Najdi forum

Poškodba levega kolena

Pozdravljeni,

pred dvemi tedni sem si poškodoval levo koleno. Star sem 52 let in športno aktiven. Prosil bi za interpretacijo in nasvet glede spodnjega MR izvida.

Napravljene so proton fat sat sekvence transverzalno, parasagitalno in koronarno, proton parasagitalno, T1 koronarno, T2 parasagitalno.
Manjši izliv. Bakerjeva cista prečno 0,7 cm.
Medialni in lateralni meniskus je videti slabo razmejeno centralno blago hiperintenziven degenerativnega videza.
Sprednja križna vez je videti diskontinuirana proksimalno, znaki za kompletno rupturo. Kolateralni vezi sta se primerni, znakov za rupturo ni videti.
Ob medialni kolateralni vezi viden hiperintenziven edem postdistenzijskega videza.
Sklepni hrustanec obeh kompartmentov tibiofemoralno je videti še primerno ohranjene debeline.
Sklepni hrustanec patelarno je videti še primerno ohranjene debeline vidne fokalne fisure delne debeline lateralno in večinske debeline medialno.
Edem skeleta pod lateralnira tibialnim platojem posteriorno in lateralnega femoralnega kondila z blago impresijo postkontuzijskega videza.
MNENJE:
MR znaki za rupturo ACL levo, edem ob MCL, kontuzija kompartmenta lateralno z blago impresijo femoralno, fisure hrustanca pogačice.
Najlepša hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Izvid MR preiskave govori o prekinitvi sprednje križne vezi s “spremljajočimi” poškodbami. Distenzija (nateg) notranje stranske vezi in udarnina kostnine na zunanjem delu sklepa “gresta zraven” in sta do neke mere pričakovana. Res je, da je udarnina kostnine za zunanji strani sklepa pri Vas nekoliko močnejša, tako da je prišlo do rahle izravnave krivine polža stegnenice, ki vstopa v sklep, ampak mislim, da glede tega posebne obravnave ni – potrebno je počakati da oteklina kosti, s tem pa tudi bolečina mineta. Pomembne poškodbe meniskusov ni videti. Opisana Bakerjeva cista je nepomembna. Poškodbe hrustanca niso tako hude, da bi same po sebi narekovale zdravljenje – v primeru, da bi se s časom pojavila vztrajujoča zbadajoča bolečina v kolenu se lahko koleno poizkusno “podmaže” s hialuronatom (npr. Suplasyn).

V tej fazi je debata torej predvsem glede poškodbe križne vezi. Operirati ali ne. Pri tej odločitvi boste pomembno soudeleženi Vi. Moje mnenje je, da apriori operacija ni nujna. Sam bi verjetno počakal, da močnejše bolečine minejo, nato bi postopno pričel z vračanjem v dnevne aktivnosti (najprej hoja, nato tek/kask po ravni mehki podlagi, kasneje stopnjevanje do teka po neravni podlagi in pa seveda vračanje v ostale želene aktivnosti. Smiselno bi bilo opraviti rehabilitacijsko obravnavo pod vodstvom v športne poškodbe usmerjenega fizioterapevta ali trenerja (takšni so na voljo samoplačniško tudi v Arthronu, lahko pa tudi preko delovnega naloga za fizioterapijo pri izvajalcu, ki ima pogodbo z ZZZS). Po obdobju nekaj mesecev (predvidoma 3-6, lahko tudi dlje) boste že znali oceniti ali Vam odsotnost križne vezi povzroča pomembne težave, ki jih niste sposobno kompenzirati – tukaj gre predvsem za občutek nestabilnosti in uhajanje kolena v določenih položajih. V kolikor bodo tovrstne težave vztrajale, bi bil smiseln rekonstruktivni poseg.

Tako na kratko. V primeru kakršnihkoli vprašanj sem na voljo (tokrat sem bil malo kasnejši, ker sem bil na dopustu in sem imel na mobilni napravi tehnične težave pri potrjevanju sporočil).

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

 

New Report

Close