poškodba meniskusa
Spoštovani,
priporočam le gibanje kolena v smeri iztegovanja in krčenja (ne prsni slog). Voda, v kateri boste plavali, naj bo hladnejša od 30 stopinj C.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
v stoječi pozi me pri iztegnjeni nogi, ko koleno potisnem povsem nazaj (ob predklonu recimo), zaboli notranja stran kolena. Nimam nikakršnih vidnih oteklin in tudi drugače je koleno povsem gibljivo. Sem cestni kolesar in tudi pri kolesarjenju nimam bolečin saj se noga nikoli povsem ne iztegne. Bolečine se pojavijo zjutraj in zvečer torej preden zaužijem predpisani Naklofen. Osebna zdravnica sumi na poškodbo meniskusa, RTG in MR sledita prihodnji teden. Zanima me ali je sum upravičen ali gre morebiti le za poškodbo vezi. Hvala za informacijo.
LP
Spoštovani,
sum je upravičen. Priporočam, da počakate na slikanje kolena z magnetno resonanco, ki bo zelo verjetno prikazala poškodovano(e) strukturo(e).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Zaradi vse večjih bolečin v desnem kolenu sem obiskala zdravnika in dobila napotnico za magnetno resonanco.
Danes sem dobila izvide na katerih pise:
Lažja degeneracija meniskusa.
Zanima me kaj to pomeni, ali je potrebna antroskopija? In če koliko čaka traja okrevanje?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
navedeno pomeni “lažja obraba meniskusa”. S kliničnim pregledom je potrebno ugotoviti, ali je prav meniskus vzrok Vašim težavam. Potreba po operaciji je malo verjetna.
Pozdravljeni!
Pred slabimi 4 meseci sem imela rekonstrukcijo ACL in delno resekcijo obeh meniskusov. Rehabilitacija je potekala popolno,brez bolečin pred tednom dni pa mi je po teku koleno malce zateklo. Kakšnega posebnega giba ni bilo, morda le nekaj sestopov iz pločnika. Od takrat se bolečina šeni povsem umirila, prav tako je koleno toplo na sprednji in medialni strani kolena. Tam je tudi oteklina in največ bolečine (včasih tudi na zadnji lateralni strani) Ali je možno, da je poškodovan meniskus ali gre samo za vnetje. Sicer pa nimam občutka, da bi pretiravala saj sem tekla že več kot takrat. Ali obstaja možnost, da bi se križna morda raztegnila? Predvidevam da je potreben pregled pri kirurgu?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
vsekakor priporočam pregled pri Vašem kirurgu. Sam bi se v takem primeru zelo verjetno odločil za slikanje kolena z magnetno resonanco.
Prosim. Dobro opravite.
Pozdravljeni!
Pred približno dvema tednoma sem na ledu padla z bordom in se ob tem močno udarila v koleno. (To koleno, sem imela poškodovano že januarja) Takoj po udarcu me je v kolenu spreletel močan pekoč občutek, ki je vztrajal cel dan. Koleno mi je tudi precej zateklo. Nogo sem imela sicer lahko stegnjeno, nisem pa je mogla pokrčit. Bolečino čutim po notranji strani kolena (morda medialni meniskus?) in spredaj pod pogačico. Bolečina je še vedno nekako pekoča. Nogo še vedno skrčim za malo manj kot 90 stopinj. Potem se pojavi ta ostra bolečina. Na nekaterih mestih se mi zdi kot da bi imela omrtvičeno, zelo čuden občutek. Poleg tega če se dotaknem na nekem mestu se mi zdi kot da se nekaj notri premakne, kot neka tekočina, ki izzove tudi nek pekoč občutek. Peče me ob upogibu tudi kot neka stranska vez kolena.
Na urgenci so mi naredili rentgen, ki je pokazal da ni nič zlomljeno. Rekli so mi da je poškodba verjetno samo od udarca, kar pa me čudi glede na to da me že dva tedna boli in da noge še vedno ne moram pokrčiti.
Hvaležna vam bom če bi morda znali povedati na podlagi teh opisov če bi morda šlo lahko za poškodbo meniskusa. Vem da bo najbolj zanesljivo to pokazaal MR.
Spoštovani,
glede na način poškodbe in opisane težave je verjetnejša poškodba sklepnega hrustanca. V vsakem primeru priporočam opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki le-tega.
Spoštovani!
Že nekaj let se mi občasno pojavlja oteklina na notranjem delu desnega kolena. S koleni imam že dolgo težave (morda od smučanja v otroški dobi) in sicer sem imela večkrat hude bolečine. Zato sem šla tudi enkrat k fizioterapevtu, ki je ugotovil zasuk pogačice ( za 1/4 je bilo rečeno). Poleg tega mi vsake toliko časa koleno “zašteka”. Imam občutek, da se je zataknil nek košček. RTG slikanje je pokazalo obrabo in nič drugega. In pri tem je ostalo. Je morda smiselno narediti še MRI preiskavo? Oz. zanima me, od česa ta oteklina?
Hvala za vaš odgovor!
S spoštovanjem,
Barbara
Spoštovani,
vsekakor priporočam, da opravite slikanje kolena z magnetno resonanco (MR) in da pridete nato na pregled s posnetki MR.
Zdravo.
Mene je koleno začelo boleti pred 2t boli me v notranjem delu kolena. Zdaj se bolečina stopnjuje in vedno bolj boli noga mi zauteka samo cisto malo in po nekot imam modrice. Boli me ko mirujem, pritiskam na njo oz hodim v kaksen hrib. Ali mislite da bi lahko slo za poskodbo meniskus? Kaj priporocate da se gibljem bol ali manj saj se zelo ukvarjam z sportom.
Spoštovani,
poškodovan meniskus lahko povzroča težave, ki jih navajate. Najboljše bi bilo, da opravite slikanje kolena z magnetno resonanco in predete na pregled že s posnetki, ali pa obratno, da najprej pridete na pregled in bom svetoval najprimernejše slikanje ali priskavo na osnovi ugotovitev pri pregledu.
Spoštovani!
Pred kakšnim tednom sem pri nogometu čudno stopil. Malo me je zabolelo, ampak sem mislil da ni nič hujšega, nadaljeval sem z nogometom, nato pa me je vedno bolj bolelo. Zdaj me boli če koleno iztegnem, ter pri hoji po stopnicah navzdol. Pri mirovanju ter hoji po ravnem, pa nimam posebnih težav. Nevem kaj je vzrok tezav, zato prosim za malo pomoci.
Lep pozdrav
Rok
Spoštovani,
le iz navedenega ne morem zaključiti, kaj ste si poškodovali. Vsekakor priporočam to čim prej ugotoviti. Priporočam pričeti s kliničnim pregledom, nato pa zelo verjetno še ciljano(a) slikanje(a). Najpogostejša razloga za bolečine, dobljene na način, ki ga navajate, so poškodbe stranskih vezi in meniskusov.
Pozdravljeni, ce je ta forum slucajno se aktiven bi vprasal nekaj glede mojega izvida:.
MR desnega kolena kaže blage-zmerne popoškodbe sprememebe: izliv tekočine, nateg narastišč dveh mišic, pokka hrustanca golenice in manjšo cisto. Glavna terapija je razbremenitev kolena glede intenzivnega športa, raztezne vaje in hlajenje kolena 2x/dan dokler se ne pomiri oteklina kolena. Pregled pri ortopedu zaenkrat ni potreben. Do popolnega izboljšanja stanja bo trajalo nekaj mesecev.
Ker sem strasten kolesar, me zanima ce je to dovoljeno, ali samo ravninsko ali lahko tudi v breg?
Od trenutka poskodbe samo hodim in ne izvajam nobene druge aktivnosti.
Hvala in lp David
Spoštovani,
dokler imate izliv v kolenu in bolečine, vam svetujem, da koleno čim manj obremenjujete. Kdaj točno pričeti s športno aktivnostjo, je odvisno od vsakega posameznika in od njegovih tezav.
Kolesarjenje je sicer običajno manj obremenjujoče kot druge športne aktivnosti, vendar imamo pri tem običajno v mislih kolesarjenje na sobnem kolesu, kjer gre za kontrolirano gibanje in manjše obremenitve. Glede na to, da gre pri vas za poškodbo narastišča mišic, vam svetujem previdnost približno 2 meseca in le postopno obremenjevanje: pričnite z krajšim ravninskim kolesarjenjem, nato pa glede na odziv kolena postopnjo stopnjujte aktivnost. V kolikor ne bo prišlo do pojava bolečin ali otekline, lahko postopoma dodajate večjo intenzivnost.
V kolikor bodo težave vztrajale več kot dva meseca, vam priporočam pregled.
Lep pozdrav!