Poškodba kolene
Pozdravljeni,
Star sem 23 let in 25.4.2023 se mi je pripetila poškodba leve kolene. Magnetna resonanca je pokazala naslednje diagnoze: – Popolna ruptura ACL, – Radialna ruptura posteriornega roga medialnega meniskusa, – Hondromalacija druge stopnje medialnega tibialnega platoja.
Na tej koleni sem imel že v letu 2021 opravljeno artroskopijo medialnega meniskusa.
Po pregledu danes pri travmatologu mi je dejal, da je za artroskopsko rekonstrukcijo križne vezi prepozno, ker je od poškodbe minilo 17 dni. Dejal je, da je možna samo operacija nekako z transplantacijo tetive ali nekako tako. Ter rekel je, da se marsikdo za operacijo je odloči, ker rehabilitacija traja minimalno 1 leto.
Imam pa problem, ker končujem zdravstveno fakulteto in moram do oktobra opraviti še 400 ur prakse, zraven tega pa sem tudi zaposlen za polni delovni čas.
Zato Vas naprošam za vaše mnenje kaj storiti? kako bi bilo najboljše pridi do tega, da bi kakovost življenja ostala enaka kot prej ter, da bi se lahko rekreativno ukvarjal z športom, ker že vso življenje igram nogomet. Ali naj opravim operacijo ali poskusim zgolj z fizioterapijami in krepitvijo mišic?
Lep pozdrav,
NB
Pozdravljeni,
glede na kombinacijo poškodb (raztrgana sprednja križna vez in notranji meniskus), priporočam artroskopsko operativno zdravljenje – rekonstrukcijo (nadomestitev) sprednje križne vezi in popravilo (če bo to le mogoče, če ne, pa delno odstranitev) notranjega meniskusa. Dobro bi bilo, da bi bil operiran v teku nekaj mesecev. V vmesnem času priporočam fizioterapevtsko zdravljenje. Pomembno je, da čim prej dosežete vsaj polno iztegnitev poškodovanega kolena in pokrčenje le-tega vsaj 120 stopinj ter da ohranite in čim bolj okrepite stegenske mišice.