Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu Poškodba kolena (udarec v koleno)

Poškodba kolena (udarec v koleno)

Spoštovani, 

na vas se obračam s prošnjo, da mi razložite izvid MRI levega kolena. Letos 3. decembra sem se poškodoval pri deskanju na snegu. ob padcu sem dobil neposreden udarec deske v sprednjo/notranjo stran levega kolena, točno poleg pogačice. 

Pretekli torek sem opravil MRI kolena. Izvid je sledeč: 

Manjši izliv v suprapatelarnem recesusu. Izrazit edem kostnine medialnega kondila v zunanjem delu kondila, ki sega do površine korteksa – izrazit edem v sklopu stanja po kontuziji manjše trabekularne fisure. Medialni kolateralni ligament ohranjen. V medialnem meniskusu je v posteriornem rogu videti trakast hiperintenziven signal, ki ne sega do sklepne površine meniskusa, gradus 2 lezijo menisci. Lateralni meniskus izgleda primeren. Sprednja in zadnja križna vez sta videti ohranjenega poteka. Na centralnem delu medialnega kondila je v bližini interkondilarne eminence videti globok parcialni defekt hrustanca, ki je sicer zelo kratek, hrustanec je ob tem heterogenega signala – začetne spremembe hrustanca. Na strani tibialnega platoja medialno in lateralno hrustanec primeren. Na lateralnem kondilu ni videti znakov spremembe hrustanca. Na aksialnih rezih je videti primern hrustanec patele. Medialno je v poplitealni kotanji na značilnem mestu videti Bakerjevo cisto, ki vzdolžno meri 39 mm, laterolateralno 17 mm in anteropostreiorno 12 mm. Cista je delno septirana in sega retrofemoralno.

Zanima me predvsem ali bo potrebna operacija kolena in če ja, kako dolgo bo predvidoma okrevanje. Sem namreč resen rekreativen športnik in se ukvarjam z ekstremnimi športi, pri katerih moram imeti zanesljivo gibljiva in utrjena kolena. Prav tako me zanima, če lahko na sobnem kolesu treniram ali s tem lahko naredim še dodatno škodo – ko sem na kolesu me koleno ne boli, edino ob hoji, z veliko težavo stopim na iztegnjeno nogo.

Lepo bi vas prosil, če bi lahko podali Vaše strokovno mnenje. Za odgovor se v naprej lepo zahvaljujem in Vam želim vse dobro v novem letu. Lepo praznujte. Lep pozdrav, Peter 

Spoštovani!

Na mestu udarca ste najverjetneje utrpeli opisano poškodbo medialnega femoralnega kondila. Delno je počil hrustanec, delno je prišlo do fisure (nepremaknjene poke) kostnine neposredno pod hrustancem in dodatno do otekline (edema) okolne kostnine.

Pridruženih poškodb MR ne navaja. Mehanizem ni tipičen za poškodbo meniskusa. Mislim, da je najdba na MR verjetno naključna.

Vaš opis težav je pričakovan ob najdbah na MR in mehanizmu poškodbe.

Osnovna ločnica pri odločanju o operativnem zdravljenju je poškodba hrustanca. Fisura kostnine in okolni edem bosta predvidoma spontano izzvenela oz. se zacelila. Mislim, da se bo tudi hrustančna poškodba sanirala, če le ne bi prišlo do luščenja priležnega hrustanca iz same kosti.

Jaz bi zdravljenje/rehabilitacijo zastavil sledeče:

1. Do 6 tednov po poškodbi (minimalno 4 tedne od poškodbe) ne izzivajte bolečine. Po potrebi, v kolikor na iztegnjeno nogo ne gre stopiti, uporabite bergle, da nogo razbremenite. Aktivnosti, ki Vam ne povzročajo bolečin, lahko izvajate nemoteno (sobno kolo, plavanje ipd.).

2. Glede na težave po obdobju cca. 6 tednov pričnite z rahlim tekom po ravni podlagi oz. s povsem rekreativnim bordanjem po urejeni podlagi. V kolikor bodo še bolečine, nazaj k prejšnjemu režimu za dodatna 2 tedna.

3. V kolikor po 3 mesecih ne bi bilo zadovoljivega izboljšanja oz. glede na trend težav kontrolni MR (lahko tudi kasneje).

4. V kolikor se na kontrolnem MR ne bi videlo izboljševanje stanja hrustančne poškodbe oz. bi se ta razširila, bi se začeli pogovarjati o rekonstruktivnih posegih na hrustancu.

Kot rečeno, če ne bo pretiravanja, mislim, da je precej verjetno, da se bo poškodba zadovoljivo sanirala. Ključno je razbremeniti hrustančno površino v obdobju 6 tednov – 3 mesecev (na začetku strogo, kasneje samo delno), da se omogoči hrustančna regeneracija kolikor je le mogoče. Potrebno je tudi počakati, da mine edem kostnine. Ta je pri nekaterih pacientih lahko prisoten tudi zelo dolgo (več kot 6 mesecev) in dolgo povzroča bolečine. Sam, glede na izvid, hrustanca ne bi predlagal popravljati, dokler ne bi edem kostnine izzvenel in bi se tako prepričal, da je bolečina pri iztegu kolena v resnici povezana s poškodbo hrustanca in ne toliko s poškodbo spodaj ležeče kostnine.

Za bolje osnovano mnenje pa mi lahko npr. preko WeTransferja posredujete posnetke MR preiskave, da jih pregledam še sam. V kolikor bi Vam bilo to v interesu, mi pišite preko privatnega sporočila.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close