Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah Poškodba kolenskega platoja schatzker 6 + PRP terapija

Poškodba kolenskega platoja schatzker 6 + PRP terapija

Pozdravljeni,

leto dni nazaj sem se poškodoval in sicer je bila diagnoza spiralni zlom goleni in kolena (schatzker 6). Leto dni in pol sem v nogi imel OSM material (2 plošče (profila) in 16 vijakov). Pred dobrim mesecem so mi OSM material odstranili v tujini (kjer sem bil prvotno operiran). Po odstranitvi OSM so mi še pobrusili pogačico in iz sklepa počistili delce..

Po posegu so mi v sklep vbrizgali krvno plazmo + hialuronsko kislino.. V odpustnem pismu so mi napisali, da priporočajo ponovno terapijo s plasmo mesec in dva meseca po posegu.

V domačem kraju sem se naročil na samoplačniški pregled, kjer mi je travmatolog brez ovinkarjenja povedal, da PRP terapija pri takšni poškodbi nima smisla in da je proč vržen denar. Svetoval mi je ojačanje mišic (ker žal nisem bil sposoben opravljati določenih gibov zaradi vijakov) in to je to.. Povedal mi je, da lahko v roku 5-7 let pričakujem večje težave in zamenjavo kolenskega sklepa.

Sedaj sem spet v dvomih ker imam dvojne podatke. Torej iz prve klinike kjer mi svetujejo PRP in drugo mnenje lokalnega travmatologa (ki tudi opravlja PRP), da to ne bo pomagalo..

Prosim, če mi lahko kdo svetuje ali ima kakršne koli izkušnje s to terapijo ali je temu res ali ne..

p.s: Travmatolog si med pregledom ni ogledal posnetke artroskopije in zanjih rentgenskih posnetkov..

hvala

Spoštovani,

vaše vprašanje zahteva kompleksen pogovor o možnostih zdravljenja in pričakovanjih. Gotovo je res, da takšna poškodba povečuje tveganje za obrabo sklepa in potrebo po protezi, saj so poškodbe hrustanca že prisotne. Vendar pa je pomembno, kako boste živeli do takrat: s koliko bolečine, omejitvami, itd.

Pri tem vam lahko pomagajo določeni ukrepi: absolutno krepitev stegenskih mišic ter pa tudi aplikacija PRP ali hialuronske kisline, ki vam lahko zmanjšata bolečine. PRP  vsebuje rastne faktorje, ki pomagajo pri regeneraciji tkiv in zmanjšanju vnetja in tako nekoliko olajšajo bolečine in izboljšajo kakovost življenja, kar je tudi cilj zdravljenja, pri poškodbi, kot je vaša.

V kolikor trenutno nimate nobenih bolečin, terapija s PRP ni potrebna, v kolikor pa bodo bolečine, predlagam, da se oglasite skupaj z vsemi izvidi.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close