poškodba meniskusa
Poškodovana notranja stranska vez se lahko celi glede na obsežnost poškodbe od 3 tednov do 3 mesecev. Tako z obremenitvami počakajte vsaj 3 tedne od poškodbe, nato pa počasi stopnjujte obremenitve, vendar le do meje bolečine. Če bodo bolečine vztrajale več kot 2 meseca od poškodbe, priporočam opraviti slikanje poškodovanega kolena z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!!!
Gospod zdravnik samo še eno vprašanje bi imel kar se nanaša na moje težave z stransko vezjo pri kolenu.
Še včeraj mi je klubski zdravnik še enkrat klinično pregledal koleno in mi dejal da ni z mojim kolenom nič resnega.Pravi da če bi bilo koleno resneje poškodovano bi jaz imel bolečine in bilo bi vneto in nabirala bi se tekočina v kolenu.Hotel sem ga prepričati da me naj da ne pregled z magnetno resonanco,on pa pravi da mu naj zaupam in da ni potrebna.
Torej g.doktor jaz sem sedaj po 10 dneh mirovanja pricel z zelo rahlim tekom in zaenkrat je vredu.Ampak ko se koleno ohladi pa čutim nekak čudn občutek kar ni bolečina ampak kot da ni vez močna ali stabilna…Kako dolgo bo še ta občutek prisoten?
Naj povem se da mi v klubu ne delajo nobenih terapij,pravijo da je potreben le čas in potrpežljivost…
Najlepša hvala za odgovor g.doktor!!!
Pozdravljeni,
Sem amaterski kolesar. Sedaj ko je konec sezone sem začel teči in me koleno po 5-10 min začne boleti na zunanjem delu točno v pregibu (kjer se stikata kosti). Po 20min oz. odvisno od intenzivnosti teka se boličana tako poveča da se moram ustaviti.
Na kolesu me nikoli ne boli kolenu, niti pri hudih obremenitvah na dirkah v klanec.
Naj še povem, da sem imel v osnovni šoli natrgane vezi v istem kolenu, ter imel težave z bolečinami v kolenu tudi kasneje ko sem treniral košarko. V zadnjih 5-6 letih ko se intenzivneje ukvarjam s kolesarstvom se bolečine nekako izginile. Zadnji po zadnjih dveh sezonah sem poskusil zadržati kondicijo s tekom, vendar ne morem teči zaradi bolečin s tem da sem pred tremi leti celo zimo veliko tekel brez bolečin.
Ali gre lahko za poškodbo meniskuso, oz. če ne kaj bi lahko bilo narobe?
Hvala za pomoč.
lp
Glede na opis je mogoče, da gre za poškodbo meniskusa. Lahko da je v ozadju tudi nestabilnost kolena, posledica poškodbe vezi.
Priporočam Vam pregled z rentgenskimi posnetki obeh kolen v dveh standardnih projekcijah in pogačic tangencialno, glede na ugotovitve pregleda še morebitno slikanje z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
pred leti sem imel odstranjen meniskus na notranji strani kolena. Zdaj mi to onemogoča tek, saj me začne koleno močno boleti, če hodim teč kak teden dni. Zanima me, ali obstaja možnost kakšnega nadomestka meniskusa ali presaditev ali kakršnakoli rešitev. Star sem 27 let.
Hvala za odgovor že vnaprej!
Obstajajo možnosti nadomestitve (presaditev meniskusa umrle osebe, umetni meniskusi), vendar se zaenkrat še ne obnesejo pri večjih (npr.) športnih obremenitvah.
Priporočam Vam opraviti magnetno resonanco kolena in pregled s posnetki. Lahko, da je vzrok za bolečine drugje in da ga je mogoče odpraviti na drugačen način.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni !
Sem rekreativni športnik star 38 let. Prozim vas, da mi obrazložite MR levega in desnega kolena.
LEVO KOLENO
Brez izliva
Manjša delna ruptura zadnjega medialnega meniskusa.
Večja vsaj delna ruptura sprednjega roga lateralnega meniskusa, ki verjetno prekinja zgornjo površino.
Križna ligamenta sta ohranjena.
Delna ruptura centralnega dela LCL ob femoralnem narastišču.Ostali deli lateralnega ligamentarnega kompleksa so ohranjeni.
MCL, tetiva kvadricepsa ter ligament patele so ohranjeni.
Znakov za hrustančno lezijo ni.
Prikazani skelet ima normalno intenziteto signala.
DESNO KOLENO
Minimalni izliv
Poševna ruptura zadnjega roga medialnega meniskusa prekinja spodnjo površino.
Diskoidni lateralni meniskus brez rupture.
Delna ruptura ACL.
Kolateralna ligamenta sta v redu.
Tetiva kvadricepsa ter ligament patele imata normalen signal.
Prikazani skelet ima normalen signal.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Matej Hlebec
LEVO KOLENO
Brez izliva
Manjša delna ruptura zadnjega medialnega meniskusa.
Večja vsaj delna ruptura sprednjega roga lateralnega meniskusa, ki verjetno prekinja zgornjo površino.
Križna ligamenta sta ohranjena.
Delna ruptura centralnega dela LCL ob femoralnem narastišču.Ostali deli lateralnega ligamentarnega kompleksa so ohranjeni.
MCL, tetiva kvadricepsa ter ligament patele so ohranjeni.
Prikazani skelet ima normalno intenziteto signala.
Opisujejo delno raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa, večjo vsaj delno raztrganino zunanjega meniskusa v sprednjem delu ter delno raztrgtanino zunanje stranske vezi.
DESNO KOLENO
Minimalni izliv
Poševna ruptura zadnjega roga medialnega meniskusa prekinja spodnjo površino.
Diskoidni lateralni meniskus brez rupture.
Delna ruptura ACL.
Kolateralna ligamenta sta v redu.
Tetiva kvadricepsa ter ligament patele imata normalen signal.
Prikazani skelet ima normalen signal.
Opisujejo malo proste tekočine v sklepu, poševno raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa ter delno raztrganino sprednje križne vezi.
Za odločitev o načinu zdravljenja so ključne ugotovitve pregleda (v kombinaciji s pregledom slik magnetne resonance) in vrsta ter intenzivnost vaših težav.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim za razlago mnenja, ki sem ga pridobila po opravljeni MR desnega kolena (poškodba pri smučanju):
– majhen izliv,
– ruptura lateralnega meniskusa,
– večja delna ruptura ACL,
– stanje po manjši impresijski frakturi posteriornega roba laterlanega tibialnega platoja
– začetna patelofemoralna artroza.
Če le ne bo nujno, ne bi želela na operacijo, bi pa delala na učvrstitvi kolenskih mišic, saj bi še naprej rada smučala in se ukvarjala s tekom. Kaj priporočate v zvezi s tem?
Prav lepa hvala za vaš odgovor!
Darinka Kordelc
Za natančen odgovor bi moral videti posnetke magnetne resonance in vaše koleno.
Glede na opis magnetne resonance sklepam, da imate razstrgan zunanji meniskus ter sprednjo križno vez. Za športne obremenitve (smučanje) priporočam operativno zdravljenje – nadomestitev sprednje križne vezi in popravilo (ali delno odstranitev) zunanjega meniskusa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Glede vpršanja, ki sem vam ga posredovala, vam pošiljam še dodatne rezultate opravljene MR.
Intraartikularno je minimalni izliv.
Delna ruptura ACL, znakov poplne rupture ni.
PCL je ohranjen.
Ruptura zadnjega roga lateralnega meniskusa poteka poševno in prekinja spodnjo površino.
Medialni meniskus je ohranjen.
Vsi deli lateralnega ligamentarnega kompleksa so ohranjeni.
MCL je v redu.
Nekazana kronična entezopatija tetive kvdricepa ob patelarnem narastišču.
Ligament patele je ohranjen.
Manjša impresija posteriornega roba lateralnega tibialnega platoja z nakazanim edemom okolne kostnin, stanje po mjhni impresijski frakturi.
Strukturno spremenjen hrustanec za patelofemoralnim sklepom brez defekta.
Sicer sem stara 49 let, za mano je 10-dnevna fizioterapija, ob večji obremenitvi še bolečine, zanima me pa ali je glede na stanje priporočljiva hoja, kolesarjenje, fitnes.
Hvala in lep pozdrav!
Darinka Kordelc
Poleg magnetne resonance je za natančno ugotovitev stanja kolena nujen tudi klinični pregled. Pomembno je predvsem oceniti stabilnost kolena, morebitno otekanje in mesto ter vrsto bolečine.
Na splošno po takšnih poškodobah (vse do verjetne operacije) odsvetujem sunkovite in velike obremenitve kolen, še posebno pa tiste, ki povzročajo bolečino, oteklino ali občutek uhanja sklepa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Pri borilnem športu sem si poškodoval koleno. Od poškodbe je 3 mesece in brez fizioterapije.
MR levega kolena:
Centralno zvišan signal v zadnjem rogu notranjega miniskusa v smislu mucinozne degeneracije. Zanesljive poke ne diferenciram.
V zadnjem rogu zunanjega meniskusa je vidna poka.Na STIR sliki je viden izliv, ki se širi v suprapatelarni recesus.Medialno poplitealno je vidna okrog 5 cm. velika cistoidna formacija.V ostalem na sekvencah T1,T2 in tudi STIR sliki ni zanesljivih patoloških sprememb.
Mnenje: Laesio cornu post. menisci lat. gen. sin……Baker cystis sin.
Koleno obremenjujem brez bolečin pri plavanju,teku, kolesarjenju.boleče je samo pri poskusu da popolno pokrčim koleno.
Doktor je rekel ,da zaenkrat operacija ni potrebna.Samo fizioterapija.
Jaz bi si poškodbo operiral, saj me je strah ,da lahko takšna poškodba pripomore k nastanku resnejše poškodbe.?
Ali lahko polno obremenim koleno( borilni šport)?
Prosil bi za vašo strokovno mnenje.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Marko
Priporočam, da poskusite koleno polno obremeniti in se v primeru otekanja ali bolečin v kolenu vsekakor odločite za artroskopsko operativno zdravljenje – popravilo ali delno odstranitev poškodovanega dela meniskusa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Ali mi lahko pomagate. Pred 2 tednoma mi je nasprotnik pri nogometu poskodoval koleno. V bolnišnici so mi sumili natrgane vezi sedaj pa so mi odkrili, da imam poškodovan meniskus in v kolenu nekakšno tekočino.
Alo mi lahko poveste kaj lahko sedaj delam.( ali mi priporočate kakšno gibanje, kakšne hladne ali tople obhladke, kaj lahko sam storim da bi se mi noga čimprej pozdravila.
za odgovore se vnaprej zahvaljujem.
Lp, Denis
Ali ste opravili slikanje kolena z magnetno resonanco? Če ne, vam to vsekakor priporočam in nato pregled s posnetki.
Do nadaljnega priporočam le razgibavanje in obremenjevanje kolena do bolečine!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!!!!
Zanima me koliko bom približno športno odsoten oz. približno da bom lahko tekel, kolesaril oz. da bom lahko na polno igral športe z žogo, po poškodbi ki sem jo imel in je bila sledeča:
Diagnoza:
– Ruptura meniskusa, sveža/ruptura menisci čat.gen. dex sec.
– Izvin in nateg, ki prizadane prednjo in zadnjo križno vez kolena/ St. post ruptura LCA gen dex.,
– Hondromalacija/ Chondromalatio condili bill tibiae ex.gr.
Operacija:
Atroskopija kolena,med.komparkmetnt v celoti v redu, razen zmehčanja hrustanca na golenici 1.stopnje. Obsežna infrapatelarna plika, LCA zgleda strgan, LCA zgleda prileljen na LCP. Strgan lateralni meniskus po tipu ročaja košarice in inkariran v sklep. Recesekcija plike, resekcija
zad.roga med.meniskusa, približno 1/2 cele površine toaleta sklepa.
Matej, Hvala za vaš odgovor!!!
Spoštovani!!!!
Zanima me koliko bom približno športno odsoten oz. približno da bom lahko tekel, kolesaril oz. da bom lahko na polno igral športe z žogo, po poškodbi ki sem jo imel in je bila sledeča:
Diagnoza:
– Ruptura meniskusa, sveža/ruptura menisci čat.gen. dex sec.
– Izvin in nateg, ki prizadane prednjo in zadnjo križno vez kolena/ St. post ruptura LCA gen dex.,
– Hondromalacija/ Chondromalatio condili bill tibiae ex.gr.
Operacija:
Atroskopija kolena,med.komparkmetnt v celoti v redu, razen zmehčanja hrustanca na golenici 1.stopnje. Obsežna infrapatelarna plika, LCA zgleda strgan, LCA zgleda prileljen na LCP. Strgan lateralni meniskus po tipu ročaja košarice in inkariran v sklep. Recesekcija plike, resekcija
zad.roga med.meniskusa, približno 1/2 cele površine toaleta sklepa.
Matej, Hvala za vaš odgovor!!!
Priporočam, da pred ponovnimi športnimi obremenitvami opravite še nadomestitev (rekonstrukcijo) sprednje križne vezi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih