Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortovital, Center za ortopedijo in regenerativno medicino poskodba kolena – medialni meniskus in ACL

poskodba kolena – medialni meniskus in ACL

Maja letos sem si na treningu juda poškodoval meniskus. Nogo sem dobil v »vzvod«, tako da mi je soborec nogo fiksiralpod kolenom. Ko sem nogo vlekel ven sem pri popolnoma stegnjeni nogi nehote naredil še rotacijo v kolenu. Čutil sem, kot da bi nekaj škrtnilo v kolenu. Bolečine sicer ni bilo, se mi je pa koleno »zataknilo« in sicer noge nisem mogel več popolnoma iztegniti. Koleno je bilo dan po poškodbi rahlo boleče vendar brez otekline. Koleno sem dan po poškodbi uspel tudi “odtakniti” (pri klečanju sem se z ritjo usedel na pete) in lahko sem spet popolnoma iztegnil nogo in normalno hodil. Bolečina v kolenu je v parih dneh popolnoma izginila in noga je delovala normalno. Hotel sem se vrniti na trening vendar sem kmalu opazil, da če grem s poškodovanim kolenom v nizki počep, se mi koleno ponovno »zatakne« sicer sem ga nato lahko tudi odtaknil, vendar je bilo nato spet nekaj dni boleče. Od poškodbe mi v kolenu tudi čudno poka oz. škrta – če imam nogo dolgo časa skrčeno npr. pri daljšem sedenju se pri iztegu kolena sliši in čuti pok v kolenu, ki pa ni boleč

Šel sem do osebnega zdravnika, opravil MR kolena in nato še  pregled pri ortopedu. Na MR kolena se je poleg poškodbe meniskusa pokazalo, da nimam prednje križne vezi. Slednje me je presenetilo, saj se ne spomnim, da bi kdaj imel poškodbo kolena. Blažjo poškodbo, edine ki se je spomnim, sem doživel 12 let nazaj na tekmi juda. Poškodba je bila vsaj potakratnem občutku res blaga, če se prav spomnim, sem bil po manj kot tednu dni spet na blazinah brez kakršnihkoli težav in bolečin.

Na izvidu ortopeda, ki je pogledal slike MR piše naslednje: Starejša poškodba sprednje križne vezi, ramp lezija medialnega meniskusa. Desno koleno prazno, manipulacija pogačice neboleča. Stranska stabilnost kolena dobra, gibljivost ohranjena 0/140st. Lachman test pozitiven, Pivot Shift nizkega gradusa, McMurray negativen, NC izpadov nima.

Ortoped mi svetuje operacijo in sicer šivanje meniskusa in rekonstrukcija sprednje križne vezi. Za operacijo se bom verjetno odločil.

Glede operacije šivanja meniskusa, mi je zadeva nekako jasna, ker se le ta premika in povzroča zatikanje kolena.

Prosil bi pa za vaše mnenje glede rekonstrukcije prednje križne vezi. Ali menite, da je to smiselno kljub temu, da sem sedaj, predvidevam da 12 let, živel brez nje in tudi pri večjih obremenitvah (judo, tek, padalstvo, smučanje) nikoli nisem imel nobenih težav. Ali je rekonstrukcija vezi po tolikšnem času, kar se tiče same operacije težja oz. zaradi pretečenega časa manj uspešna?

Malo sem se že pozanimal tudi glede čakalne dobe. Za operacijo preko napotnice bi prišel na vrsti konec leta oz. še kasneje, če bo jeseni spet Covid situacija. Kaj se bo v tem času zgodilo (od poškodbe meniskusa bo minilo več kot pol leta) z meniskusom. Je po tolikšnem času sploh še primeren za zašitje?

Star sem 33 let in dnevno športno zelo aktiven. Sicer sedaj bolečin pri hoji nimam. Športne aktivnosti sem zaenkrat zreduciral samo na kolesarjenje in plavanje (prosti slog), kjer tudi ne čutim nikaršnih bolečin.

Že vnaprej hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,

predlagano operacijo vsekakor priporočam, tako rekonstrukcijo sprednje križne, kot tudi popravilo (zašitje) strganega meniskusa. Če koleno po šivanju meniskusa  ni stabilno, je verjetnost uspešne zacelitve meniskusa zelo majhna. Iz tega razloga je pri šivanju meniskusa rekonstrukcija sprednje križne vezi nujna.

Druga možnost je le delna ostranitev meniskusa. V tem primeru bi lahko, še posebej, če gre res za staro poškodbo sprednje križne vezi, poskusil tudi brez rekonstrukcije sprednje križne vezi.

Če je cilj operacije ohranitev (popravilo) meniskusa, bi bilo dobro, da je operacija čim prej. Vsekakor pa je dobro, da v času do operacije obremenitve kolena omejite le na tiste, pri katerih ne čutite bolečin!

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close