Najdi forum

Poškodba kolena – MCL

Pozdravljeni,

mi lahko prosim poveste, kaj pomeni spodnji izvid MR in ali je smiselna operacija ali konzervativno zdravljenje.

Koliko časa ponavadi traja bolniška oziroma koliko tednov,da lahko vozim avto.

Izvid:

Ruptura MCL v femoralnem delu z dokaj izrazitim edemom mehkih tkiv. Manjši del ligamenta izgleda v tem delu še ohranjen.

Majhen fokus nekoliko povišanega signala v lateralno kolateralnem ligamentnem narastišču na stegnenico -blaga distenzija oz kontuzija. Posteriorno manjša kontuzija kostnine.

V distalni metadiafizi stegnenice ob postero medialnem korteksu je videti dobro omejeno spremembo-blago heterogenega in povišanega signalaa na tekočinsko občutljivi sekvenci velikost 15x15x9 mm ko je robno sklerotična. Erodira v notranji korteks.

Hvala

Spoštovani!

Glede na izvid MR gre za sub-totalno rupturo MCL na femoralnem narastišču. Večina tovrstnih poškodb v Sloveniji se zdravi konzervativno (torej brez operacije). Izjema bi morda bili pacienti, ki bi zelo hitro prišli v obravnavo, bi imeli velike funkcionalne zahteve (športniki, fizično zelo aktivni posamezniki) in bi bili seveda zainteresirani za op. – pri tej skupini je možno ligament tudi primarno popravljati v kolikor gre tudi klinično za grobo medialno nestabilnost.

Običajno zdravljenje sestoji iz cca. 6-tedenske imobilizacije. Tu ne gre nujno za popolno imobilizacijo, bolj pomembna je zaščita pred valgus stresom (zaščita pred zvračanjem kolena navznoter), kar se lahko doseže tudi z ortozo/opornico, vendar te praviloma niso dostopne preko zavarovalnice in jo je potrebno pridobiti v lastni režiji. V vašem primeru, glede ne to, da gre tudi za delno poškodbo LCL (zunanje stranske vezi), Vas lahko izbrani zdravnik predstavi komisiji za medicinskotehnične pripomočne na ZZZS, kjer, v kolikor odobrijo Vašo željo, lahko omogočijo izdajo štiritočkovne kolenske ortoze na stroške zavarovalnice. S tovrstno ortozo, menim, da bi morali relativno dobro funkcionirati. Sicer je potrebno koleno nameščati bodisi v longeto bodisi v navadno elastično ortozo/elastični povoj in skrbeti, da se koleno ne zvrača navznoter.

Po cca. 6-8 tednih, ko se je izgradila primarna brazgotina, se preveri stabilnost MCL. Nekje po 3 mesecih v kolikor bo stabilnost ob pregledu zadoščala, lahko pričnete postopno tudi s športnimi aktivnostmi. Na tej stopnji se običajno vidi ali čvrstost zaceljene vezi zadošča Vašim potrebam. V kolikor ne, se lahko poizkusi tudi z usmerjenim treningom, v kolikor pa se želenega uspeha ne doseže se pacientu ponudi rekonstrukcijo ligamenta (to je redko potrebno).

Okvirna časovnica torej:

– 4 tedne precej grobega počitka

– še 4 tedne enostavne aktivnosti ob skrbi, da ne pride do osvežitve poškodbe

– še 4 tedne že nekoliko bolj proste aktivnost, vendar še vedno s pozornostjo na notranjo stran kolena

– po treh mesecih pričetek z želenimi aktivnostmi ter ocena zadovoljivost zacelitve.

 

Glede spremembe v distalni metadiafizi stegnenice bi bilo dobro, da bi radiolog, ki je odčitaval magnet podal mnenje ali je potrebno spremljanje, ali lahko ev. zanesljivo oceni spremembo kot benigno. Glede na opis je najverjetneje sicer benigna (torej nenevarna), vendar, kot rečeno, lažje to pove, radiolog, ki je za prepoznavanje sprememb iz MR posnetkov nedvomno bolje usposobljen.

 

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev

New Report

Close