Poškodba L kolena
Pozdravljeni,
Pred tremi tedni sem si med raztezanjem poškodovala levo koleno. Imela sem občutek, kot da je nekaj počilo znotraj. Prvih deset dni je bila bolečina neznosna, nato pa se je postopoma izboljševala. Magnetna resonanca je pokazala naslednje:
Mnenje:
Le blag edem Hoffa mascevja superiorno centralno tik pod patelo – monost distenzije infrapatelarne plike.
Lahko le povsem zacetna hondromalacija gradus 1 retropatelarnega hrustanca.
Izvid sem poslala svojemu zdravniku, ki je rekel, da je koleno “razdraženo”. Zanima me vaše mnenje: kaj izvid točno pomeni, naj grem na pregled k ortopedu ali se bo koleno samo pozdravilo? Kaj naj delam v vmesnem času? Običajno hodim v fitnes trikrat na teden, prosti čas pa preživljam v hribih. Ali naj se temu izogibam?
hvala in lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Navedba MR preiskave sama po sebi ni “nevarna”. V kolikor gre za edem pod vrškom pogačice, se bo s časom zazdravil sam. Nekoliko bolj sem pozoren, ker sem že videl paciente (čeprav ne mnogo), ki so si poškodovali globoki snop vlaken pogačične vezi (patelarnega ligamenta), kar pa je bolj trdovratna poškodba. Enega izmed pacientov smo celo operirali. Ta tip poškodbe je relativno redek in je bil v odčitkih MR preiskave pogosto spregledan in zamenjan “le za edem”. Res pa je, da so pacienti, ki sem jih videl, utrpeli poškodbo pri skokih (eksplozivnih gibih) in šprintih in ne pri raztezanju.
Predlagam, da mi pošljete Vaše MR posnetke. Najbolje, da kar preko portala WeTransfer pošljete povezavo do posnetkov na [email protected]. Po pregledu posnetkov bom lažje svetoval dalje.
Z lepimi pozdravi,
K A Pilih
Pozdravljeni,
prosim za pomoč pri razlagi izvida pri MR kolena
hvala,lp
PDFS sekvenca v treh ravninah, T1 sekvenca v sagitalni ravnini
Velik izliv v kolenskem sklepu.
Bakerjeva cista meri kraniokavdalno 4 cm.
Križna ligamenta sta primerna.
Kolateralna ligamenta izgledata primerna.
Posamezne plitke fisure hrustanca lateralne fasete patele.
Meniska sta primerna.
Kontuzija kostnine zunanjega dela lateralnega kondila femurja.
Popolna ruptura MPFL z zatekanjem artikularne tekočine v podkožje (defekt velikosti 3 cm).
Blag edem medialne glave mišice kvadriceps v distalnem poteku.
Mnenje:
Popolna ruptura MPFL.
Poškodba medialne glave mišice gastroknemius gradus 1b (BAMIC).
Fokalna hondromalacija lateralne fasete patele gradus 2.
Kontuzija kostnine lateralnega kondila femurja.
Spoštovani!
Gre za tipične najdbe po izpahu pogačice. Strganina MPFL je precej očitna. To lahko vodi k nestabilnosti pogačice.
Gre za prvi izpah?
Običajno prvi izpah zdravimo še brez operacije, če pa se občutek nestabilnosti ali izpahi ponavljajo, se lahko opravi tudi stabilizacija pogačice. Za presojo potrebnosti tega je potreben pregled.
S strani poškodbe svetujem v prvi fazi počitek, po umiritvi težav pa predvsem vaje za stabilizacijo pogačice (vaje za vastus medialis obliquus).
Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih