Najdi forum

Poškodba kolena

Pozdravljeni,

Stara sem 28 let, aktivno igram nogomet v 1 slovenski ženski nogometni ligi.
Na nogometni tekmi v aprilu 2019 je prišlo do udarca v koleno s strani nasprotnice. Junija 2019 sem imela MR pregled, prepis izvida:

“Na skeletu ni videti patoloških sprememb intenzitete signala.
Nehomogen signal iz hrustanca patele, v področju kriste je videti fisure v hrustancu, ki segajo v globlji sloj hrustanca; signal iz subhondralne spongioze je primerne intenzitete. Medialna patelarna plika. Debelina in signal iz artikularnega hrustanca ne kažejo drugih patoloških sprememb.

Medialni in lateralni menisk ne kažete sprememb oblike ne signala.

Anteriorni in posteriorni križni ligament ne kažete sprememb oblike ne signala.

Medialni in lateralni koleteralni ligament ne kažete sprememb oblike ne signala.

Tetiva kvadricepsa in patelarni ligament ne kažete sprememb oblike ne signala.

V sklepu ni videti patološko povečane količine izliva.

Mnenje: degeneracija hrustanca patele, fisure v hrustancu; medialna patelarna plika.”

Včeraj sem zaključila z 8 dnevnimi protibolečinskimi terapijami – koleno me je v tem času manj bolelo. Sedaj, ko sem se vrnila na delovno mesto, kjer pretežno sedim, spet začenjam čutiti bolečine v kolenu.

Po poškodbi sem kolesarila na sobnem kolesu, vendar sem po daljšem kolesarjenju opažala zatekanje kolena na zgornji strani. Sedaj kolesarim 10 minut dnevno in je nekoliko boljše.

Fizioterapevti mi svetujejo krepitev mišic na nogah s statičnimi vajami.
Pregled pri kirurgu imam v septembru 2019.

Ker sem aktivna športnica in se nogometna sezona približuje, me zanima, kaj mi svetujete glede športne aktivnosti – predvsem igranja nogometa?

Na kakšen način se omenjena poškodba zdravi, ali jo je možno sanirati s terapijami in počitkom ali je potrebna operacija?

Prosila bi vas še za obrazložitev izvida.

Hvala za informacije,

lep pozdrav

Pozdravljeni!

Pravzaprav MR preiskava niti ne opisuje nujno poškodbenih sprememb. Ste dobili udarec neposredno v pogačico? Spremembe, ki so opisovane na hrustancu sklepa med pogačico in stegnenico, so namreč pogosto posledice dalj časa trajajočih preobremenitev, le redko posledica ene same poškodbe. Ostale strukture so v MR izvidu opisane kot primerne.

Imate poleg bolečin na mestu udarca ter opisanega otekanja v zg. delu kolena še kakšne druge težave? Težave, ki jih navajate so lahko le posledica močnejšega udarca in bodo s časom izvenele. V tem primeru ste na pravi poti in enostavno stopnjujte obremenitve do meje bolečine, jeseni pa boste verjetno lahko že polno aktivna. V kolikor pa je bolečini pridruženo še kakšno zatikanje/zbadanje/pokanje v kolenu oz. občutek nestabilnosti (da Vam bo kolenu ušlo), je to lahko znak dodatne strukturne okvare, ki bi lahko predstavljala težave. V tem primeru bi potrebovala pregled pri kolensko usmerjenemu specialistu ortopedu/travmatologu. Opisana medialna patelarna plika ne povzroča nujno težav. V kolikor Vam pri gibanju v kolenu na notranii strani ob pogačici preskakuje, je to lahko povezano s pliko. Kadar so te težave moteče, je včasih potrebna artroskopija.

Kot povzetek bi Vam torej svetoval postopno večanje obremenitev. V primeru, da bi se poleg otekline in lokalnih bolečin, s katerimi se lahko spopadate s hlajenjem, pojavile še dodatne (zgoraj opisane) težave, Vam pa svetujem pregled v specialistični ambulanti.

Z lepimi pozdravi in srečno ter, upam, čim bolj uspešno v novi sezoni,
Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Udarec je bil neposredno v pogačico, je pa res, da mi v obeh kolenih že dlje časa ob počepu v kolenih “zaškrta”, kar je verjetno posledica dlje časa trajajočih preobremenitev.

Če več časa sedim se mi v desnem kolenu pojavlja zatikanje in ko želim vstati imam nogo nekaj sekund kar zakrčeno, ker ne morem iztegniti kolena. Koleno se mi po terapijah ne zatika več tako pogosto kot prej.
Ob naglem gibu vstran v desno pa začutim na desni zunanji strani kolena rahlo bolečino.

Držala se bom vašega nasveta in postopoma bom večala obremenitve kolena. Zdaj vsak dan delam bolj statične vaje za krepitev mišic, me pa zanima kaj mi svetujete glede teka?

Hvala za lepe želje,

lep pozdrav

Pozdravljeni!

Ja, glede na navedeno je torej težko reči ali so spremembe na MRI na pogačici popoškodbene ali obrabne, ampak niti ni tako važno. Glede na izvid MRI ne vidim nobene ovire pri teku, pravzaprav pri katerikoli aktivnosti, ki Vam ne bi povzročala večjih bolečin. Morda niso zaželjene le vaje za moč v polnem počepu, ker ta položaj najbolj obremenjuje pogačico.

Glede bolečine pri rotacijskih gibih/gibih v stran, bodite pozorni. V kolikor bi se redno ponavljala, se stopnjevala oz. bi s časom postala moteča, le opravite pregled pri spec. ortopedu/travmatologu. MRI namreč ni povsem zanesljiva preiskava za diagnostiko poškodb meniskusov, ev. tudi manjših hrustančnih lezij, tako da je dobro, da boleče koleno tudi nekdo klinično pregleda.

Lp,
Klemen Aleš Pilih

Pozdravljen,

Se enkrat najlepsa hvala za odgovore in nasvete.

Lep pozdrav

New Report

Close