Najdi forum

Spoštovani,

to, da je bolečina narasla, je nenavadno. Priporočam pregled pri Vašem kirurgu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!
Pred dvema mesecema je bila pri artroskopiji opravljena delna resekcija zunanjega meniskusa. Rehabilitacija je potekala normalno, po enem mesecu sem začela s plavanjem, kolesarjenjem, vajami na fitnes orodju in postopoma tudi s tekom. Koleno po večjih obremenitvah še vedno zateka. Koliko časa po artroskopiji koleno še lahko zateka? Ali je zatekanje posledica obrabe hrustanca (3.stopnje)? Hrustanec je sicer obrabljen le na strani poškodovanega meniskusa. Kakšne so možnosti nadaljnega zdravljenja meniskusa in hrustanca na lateralni strani? Stara sem 25 let in športno zelo aktivna.
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,

Koliko časa po artroskopiji koleno še lahko zateka? Po tovrstnih posegih običajno do 6 tednov.

Ali je zatekanje posledica obrabe hrustanca (3.stopnje)? Lahko.

Hrustanec je sicer obrabljen le na strani poškodovanega meniskusa. Kakšne so možnosti nadaljnega zdravljenja meniskusa in hrustanca na lateralni strani? Stara sem 25 let in športno zelo aktivna.
Za odgovor moral pregledati tako Vaše koleno kot tudi slik magnetne resonance (če slikanja še niste opravila, to vsekakor priporočam PRED pregledom).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,
pred dobrimi 3 meseci sem padla in dobila direkten udarec v koleno z vso silo in težo..sicer pa ne vem ali se mi je koleno kako zarotiralo, ker sem se lovila in otroka prav tako ker sem ga imela v naročju..RTG ni pokazal sveže poškodbe kosti…koleno sem imela fajn zatečeno, nisem mogla stopiti na nogo….vendar sedaj me še vedno koleno boli in sicer z veliko težavo počepnem, na notranji strani kolena me boli..ko grem v hrib imam tudi bolečine…koleno tudi malo peče….zanima me samo ali ostaja kaka možnost da je kaj z meniskusom oz vezmi? Hvala in lp

Spoštovani,

najverjetnejša je poškodba sklepnega hrustanca, mogoči pa sta tudi poškodbi meniskusov in vezi.

Za začetek priporočam natančen klinični pregled kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Popolnnaruptura sprednje križne vezi . poškodba posteriornega roga lateralnega meniska. Lp

Spoštovani,

popolno raztrganje sprednje križne vezi in poškodba povsem zadnjega dela zunanjega meniskusa. Priporočam operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Podravljeni,
v začetku avgusta sem si pri nogometu poškodoval koleno. Po pregledu je zdravnik posumil na poškodbo meniskusa. Pred par dnevi sem imel artoskopsko operacijo kolena.

Diagnozi operacije sta Ruptura et incarceratio menisci medialis genius sin. in Laesio ACL genus sin.

V opisu operacije je napisano: vidna “bucket handle” lezija medialnega meniskusa z inkarceracijo poškodovanega dela. Artroskopsko poškodovani del odstranimo. Artroskopsko je vidna tudi rupturirana sprednja križna vez, ki je sveže rupturirana s še manjšimi ostanki hematoma.
Kolikor razumem, so mi odstranili del meniskusa, ne vem pa ali je križna vez strgana ali samo natrgana.

Zdranik mi je naročil, naj postopoma začnem obremenjevati koleno – za hojo sem do sedaj uporabljal bergle. Ali naj sedaj par dni po operaciji kar začnem hoditi brez bergel in s katerimi vajami naj začnem – uporaba sobnega kolesa (najprej brez obremenitve, da razgibam koleno), izvajanje vaj za razgibavanje kolena in jačanje muskulature, ki sem jih dobil v zloženki. Nekateri zelo priporočajo tudi uporabo stimulatorjev mišic.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Tomaž

Spoštovani,

Kolikor razumem, so mi odstranili del meniskusa, ne vem pa ali je križna vez strgana ali samo natrgana.
Glede na napisano je prednja križna vez povsem strgana.

Zdravnik mi je naročil, naj postopoma začnem obremenjevati koleno – za hojo sem do sedaj uporabljal bergle. Ali naj sedaj par dni po operaciji kar začnem hoditi brez bergel in s katerimi vajami naj začnem – uporaba sobnega kolesa (najprej brez obremenitve, da razgibam koleno), izvajanje vaj za razgibavanje kolena in jačanje muskulature, ki sem jih dobil v zloženki. Nekateri zelo priporočajo tudi uporabo stimulatorjev mišic.
Priporočam, da se za potrebne vaje obrnete na sodelavko fizioterapevtko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]. Z njo se lahko pogovorite tudi o elektrostimulaciji, ki jo tudi sam pogosto priporočam, saj bistveno pospeši mišično rehabilitacijo. Opustitev bergel priporočam takoj, ko boste aktivno povsem iztegnili koleno in bodo bolečine pri obremenitvi kolena znosne.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Imel sem rekonstrukcijo sprednje križne vezi 25.8.2013, natrgan notranji meniskus, ki se mi je čez čas raztrgal.

Operiran sem bil 23.9.2015, operiral me je G. VUGRIN kjer je v zaključku napisal:
PRI ARTROSKOPIJI SMO UGOTOVILI, DA GRE DEJANSKO ZA INKARCERACIJO MEDIALNEGA MENISKA, KI JE BIL MACERIRAN, DA GA NISMO MOGLI VEČ REKONSTRUIRATI, PAČ SMO MORALI OPRAVITI PARCIALNO RESEKCIJO IN SMO ODSTRANILI PRIBLIŽNO POLOVICO MINISKUSA. KRIŽNA VEZ JE BILA NEKOLIKO DISTENDIRANA, VENDAR ŠE DOVOLJ FUNKCIONALNA, TAKO DA PONOVNA REKONSTRUKCIJA NI BILA POTREBNA.

Pregled sem imel 20.10.2015, vendar ni bilo g. vugrina in nisem dobil nobenih informacij s kakšnimi aktivnostmi se lahko ukvarjam, zato bi prosil če mi lahko vi kako pomagate:
– vaje sem delal vsaki dan, doma imam elektro stimulator, da sem krepil mišice
– koleno mi ne zateka je dobro gibljivo, te pa te mogoče malo zaboli, mišico sem zelo dobro okrepil.
– glede na to da je 1 mesec od operacije, kakšne aktivnosti lahko sploh izvajam ? lahko npr. laufam, vozim kolo, zelo rad hodim v hribe ?
– sem velik ljubitelj nogometa, kdaj mi priporočate, da bi lahko začel igrati nogomet oz. trenirati na polno ?
– glede na izvid ko je napisano za križno vez da je NEKOLIKO DISTENDIRANA, kaj je to ? rastrgana natrgana?
– če si vzamem dlje časa pavzo se še lahko križna vez zaceli nvm spremeni ?
– do katere meje lahko obremenjujem koleno ?

Zelo bi bil vesel vaših odgovorov.

Lep pozdrav,
Goran

Spoštovani,

sem Vam že odgovoril.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni

Imam narejeno magnetno resonanco kolena. Na osnovi izvidov je ortoped zapisal: hondralne lesije v področju obeh platojev tibie, poškodbo LCA, notranjega in zunanjega meniskusa. Predlaga mi artroskopijo kolena.
Poškodbo sem imel maja,. Sedaj je moje koleno skoraj povsem v redu. V petek sem v službi prepešačil 18 km, v soboto tri ure kosil trsvo, v nedeljo nabiral gobe v gozdu. Zaradi tega se ne morem odločiti za operacijo, saj čitam da je po operaciji lahko kaj narobe. Koliko časa po operaciji lahko hodim v službo, ki ni fizična?
Pred devetimi leti sem imel poškodbo drugega kolena. Takrat mi je isti ortoped ugotovil: v področju baze zunanjega meniskusa hipodenzivna in aehogena formacija, ostrih robov – cista, gangliom. Koleno me je med hojo bolelo skoraj dve leti, ortoped mi je pogojno priporočil artroskopijo. Zadeva se je sama uredila. Sedaj je vse v redu.
Prosim za nasvet kako naprej.
Hvala, Slavko
Prosim za nasvet glede artroskopije.
Prosim za nasvet.

Spoštovani,

glede na kombinacijo poškodb (sprednja križna vez in oba meniskusa) Vam tudi sam priporočam artroskopsko operativno zdravljenje, saj bo s časom v nasprotnem nastajala dodatna škoda. V službo, ki ne zahteva dolgotrajne hoje ali stoje, hoje po neravnem, teka skokov in prenašanja bremen, bi se lahko predvidoma vrnil v nekaj dneh do tednih po tovrstnem operativnem posegu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Živjo,

pri rekreativni košarki sem nerodno pristal pri prodoru na koš in začutil bolečine v zunanjem delu desnega kolena. Nisem prenehal z igro, ampak sem še naprej igral. Bolečina je bila hujša na koncu igre. Naslednji dan pa se je bolečina stopnjevala, tako da komaj stopim na nogo. Tudi koleno lahko pokrčim le malo več kot 90 stopinj. Zanima me, ali je potreben samo počitek ali svetujete slikanje? Bi to lahko bila poškodba zunanjega meniskusa?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

PS: koleno je tudi malce oteklo na zunanji strani

Spoštovani,

na obe vprašanji je odgovor DA. Priporočam bodisi najprej slikanje kolena z magnetno resonanco (MR) in nato (klinični) pregled s posnetki le-te, ali pa obratno. Pri slednji možnosti obstaja, sicer zelo majhna verjetnost, da slikanje z MR ne bo potrebno.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni !

Ukvarjam se z nogometom in me ze dlje casa boli koleno ob dolocenih gibih opravil sem ultrazvok in magnetno .. radioloskega izvida ne razumem

Na skeletu ni videti patoloških sprememb intenzitete signala. Nehomogen signal iz hrustanca patale debelina in povrsina hruatanca sta videti ohranjena . Medialna patelarna plika. Hiperintenzivno spremenjena infrapatelarna plika debelina in signal iz artikularnega hrustanca ne kazejo drugih patoloskih sprememb

Medialni menisk ne kaze spremembe oblike ne signala . Lateralni menisk ima v korpus in v anteriornem rogu signal negomogene intenzitete , centralno hiperintenzivno spremenjen s hiperintenzivno špranjo , ki gre do površine meniska .parameniskalno je ob bazi korpusa in anteriornega roga lateralnega meniska videti nekaj drobnih cisticnih formacij: hiperintenzivno spremenjena mehka tkiva

Anteriorni in posteriornj križni ligiment ne kažeta sprememb oblike ne signala

Medialni in lateralni kolateralni ligiment ne kazeta sprememb ne signala

Tetiva kvadracepsa in patelarni ligament ne kazeta sprememb oblike ne signala

V sklepu ni videti patolosko povecane kolicine izliva

Gre za manjse znake degeneracije hrustanca patele poskodba in cisticna degeneracija anteriornega roga in korpusa lateralnega meniska , edem tkiv na povrsini lateralnega meniska

Spoštovani,

v izvidu navajajo začetne okvare sklepnega hrustanca na pogačici, obrabo in raztrganino sprednjega dela zunanjega meniskusa ter oteklino mehkih tkiv v predelu zunanjega meniskusa.

Zelo verjetno Vam težave dela strgan zunanji meniskus. Priporočam pregled s posnetki opravljene MR. Zelo verjetno bo potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

pred tremi dnevi so mi odstranili cel notranji meniskus (skoraj leto dni po poškodbi), saj je bil prepognjen za 180°. Večjih bolečin nimam, prvi dan sem že hodila. Sedaj slišim pretakanje vode v kolenu, ko ga pokrčim. Nisem pa dobila natančnih navodil za okrevanje. Ne vem ali smem hoditi normalno, ali moram delati kakšne vaje.
Kirurg je preveril tudi stanje rekonstruirane sprednje križne vezi (2013), ta je sedaj polovična in ni popolnoma napeta.
Kakšno rehabilitacijo mi svetujete?

Hvala in lep pozdrav,
Barbara

Spoštovani,

priporočam, da se obrnete na sodelavko fizioterapevtko doc. dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – [email protected].

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close