poskodba kolena
Pozdravljeni, slabo leto nazaj sem si poškodovala koleno oz vezi tako, da mi je koleno popustilo oz klecnilo, ko sem izgubljala ravnotezje, ko sem stala na eni nogi. Bolecina je trajala cca 15 min, potem je skoraj popolnoma popustila. Mi je pa koleno “skočilo ven” takoj, ko sem nogo izbocila nazaj.
Na ugenci so napisali: Levo koleno je prazno, nekoliko oteceno, popušča LCL, Lachman negativen, sklepni špranji neboleči, gibljivost skoraj popolna. Iztegnjeno nogo lahko dvigne od podlage. NC izpadov nima in dobila sem tedensko longeto.
Cez teden dni so mi odstrnili longeto, koleno je bilo prazno, kolateralni ligamenti so obojestransko čvrsti, tudi LCL ne popušča. Gibljivost od 0-100st.
Vendar se mi je zadeva ponovila cez 2 meseca, ko sem vzvratno sestopila na poskodovano nogo cca 40 cm v globino, mi je koleno spet klecnilo/popustilo in sesedla sem se na tla. Tokrat je bolecina trajala nekaj dni, ni pa bila neznosna, koleno pa zelo oteceno. Bolecina pa popolnoma drugje kot prvic in sicer pod pogačico na notranji strani. longete kot prvic nisem dobila.
Status ob sprejemu na urgenco:
Koleno oteklo, balatoma je nakazano pozitiven, ekstenzija in fleksija popolna. LCL popusca, vendar v primerjavi z zdravim kolenom fiziooško. Preostali ligamentarni aparat se zdi cvst.
koncno sem dobila MR in izvid je naslednji:
MRI L. KOLENA
Preiskava je bila narejena v treh ravninah, s standardnimi sekvencami.
Večji izliv. Manjša Bakerjeva cista
Začetna entezopatija nasadišča tetive muskulusa kvadricepsa in nasadišč patelarnega ligamenta.
Nakazana medialna parapatelarna sinovialna plika.
Medialni patelofemoralni ligament je stanjšan elongiran, ohranjene integritete.
Lateralna subluksacija patele.
Edem patelarnega hrustanca, v območju medialne fasete, centralno in lateralno paracentralno so vidni številni manjši defekti in sagitalno usmerjene fisure, ki mestoma segajo skoraj do kosti – napredovala hondropatija patele. Hrustanec trohlee femurja za normalen.
Preostali artikulacijski hrustanec izgleda normalen.
V zadnjem rogu medialnega meniskusa, periferno je vidna vertikalna (longitudinalna) fisura, ki se širi s spodnje površine.
Lateralni meniskus je normalen.
Zadnji križni ligament je zvišane intezitete signala v območju femoralnega nasadišča, ohranjene integritete – začetna degeneracija, oziroma začetna entezopatija?
Sprednji križni ligament se le delno diferencira stanje po rupturi.
Preostali ligamentarni aparat je normalen.
Mnenje: Večji izliv. Hondropatija patele. Ruptura meialnega meniskusa. Ruptura sprednjega križnega ligamenta.
Lepo prosim za razlago oz “prevod” in nasvet za nadaljne priporocene postopke: fizioterapija, vadba doma, je potrebna opracija.
Hvala, lep pozdrav! Maja
Pozdravljeni,
Glede na opis je najverjetneje potrebno operativno zdravljenje. Svetujem, da svoje sporočilo posredujete dr. Iztok Pilihu na forum ali njegov naslov [email protected].
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni,
Glede na izvid magnetne resonance je pretrgana sprednja križna vez, ki je odgovorna za pomik golenice in če ja pomik prevelik, koleno “uhaja” iz sklepa, opisano je tudi zmehčanje sklepne hrustanca na pogačice in poškodba meniskusa, ki je v kolenu “amortizer”. Ugotovitev magnetne resonance je potrebno vedno preveriti s kliničnim pregledom, zato sem vam svetovala, da se obrnete na zdravnika, ki na podlagi pregleda in izvida MRI svetuje glede zdravljenja (operativnega/ne operativnega). A pretrgano sprednjo križno vez, bo glede na vašo klinično sliko, da vam koleno “uhaja” iz sklepa najverjetneje potrebno nadomesti z novo.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni, od dr. Piliha sem dobil naslednji odgovor na izvid MR:
v izvidu MR navajajo poškodbo/okvaro sklepnega hrustanca zunanjega končnega dela stegnenice površine 1 cm2 ter okvaro zunanjega meniskusa v sprednjem delu.
Za dokončni odgovor bi moral videti tudi ponetke MR in Vaše koleno. Zelo verjetno bom priporočil artroskopsko operativno zdravljenje. Brez operacije lahko okvare kolena, še posebej ob obremenitvah, hitro napredujejo.
Katere aktivnosti in vaje mi priporočate do morebitne operacije?
Hvala.
Pozdravljeni,
Svetujem vam le vaje, ki ne povzročajo bolečin in ne povzročajo otekanja po izvedbi. Npr, Vaje z iztegnjenim položaja kolena – sede – s pritegom pogačice, vaje za aktivacijo m. quadriceps (priteg pogačice). Pomembno je, da vaje izvajate unilateralno in ne bilateralno. Odsvetujem vam tek, skoke, poskoke. Če kolesarjenje ne povzroča bolečin in otekanja, lahko kolesarite, a bodite pozorni na višino sedeža. Bodite pozorni tudi na raztezanje tako sprednje stegenske mišice, kot zadnje ter golenske mišice.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik