Najdi forum

poškodba križne vezi,meniskusa

med igranjem nogometa sem si poškodoval levo koleno

Opravil sem magnetno resonanco mnenje:

Vsaj večja delna ruptura sprednje križne vezi

Distenzija medialnega kolateralnega ligamenta

Manjša roptura medialnega meniskusa,glede na izgled lahko degenerativna..

Kakšno je mnenje glede rehabilitacije takšnega primera, brez operativnega posega ali je potrebna operacija.

Lahko ojačam muskulaturo okrog kolena pa naprej igram nogomet?

hvala

lp

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo praktično popolno raztrganje sprednje križne vezi, delno raztrganje notranje stranske vezi ter vodoravno raztrganje zadnjega dela notranje vezivno-hrustančne ploščice.

Zelo verjetno bo potrebno operativno zdravljenje – rekonstrukcija (nadomestitev) sprednje križne vezi ter oskrba poškodovanega notranjega meniskusa (če bo le mogoče, priporočam popravilo).

Če želite poškodbo zdraviti neoperativno, priporočam počakati 3 mesece od poškodbe in nato opraviti meritev delovanja sprednjih križnih vezi obeh kolen z artrometrom GNRB. Za izvedbo se lahko dogovorite s sodelavko, doc. dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]. Nato priporočam pregled z rezultati meritev.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Dober dan.

Na magnetni resonanci mi je pokazalo, da imam popolno rupturo sprednje križne vezi in kontuzijo lateralnega kondila golenice.

Zanima me, če lahko normalno in pazljivo hodim brez bergelj? In kako dolgo lahko odlašam z operacijo? (nevem še, če je nujno potrebna, ker sem naročen na travmatološki pregled čez 20 dni).

Lp

Dobro jutro,

Zanima me, če lahko normalno in pazljivo hodim brez bergelj? Da. Zelo pomembno je, da koleno čim prej popolnoma razgibate, predvsem iztegnete. Tako se boste znebili morebitnega šepanja.

In kako dolgo lahko odlašam z operacijo?  Če strgana sprednje križna vez ne predstavlja mehanske ovire v sklepu in ste dosegel polno gibljivost poškodovanega kolena, se z operacijo ne mudi. Če ste športno in/ali delovno telesno aktivna oseba, pa operacijo v doglednem priporočam, saj lahko v nasprotnem pride do poškodb/okvar drugih struktur kolena, predvsem notranjega meniskusa.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za odgovor.

Zanima me še, kako pa je s hojo po stopnicah ali pa v hrib?

In ali lahko počasi kolesarim po ravni površini?

Ps. Pozabil sem omeniti, da piše na MR izvidu, da imam zmerni izliv.

Prosim.

Kdaj ste imel poškodbo?

Poškodoval sem se pred 1 mesecom, trenutno čakam travmatološki pregled, ki ga imam 19.5.

Koleno je še vedno zatečeno, imam pa skoraj polno gibljivost. Začel sem delati tudi lažje ležeče vaje za sprednjo križno vez.

Vaje, ki jih delam: https://www.youtube.com/watch?v=hdNgTjiJcfE

Izliv je pričakovano prisoten.

Pomembno je predvsem, da čim prej dosežete polno iztegnitev kolena, kar vam bo nato omogočilo bolj ali manj normalno hojo, s pokrčenjem kolena se ne mudi tako. Vaje, do katerih povezavo ste mi poslal, so v redu, prav tako kolesarjenje po ravnem. Hojo po neravnem, predvsem navzdol, do nadaljnjega odsvetujem. Vzdržna je hoja po stopnicah navzgor, navzdol pa le vzvratno.

Res hvala za pomoč, če bom imel še kakšno vprašanje vas bom pa kontaktiral.

Prosim. Velja.

New Report

Close