med. gen. dex.
Baker cystis dex
Pa še po slovensko: V zadnjem rogu notranjega meniskusa je vidna poka. Medialno poplitealno je vidna okrog 5x 2.5 cm velika cistiodna formacija.
V ostalem na sekvencah t1, t2 in tudi STIR sliki ni zanesljivih patoloških sprememb.
Simptomi pa so: ob daljši hoji, sedenju, hoji po stopnicah, dvigovanju bremena, počepanju itd. me začne koleno boleti tako močno da komaj hodim, isto časno se pojavi pokanje v kolenu. Ciste na zadnjem delu kolena se močno povečajo.
Ko pa počivam kakšen teden do dva je spet dokaj vredu, vendar ne smem nič dvigovat, počepat, hodit po stopicah ali kakorkoli obremenjevat kolena, ker se zadeva takoj ponovi. Poškodbo imam na obeh kolenih. Ker vem da bi naj bila poškodba športne narave, resnično ne vem kako jo lahko imam, ker nisem športnik. Moje zdravljenje se vleče že kakšno leto in sploh ne vem zakaj se gre in kako se to sploh pozdravi. Prosim, če mi lahko kdo svetuje kako dalje.
Lp, Darko
Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje – delno odstranitev meniskusa. Na ta način se bo zmanjšala ali celo izginila tudi cista.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep Pozdrav
Nekaj zgodovine poškodbe in operacij :
1. Pri 15 letih (2006) sem si močno poškodoval levo koleno, pri športni gimnastiki-padel z višine. Takrat se je zlomila stegnenica po rastnem hrustancu, tako da je tudi nehala rasti (danes se ne pozna veliko 1.5cm). Poškodovana (natrgana/strgana/raztegnjena) je bila vez LCL in po vsej verjetnosti tudi medialni menisku. Takrat sem dobil v nogo samo 4 žice ki so držale skupaj kost…
2. Približno 2 leti kasneje sem imel operacijo rekonstrukcije postero lat. kota levega kolena, in zašitje medialnega meniskusa. ( tetiva/vez je bila presajena iz iste noge- mislim da semitendinozus.) Po rehabilitaciji nisem imel več močnega občutka nestabilnosti kolena, končno sem močno športno zaživel, nakar se mi je pri teku leto/dve začela noga kekako preskakovati- ( levo navzven). Kasneje sem postal mojster zaklepa in odklepa kolena do konca tega poletja – vzrok je odkrit pred nedavnim : Bucket handle ruptura medialnega meniska.
3. Vso to zaklepanje in ročno odklepanje kolena, ki je že skoraj postalo stvar navade..npr med obešanjem perila, sam se odločil za ponovni poseg. MR pregled izgleda, da ni pokazal veliko, septembra 2011, je bila tretja operacija (po ortopedskem nasvetu spet kriva LCL.)
operacija: ponovna rekonstrukcija posteo lat kota levega kolena. Tokrat je tetiva semitendinozus presajena iz druge noge. Med operacijo samo sem bil buden, anastezija je bila lokalna. Deležen sem bil vprašanja kirurga, če mi lahko odstrani del meniskusa, nakar sem vprašal ali je potrebno in odgovor je bil ne.
Kmalu po operaciji je prišlo do enakih težav zaklepanja kolena in izgubil sem celotno zaupanje in sanje normalne hoje, kaj šele teka.
na kratko vseskupaj :
3 večje operacije, 2 atroskopiji, skupno 5 posegov v koleno. Zlom stegnenice čez rastni hrustanc, 2x rekonstrukcija LCL, 1x zašit miniskus, ena izmed zadnjih tetiv (semitendinozus) odstranjena/presajena, bucket-handle medialnega meniskusa.
Ob koncu poletja, se je koleno tako močno zaskočilo, da ga sam nisem mogel več rešiti.
Po preizkavi MR je izvid sledeč:
– Srednje velik izliv
– Bucket-handle ruptura medialnega meniska.
– Lateralni menisk ima primerno obliko in strukturo.
– Stanje po rekonstrukciji leteralnega ligamenta, ki izgleda kontinuiran. Ostali ligamentarni
aparat je primeren
– Kovinski artefakti v distalnem delu femurja in proksimalnem delu tibije in fibule – verjetno po operaciji.
– Sklepni hrustanec medialnega kompartmenta ima verjetno nekoliko neravno površino brez subhondralnih sprememb kostnine. Drugje je sklepni hrustanec primeren.
Zaključek:
Bucket-handle ruptura medialnega meniska.
Suspektna začetna okvara sklepnega hrustanca medialnega kompartmenta.
Bil sem zelo perspektiven vrhunski športnik, še vedno imam upanje in sanje v velike dosežke ampak koleno me izdaja že vrsto let, po tolikšnjih posegih sedaj samo upam, da bom lahko hodil normalno čez 3/4 leta(brez artroze), zato resnično upam na najbolši nasvet in mnenja, ki jih lahko pridobim. Slišal sem dobro mnenje o vas, da ste zelo dobri na področju meniskusa itd, zato bi vam bil veliko več kot hvaležen za vaše mnenje.
Zadnji zaklep se je zgodil 27.8.2012, kolena ne morem popolno iztegniti vendar lahko že hodim na pokrčeno nogo, zelo previdno. Vem kako zelo je pomemben meniskus zato bi ga zelo rad obdržal, še posebej, če se sklepni hrustanec že počasi obrablja pri 21 letih. Opcija prenehanja treniranja in aktivno se ukvarjati s športom NE OBSTAJA 🙂
– V kakršni koli obliki, tretini (rdeči ali beli) in velikosti Bucket-handle rupturi me zanima ali je mogoče večino meniskusa še rešiti.
– Kaj pomeni odstranitev ročaja meniskusa za bodočo obrabo sklepnega hrustanca in posledično kdaj lahko pričakujem artrozo. –ali se da tudi obrabo hrustanca pozdraviti/zdraviti.
– ali obstaja kšna nova/novejša opcija zdravljenja meniskusa… bral sem tudi nekaj o collagenskem meniskusnem vsadku… Kakšna informacija ali mnenje o tem?
– ker je določen procent meniskusa “Beli del” neprekrvavljen in se posledično težko celi, me zanima če obstaja rešitev delov iz stanja neprekrvavljenosti v prekrvavljenosti.
– ali z trenutno hojo škodujem kolenu in možnostim za uspešno operacijo?
Rad bi vam še povedal, da je vaše delo, zavzetost in odnos do pacientov spoštovanja vredno !
NajNajNajlepša Hvala za odgovor. 🙂
Lep Pozdrav
Nekaj zgodovine poškodbe in operacij :
1. Pri 15 letih (2006) sem si močno poškodoval levo koleno, pri športni gimnastiki-padel z višine. Takrat se je zlomila stegnenica po rastnem hrustancu, tako da je tudi nehala rasti (danes se ne pozna veliko 1.5cm). Poškodovana (natrgana/strgana/raztegnjena) je bila vez LCL in po vsej verjetnosti tudi medialni menisku. Takrat sem dobil v nogo samo 4 žice ki so držale skupaj kost…
2. Približno 2 leti kasneje sem imel operacijo rekonstrukcije postero lat. kota levega kolena, in zašitje medialnega meniskusa. ( tetiva/vez je bila presajena iz iste noge- mislim da semitendinozus.) Po rehabilitaciji nisem imel več močnega občutka nestabilnosti kolena, končno sem močno športno zaživel, nakar se mi je pri teku leto/dve začela noga kekako preskakovati- ( levo navzven). Kasneje sem postal mojster zaklepa in odklepa kolena do konca tega poletja – vzrok je odkrit pred nedavnim : Bucket handle ruptura medialnega meniska.
3. Vso to zaklepanje in ročno odklepanje kolena, ki je že skoraj postalo stvar navade..npr med obešanjem perila, sam se odločil za ponovni poseg. MR pregled izgleda, da ni pokazal veliko, septembra 2011, je bila tretja operacija (po ortopedskem nasvetu spet kriva LCL.)
operacija: ponovna rekonstrukcija posteo lat kota levega kolena. Tokrat je tetiva semitendinozus presajena iz druge noge. Med operacijo samo sem bil buden, anastezija je bila lokalna. Deležen sem bil vprašanja kirurga, če mi lahko odstrani del meniskusa, nakar sem vprašal ali je potrebno in odgovor je bil ne.
Kmalu po operaciji je prišlo do enakih težav zaklepanja kolena in izgubil sem celotno zaupanje in sanje normalne hoje, kaj šele teka.
na kratko vseskupaj :
3 večje operacije, 2 atroskopiji, skupno 5 posegov v koleno. Zlom stegnenice čez rastni hrustanc, 2x rekonstrukcija LCL, 1x zašit miniskus, ena izmed zadnjih tetiv (semitendinozus) odstranjena/presajena, bucket-handle medialnega meniskusa.
Ob koncu poletja, se je koleno tako močno zaskočilo, da ga sam nisem mogel več rešiti.
Po preizkavi MR je izvid sledeč:
– Srednje velik izliv
– Bucket-handle ruptura medialnega meniska.
– Lateralni menisk ima primerno obliko in strukturo.
– Stanje po rekonstrukciji leteralnega ligamenta, ki izgleda kontinuiran. Ostali ligamentarni
aparat je primeren
– Kovinski artefakti v distalnem delu femurja in proksimalnem delu tibije in fibule – verjetno po operaciji.
– Sklepni hrustanec medialnega kompartmenta ima verjetno nekoliko neravno površino brez subhondralnih sprememb kostnine. Drugje je sklepni hrustanec primeren.
Zaključek:
Bucket-handle ruptura medialnega meniska.
Suspektna začetna okvara sklepnega hrustanca medialnega kompartmenta.
Bil sem zelo perspektiven vrhunski športnik, še vedno imam upanje in sanje v velike dosežke ampak koleno me izdaja že vrsto let, po tolikšnjih posegih sedaj samo upam, da bom lahko hodil normalno čez 3/4 leta(brez artroze), zato resnično upam na najbolši nasvet in mnenja, ki jih lahko pridobim. Slišal sem dobro mnenje o vas, da ste zelo dobri na področju meniskusa itd, zato bi vam bil veliko več kot hvaležen za vaše mnenje.
Zadnji zaklep se je zgodil 27.8.2012, kolena ne morem popolno iztegniti vendar lahko že hodim na pokrčeno nogo, zelo previdno. Vem kako zelo je pomemben meniskus zato bi ga zelo rad obdržal, še posebej, če se sklepni hrustanec že počasi obrablja pri 21 letih. Opcija prenehanja treniranja in aktivno se ukvarjati s športom NE OBSTAJA 🙂
– V kakršni koli obliki, tretini (rdeči ali beli) in velikosti Bucket-handle rupturi me zanima ali je mogoče večino meniskusa še rešiti.
– Kaj pomeni odstranitev ročaja meniskusa za bodočo obrabo sklepnega hrustanca in posledično kdaj lahko pričakujem artrozo. –ali se da tudi obrabo hrustanca pozdraviti/zdraviti.
– ali obstaja kšna nova/novejša opcija zdravljenja meniskusa… bral sem tudi nekaj o collagenskem meniskusnem vsadku… Kakšna informacija ali mnenje o tem?
– ker je določen procent meniskusa “Beli del” neprekrvavljen in se posledično težko celi, me zanima če obstaja rešitev delov iz stanja neprekrvavljenosti v prekrvavljenosti.
– ali z trenutno hojo škodujem kolenu in možnostim za uspešno operacijo?
NajNajNajNajlepša Hvala za odgovor. 🙂
Spoštovani,
– V kakršni koli obliki, tretini (rdeči ali beli) in velikosti Bucket-handle rupturi me zanima ali je mogoče večino meniskusa še rešiti. – Odvisno od lakcije raztrganine (notranja, srednja ali zunanja tretjina) ter od kvalitete tkiva meniskusa, kar je mogoče dokončno oceniti šele pri operaciji.
– Kaj pomeni odstranitev ročaja meniskusa za bodočo obrabo sklepnega hrustanca in posledično kdaj lahko pričakujem artrozo. – Odvisno od tega, kakšen delež meniskusa je potrebno odstraniti. Če gre za odstranitev več kot tretjine meniskusa, je povečanje obremenitev sklepnega hrustanca že pomembno.
–ali se da tudi obrabo hrustanca pozdraviti/zdraviti. – Da, vendar so možnosti zdravljenja zaenkrat še zelo omejene. Predvsem je pomembno ZMANJŠANJE obremenitev.
– ali obstaja kšna nova/novejša opcija zdravljenja meniskusa… bral sem tudi nekaj o collagenskem meniskusnem vsadku… Kakšna informacija ali mnenje o tem? – Da, mogoče je vgraditi meniskus iz umetnega materiala ali iz že omenjenega kolagena ali pa meniskus umrle osebe (alotransplantat). V vseh naštetih primerih rezultati še niso takšni, da bi omogočali športne obremenitve. Veliko boljše je poškodovani meniskusa ohraniti, če je to le mogoče.
– ker je določen procent meniskusa “Beli del” neprekrvavljen in se posledično težko celi, me zanima če obstaja rešitev delov iz stanja neprekrvavljenosti v prekrvavljenosti.- Do nekje s t.i. “foražo” (oblikovanje kanalov z iglo). Celjenje se lahko tudi izboljša s krvnim strdkom in s plazmo bogato s trombociti.
– ali z trenutno hojo škodujem kolenu in možnostim za uspešno operacijo? – Če pri tem nimate bolečin, si škode ne delate, sicer pa si jo.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
ortoped sumi na okvaro (verjetno notranjega) meniskusa desnega kolena. Priporočam slikanje kolena z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
da, po ravnem, vendar bodite pozorni na bolečino. Če zaboli, takoj prenehajte!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred dvema mesecema sem pri smucanju zvila levo koleno. S kolenom nimam nobenih tezav, lahko tecem, hodim skratka super. Nastane pa tezava ko pocepnem oziroma takrat ko moram skrcit koleno. Takrat me zaboli kot bi me nekdo z iglo zbadal. Ugotovljeno mi je bilo,rahla poskodba meniskusa. Zdaj hodim k
fizioterapevtu. Zanima me kaj lahko naredim se sama, da bi to poskodbo cimprej sanirala, kajti ne zelim si kaksnega operativnega posega, ce ne bo res nujno.
Hvala in lep pozdrav
Monika
Spoštovana,
tri mesece od poškodbe odsvetujem predvsem sunkovite obremenitve kolena (hojo navzdol, tek, skoke), počepe in zasuke, nato pa izogibanje gibom in dejavnostim, ki povzročajo bolečine.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
želela bi eno informacijo. Prvega julija naj bi me travmaolog operiral, zaradi rupture medialnega meniskusa.
Zanima me, ali je tovrstna operacija v poletnem času nevarna zaradi ročine in daljšega časa okrevnja in ali bi bilo mogoče, 6. julija že odpotovati na dopust.
Imam že nekaj mesecev kupljene letalske karte, ampak me skrbi, da zaradi poškodbe, bo moj dopust oviran.
Zanima me tudi, ker ste tudi sam travmatolog, ali ni nujno, da tak poseg opravi ortoped?
Vnaprej se Vam za odgovor zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Mariana
Spoštovani,
operacije v poletnem času so enakovredne operacijam v drugih letnih časih. Ne poznam nikakršnih trdnih dokazov, da bi prihajalo v poletnem času do več zapletov. Potovanje na dopust le nekaj dni po takšnem operativnem posegu (še posebej, če gre za potovanje z letalom) odsvetujem. Menim, da je pametno pošakati vsaj 3 tedne in v tem času intenzivno delati s fizioterapevtom.
Tovrstne operacije sicer enakovredno izvajajo kirurgi, ortopedi in travmatologi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih