Najdi forum

Poškodba kolena

Spoštovani asist.mag.Pilih, dr.med.!
Imam dilemo glede zdravljenja pretrganih kolenskih vezi – ali zdraviti konzervativno ali operativno.
Pred dobrim mesecem mi je zdrsnilo na ledu in mi je noga v kolenu zarotirala navzven, pri tem je otekla. Prišlo je do rupture centralnega dela LCL in MCL, večje delne rupture tetiv popliteusa in bicepsa, delne rupture ACL. Meniskusa sta v redu. Nastala je tudi manjša robna kontuzija lateralnega tibialnega platoja posteriorno in lateralnega femoralnega kondila centralno (povzeto po izvidu MR). Pri fizikalnem pregledu je sedaj minimalen izliv, omejena gibljivost z fleksijo 80 stopinj, kolateralno in v smeri AP ni večje insuficience. Je pa klinična ocena nekoliko manj relevantna zaradi omejene gibljivosti. Tako zaenkrat začenjam z fth.za gibljivost in stabilizacijo ter imam antiedemsko ter protibolečinsko terapijo.
Ali se v takih primerih odločate za artroskopski poseg in kdaj (časovno in v katerih primerih)? Kakšna je prognoza artroskopskega zdravljenja in kakšna konzervativnega?
S športom se aktivno ne ukvarjam, v službi deloma sedim in deloma hodim in sem srednjih let.
Najlepša hvala za odgovor!
Marijica

Koleno priporočam najprej razgibati in nato klinično (pregled) in inštrumentalno (artrometri KT 1000/2000 ali Rolimeter) oceniti stabilnost kolena (vsaj 8 tednov po poškodbi). Odločitev o vrsti zdravljenja je odvisna predvsem od ugotovitev stabilnosti, bolečin in zahtev, ki jih imate do svojega kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close