Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – fizioterapija Poškodba kolena in sinovitis

Poškodba kolena in sinovitis

Spoštovani,

15.11. so mi opravili artroskopijo levega kolena. Pri fizioterapiji je bila ugotovljena poškodba MM in LM ter obrabne spremembe v predelu patelofemorlnega sklepa. Naredili so paracialno resekcijo MM in LM ter toaleto hrustanca patelofemoralno.

Pred tem sem opravila tudi MR, ki pokaže zmerni sinovitis in Bakerjevo cisto 40×18 mm. Ter nategnjeni ACL in PCL – medialno nitje, nobena ni prekinjena.

Ob kontroli je koleno dobro gibljivo. Ekstenzija in fleksija popolna.
Ne morem pa še počepnit in pokleknit na koleno.
Redno izvajam vaje, ki sem jih dobila pri odpustu in zadnji teden vozim tudi sobno kolo (priporočil operater).

Bega pa me še vedno prisotni Sinovitis (oteklina in nekaj tekočine). To je bilo prisotno že pred artroskopijo, nastopilo takoj po poškodbi kolena.

OBSTAJA KAKŠNA VRSTA FIZIOTERAPIJE, KI BI POMAGALA K OZDRAVITVI SINOVITISA.

Hvala za odgovor, Lidija

Spoštovani,

Glede na podatek, da ste imeli artroskopijo 15.11, je oteklina kolena fiziološka. Traja lahko med 6 in 12 tednov po operativnem posegu. Oteklino spremljajte z merjenjem obsegov na sredini pogačice, zgornji rob pogačice in 5 cm nad pogačico in primerjajte rezultate desno/levo. Razlika se mora v času 12 tednov postopno zmanjševati. Če je operirano koleno ob oteklini tudi bistveno toplejše potem svetujem, da opravite kontrolni pregled pri operaterju.

Oteklina je lahko posledica tekočine, ki je intra ali ekstra artikularno – torej znotraj ali zunaj sklepne ovojnice.

Od fizioterapevtskih metod se priporoča elektroterapija (diadinamični/interferenčni tokovi), krioterapija (ledena vrečka ne direktno na kožo 20 minut, nato 50 minut pavza in ponovno ledena vrečka ne direktno na kožo).

Usmerjeno izvajanje vaj bo prav tako pozitivno vplivalo na zmanjševanje otekline.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Spoštovani,

Najlepša hvala za odgovor. Bom delala, kot ste priporočili. Spremljanje obsega kolena in hlajenje.
In še fizioterapija.

Naj še 1x pripomnim, da je sinovitis nastopil ob sami poškodbi kolena (2x so mi punktirali). Koleno sem nabila pri sestopu, v gorah. In od takrat me skoz spremlja.
Ker so mi pri artroskopiji koleno oskrbeli, močno upam, da bo tudi to minilo.

LP Lidija

Spoštovani,

Sedaj že nekaj časa hodim na fizioterapijo. Elektrostimulacija mišic in vaje. Naučene vaje redno izvajam tudi doma.
Sedaj so pričeli še s terapijo z UZ. Zanima me, če UZ res pomaga k umiritvi vnete sklepne ovojnice (sinovitis). Sinovitis je po dveh (2) mesecih po artroskopiji še vedno prisoten. Imam občutek, da je oteklina še vedno enaka.

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Lidija

Spoštovani,

Predlagam, da opravite kontrolni pregled pri svojem operaterju, da se preveri stanje operiranega kolena. Čeprav razumem ste sedaj 8 tednov po operativnem posegu. Pri otekanju kolena je ključnega pomena, da se ugotovi vzrok otekanja. Pomembno je, da se oteklina po opravljenih terapijah zmanjša, če se ne, je potrebno spremeniti terapijo.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Spoštovani,

Hvala za odgovor. Sedaj teče 10 teden od operacije.
Problem otekline je cista na zunanji strani levega kolena, diagonalno proti pogačici in njen premer (7×6 cm) se ni praktično nič zmanjšal. Sicer je razlika med obsegoma obeh kolen le 1 cm, merjeno čez omenjeno oteklino.
Koleno lahko popolnoma iztegnem, pri upognitvi me rahlo zateguje. Čutim pa bolečino v pogačici po stopnicah gor in dol. Pod pogačico in na strani kjer je cista.
Sicer delam 3x tedensko vaje za krepitev vseh stegenskih mišic.
Kaj mi še preostane. Ne jemljem nobenih zdravil.

LP

Spoštovani,

Bolečina v pogačici je najverjetneje posledica nezadostne mišične zmogljivosti sprednje stegenske mišice. Svetujem, da je poudarek vaj na krepitvi sprednje stegenske mišice in med vajami naj bo poudarek na ekcentrični kontrakciji.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Hvala za odgovor.
Že vse od operacije hodim na fizioterapijo (elektrostimulacija mišic, UZ, vaje za vse mišice). Delam tudi doma.
KAJ POMENI IZRAZ EKCENTRIČNA KONTRAKCIJA ???

Pregledal me je fizioterapevt in rekel, da ga najbolj skrbi oteklina nad samim kolenom (vztraja že tretji mesec) in ta oteklina, da pritiska na pogačico in od tod bolečine pod njo.
Pa še cista na levi strani kolena je še vedno prisotna, vse od poškodbe dalje.

Premišljujem, da bi šla na posvet k svojemu operaterju.

LP Lidija

Spoštovani,

Dvetujem, da opravite pregled pri svojem operaterju.

Mišica se kontrahira (krči) na 3 načine.Ekcentrična kontrakcija je eden izmed načinov krčenja mišice, kjer se mišična vlakna med seboj “oddaljujejo”.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

izvid MR kolena…
Minimalni izliv…Lateropozicija patele 8mm,brez znakov za izrazitejši nagib.Kranina kavdalna lega patele je primerna.Posterirno je ob metafizi fibule tekočina formacija,ki je v najširših prečnih premerih meri 2×0,7cm,kranio kavdalno pa 2cm.Lateralno tik ob formaciji poteka skupni peronalni živec,ki pa ima normalen signal.Formacija najverjetneje predstavlja ganglion .Meniskusa sta ohranjena.Križna lig.sta vredu.
Kolateralna lig. kompleksa,tetiva kivadricepsa in lig. patele so ohranjeni…..Blag edem suprapatelarnega maščevja ter infrapatelarnega hoffa maščevja.Blago strukturno spremenjan hrustanec patele centralno, v ostalih delih sklepa je hrustanec ohranjen.sklelet ima normalen signal.
Mnenje.
Blaga utesnitev suprapatelarnega maščevja.Blaga hondromalacijapatele.Ganglion posteriorno ob metafizi fibule z blagon odrinjenim peronealnim živcem.priporočam korelacijo z RTG. to je bil izvid MR kolena pred operacijo..imela sem pa grozno bolečino v predelu fibule…odstranili pa so mi lipomatozna neoplazma..mogoče bi mogla opravit še MR goleni???boli me tudi nižje dol od operativne rane…brez tablet proti bolečinam nemore…hvala za še en odg

Spoštovani,

Svetujem, da sporočilo posredujete dr. Pilihu na forumu ali na [email protected].
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

New Report

Close