Najdi forum

Pozdravljeni!

Obračam se na Vas, saj me zanima Vaše strokovno mnenje. Pred kakšnim letom sem si na treningih plesa poškodovala desno koleno, vendar, ker takrat nisem čutila bolečin, se s tem nisem ubadala. Bolečine so se stopnjevale ob določenih gibih in občasno že ob obremenitvah (npr hoji po stopnicah), zato sem odiskala zdravnika. Po magnetni resonanci je moja diagnoza slednja:

“Manj kot 5 ml izliva. Kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni. Zadnji križi je nekoliko distendiran, nehomoheno strukturiran, sprednji križni relativno dobro ohranjen. Lezja zadnjega roga medialnega meniska. Kondilarni hrustanec je še relativno dobro očuvan, prav tako patelarni.”

Osebni zdravnik me je napotil v gonološko ambulanto, kjer še čakam na vrsto. Moje vprašanje pa je sledeče: Ker se veliko ukvarjam s športom in ga zelo pogrešam, me zanima, s kakšnim športom se lahko ukvarjam? Kaj lahko uporabljam v fitnesu? Pride mogoče v poštev plavanje, kolesarjenje, rolanje, steper? Težje treninge sem trenutno opustila, še zmeraj pa vztrajam pri baletu, s previdnostjo.
Naj še omenim, stara sem 26 let, enako poškodbo imata tudi moj oče in babica. Hvala za Vaš čas in pomoč!

Lep dan!

Spoštovana,

osnovno vodilo naj bo, da vas pri obremenitvah ne boli. Od navedenih športov se lahko ukvarjate z vsemi, če ne povzročajo bolečin. Pri plavanju odsvetujem prsni slog (žabico).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Špoštovani

…….prosil bi vas za obrazložitev izvida po opravljeni artroskopiji desnega kolena…predvsem pa sprašujem kaj
pomeni ta poškodba za nadaljno rekreacijo….

diagnoza:
S83.2 Ruptura ML genus dex
S83.5 Laesio LCA genus dex

………….naredimo parcijalno resekcijo lateralnega meniskusa – 25% LCA

v naprej se zahvaljujem za odgovor

lp Valter

Spoštovani,

S83.2 Ruptura ML genus dex – raztrganje zunanjega meniskusa desnega kolena
S83.5 Laesio LCA genus dex – poškodba sprednje križne vezi desnega kolena

………….naredimo parcijalno resekcijo lateralnega meniskusa – 25% LCA

Naredili so delno odstranitev zunanjega meniskusa (če gre za odstranitev velikega deleža meniskusa (več kot tretjino), dolgoročno odsvetujem velike in sunkovite obremenitve kolena).

25% LCA verjetno pomeni, da je poškodovano 25% LCA. Priporočam izmeriti funkcijo poškodovane sprednje križne vezi z robotskim artrometrom, zakar se lahko dogovorite s sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. na telefonu 041 753 913 ali po el. pošti: [email protected]. Če bo izmerjena razlika v pomiku goleni naprej enaka ali večja 3 mm, priporočam pred morebitnimi večjimi obremenitvami kolena še okrepitev ali nadomestitev sprednje križne vezi.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani!

Imam eno vprašanje…3 tedne nazaj sem si na treningu košarke zvil koleno takoj se je pojavila oteklina bolečine sicer ni bilo. Bil sem na 3 pregledih in sicer na 2 pri otroški kirurgiji in enkrat pri ortopedu, povedali so mi, da sem si rahlo natrgal notranjo križno vez. Zdravnik mi je opravil vse teste za poškodbo meniskusa in vse je bilo v redu. Zdaj me pa zanima, ker imam imam v predelu sklepne špranje rahle bolečine na pritisk se je tu mogoče pripetila kakšna poškodba meniskusa?

Hodim lahko že skoraj normalno malo mi še zateguje koleno, ker kolena še nemorem čisto iztegniti. Zdaj že hodim na fizioterapije in me tudi zanima če je vse v redu z meniskusom koliko časa traja, da bolečine v predelu sklepne špranje izginejo in lahko ponovno začnem igrati košarko?

v naprej se zahvaljujem za vaš odgovor,

LP Vernes

Spoštovani,

poškodba notranje stranske vezi povzroča bolečine na notranji strani kolena. Glede na obsežnost poškodbe le-te lahko bolečine vztrajajo od 3 pa vse do 12 tednov.

Priporočam, da počakate vsaj 8 tednov, če bolečine do takrat ne bodo minile, pa pregled. Dokler ne boste povsem brez bolečin odsvetujem tvegane obremenitve kolena!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

nazadnje sem vam pisal dober mesec nazaj zarad poškodbe križne vezi. V ponedeljek 25.11 sem opravil splošni pregled pri katerem sem še enkrat opravila vse teste za bilo kakšno drugo poškodbo in bilo je vse v redu. Zdravnica mi je rekla, da lahko začnem s postopnimi treningi, ampak sem včeraj očitno malce pretiraval kajti danes imam rahlo otečeno koleno in majhne bolečine pri zgornjem delu mečnice in sicer zaboli me pri obremenitvi hodim in tečem lahko normalno če pa hočem delati vaje za stabilizacijo kolena pa me zaboli mislite, da se je tu pripetila kakšna poškodba ali je to nek navaden postopek rehabilitacije,ker pred tem treningom nisem kaj preveč delal za stabilizacijo in sem mogoče tu malo pretiraval?

v naprej se zahvaljujem za vaš odgovor,

LP Vernes

Spoštovani,

opisano govori z veliko verjetnostjo za to, da je v kolenu nekaj narobe. Priporočam opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco (MR) in pregled s posnetki.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

Star sem 26 let in se kot alpinist tedensko udejstvujem v gorah, to mi je nekako način življenja.
Pred 14 dnevi sem pri hoji navzdol po zasneženem pobočju z desno nogo naredil ”čuden” gib ob katerem sicer nisem začutil nobene bolečine v kolenu, vendar čakal je še dolg sestop in bolečina se je kar naenkrat pojavila (verjetno zaradi tistega giba nekoliko prej). Pojavila se je bolečina na sprednjem delu pod pogačico, gibljivost in funkcija kolena je ostala nespremenjena, le ob obremenitvi se je poajvljala topa bolečina. Bolečina se je stopnjevala do določene stopnje in potem na tej stopnji obstala. V naslednjih dneh po omiritvi in regeneraciji je bila bolečina še vedno prisotna. Bolečina je spominjala na bolečino, ki jo čutimo pri udarcu v koleno (topa bolečina), le da je tukaj prihajala izpod pogačice. Z aktivnostmi sem nekoliko prekinil, koleno mazal s smrekovim mazilom in športnim balzamom na osnovi ”ice power”. Bolečina je po 2-3 dneh izginila. Pred dnevi sem se ponovno podal v gore. Pri hoji navzgor nisem opazil, da bi se bolečina lahko spet pojavila, vendar se je pri hoji navzdol (jasno večja obremenitev na kolena). Bolečina je bila identičana tisti izpred 14 dni in ponovno traja že kakšen dan. Z ohlajanjem in mazanjem le-ta pojenjuje, vendar očitno ne na dolgi rok. Zanima me če je možno iz opisanega sklepati za kakšno vrsto poškodbe kolena bi lahko šlo, srčno pa upam da ni meniskus?

V naprej se zahvaljujem za odgovor in vam ob tem prazničnem dnevu želim vesele praznike in srečno ter predvsem zdravo v novem letu!

LP

Spoštovani,

glede na opis poškodbe in lokacijo bolečine gre najverjetneje za poškodbo sklepnega hrustanca (lahko tudi udarnino kosti) v pogačično-stegneničnem delu kolena. Glede na velike obremenitve, katerim so izpostavljena Vaša kolena, priporočam slikanje poškodovanega kolena z magnetno resonanco in pregled s posnetki. Le tako se lahko z veliko verjetnostjo ugotovi vzrok za bolečine in se nato na osnovi tega usmerjeno zdravi.

Hvala (enako) za lepe želje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

Sem čisto že obupan. 25.10.2012 sem bil operiran na zunanjem meniskusu. Od operacije je sedaj že 3 mesece in bolečina je podobna kot pred operacijo meniskusa. Zbada me v kolenu, pri počepu me zaboli, pri teku pa čutim bolečino najmočnejšo ko se koleno ohladi.Pri dolgotrajnem mirovanju je z kolenom vse vredu.Bil sem tudi na fizioterapiji in hodim tudi v fitnes( jačanje 4 glave mišice). Star sem 23 let in sem se ukvarjal aktivno z nogometom 8 let. Zanima me če bo bolečina izvenela in kdaj bom lahko začel z igranjem nogometa( če še sploh kdaj)? Hvala za Vaš odgovor. LP

Spoštovani,

Sem čisto že obupan saj se mi ta poškodba vleče že leto in pol. 25.10.2012 sem bil operiran na zunanjem meniskusu. Od operacije je sedaj že 3 mesece in bolečina je podobna kot pred operacijo meniskusa. Včasih me zbada v kolenu, pri počepu me zaboli, pri teku pa čutim bolečino najmočnejšo ko se koleno ohladi, čutim nekakšen pritisk v kolenu.Pri dolgotrajnem mirovanju( 1 teden) je z kolenom vse vredu.Bil sem tudi na fizioterapiji in hodim tudi v fitnes( jačanje 4 glave mišice). Star sem 23 let in sem se ukvarjal aktivno z nogometom 8 let. Zanima me če bo bolečina izvenela, ali je možno ponovno raztrganje meniska, kdaj bom lahko začel z igranjem nogometa( če še sploh kdaj)? Hvala za Vaš odgovor. LP

Spoštovani,

priporočam, da opravite najprej slikanje kolena z magnetno resonanco in pridete na pregled s posnetki le-te.

Možnost ponovne poškodbe meniskusa v tako kratkem času je zelo majhna.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni

Zaradi bolečin v kolenu in čudnega občutka po fitnesu sem odšel k fizioterapevtu, ki mi je naredil McMurrayev test, ki je bil pozitiven na desnem kolenu za notranji miniskus. Dobil sem nujno napotnico. Odšel sem do urgence, kjer so mi koleno rtg slikali in je brez posebnosti.

Na izvidu piše:
Oba meniska sta na stres neboleča. NC izpadov kolena ni. Desno koleno je prazno, rahlo otečeno. Lachamn je negativen. Nogo lahko sam dvigne brez bolečin. Sklepna špranja je nekoliko razširjena.

Diagnoza: zvin kolena

Bolečin pri hoji nimam. Ali menite, da bi lahko bil kljub temu poškodovan meniskus? Ali bi bilo smotrno napraviti MR?

Hvala

Spoštovani,

Ali menite, da bi lahko bil kljub temu poškodovan meniskus? Da.

Ali bi bilo smotrno napraviti MR? Da.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

pred 2 mesecema sem dobil udarec ob notranjo stran kolena, natančneje v zgornji del golenice z notranje strani. Sedaj čutim bolečine pri udarcu z notranjim delom stopala, predvsem ko sem še neogret…tekom igranja nogometa bolečina ni tako izrazita. Drugače pri teku in fitnesu ne čutim nobenih bolečin. tudi pri nenadnih spremembah smeri ne čutim boleččin. Je možno da je poškodavan meniskus in ligamenti?

Se omenjena poškodba lahko zaceli ali je potreben poseg?

hvala

lp

Spoštovani,

da. Priporočam slikanje z magnetno resonanco in pregled s posnetki.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,
Bil sem opreiran na zunanjem menisku( delno odstranjen) oktobra 2013 in težave vstrajajo.Ko se odpravim tekat me drugi dan noga zelo boli in bolečina traja do 1 tedna . Zato sem opravil ponovno mr in sem dobil ta izvid. Zanima me, če bo operacija ponovna oz kaj se da v tem primeru naredit da me nebo več bolelo. Hvala za odgovor! lp

Izvid Mr desno koleno
Manj kot 5 ml izliva.
Kolaterarna ligamenta sta v redu, blag entezitis na nasadišču quadricepsove tetive.
Zadnji križni je distendiran, vendar še dokaj homogeno strukturiran, sprednji križnji ligamenti je precej stanjšan, predvsem v tibijalnem delu, dopustne so manjše natrganine.
Oba meniska sta spremenjena.
Del strukturnih sprememb gre na račun nedozorelosti meniskealnega tkiva. Je pa vidna manjša lezija v zadnjem rogu medialnega meniska, medtem ko je sprednji rog lateralnega meniska baloniran, edamatozen, ob njem pa je vidno brazgotinjenje.
Hrustanec je v redu.

Spoštovani,

iz opisa MR težko rečem, kaj bi bil vzrok vaših težav.

Priporočam, da se oglasite na pregled s posnetki opravljene MR. Kombinacija samega kliničnega pregleda in pregleda slik bo zelo verjetno razkrila vzrok bolečin in s tem tudi možno rešitev, ki zelo verjetno obstaja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,
stara sem 16 let in tečem eno leto po 3x na teden (6km). Zadnji mesec se je med tekom pojavila nadležna bolečina v (desnem) kolenu, ne znam opredeliti kje me je bolelo, ker je zelo zoprno. Ovira me pri teku, kljub temu da sem počivala 2tedna, se je bolečina kasneje zopet pojavila. Boli me prav tako, kadar hodim po stopnicah navzdol, ko pa hodim pa slišim neko pokanje in premikanje v kolenu. Odšla sem k zdravniku, ta pa sumi na poškodbo meniskusa, dal mi je napotnico za na MR. Zanima me Vaše mnenje. Ali bom lahko še kdaj tekla? S čim naj nadomestim tek do MR? Ne bi rada izgubila kondicije…
Najlepša hvala in LP

New Report

Close