Najdi forum

Pre cca mesecem dni sem si pri športu poškodovala desno koleno. Zaneslo me je, stopila sem v stran, nogo mi je malo zvilo od kolena navzdol v zunanjo stran. Gleženj je odnesel dobro, koleno pa me je takoj fajn zabolelo, ampak sem še pričakovala, da ga bom z razgibavanjem spravila v normalo, čez dve uri me je zelo bolelo in sem šla na urgenco. Rtg ni pokazal zloma, diagnoza je bila poškodba meniskusa in morda poškodba ligamentov.
Na nadaljnih kontrolah niso odkrili nič novega, nazadnje so mi svetovali MRI, pred tem nisem bila na nobenih preiskavah, razen rednih kontrol.

Mesec dni po poškodbi težko hodim, koleno ne stegnem, vsaka obremenitev noge mi povzroča bolečine, v vodi hodim skoraj normalno, pri kravlu me zaradi upora vode boli, v kolenu mi poka/škriplje in ob tem me večkrat boli. Bolečina se pojavlja spredaj pod pogačico (ob obremenitvi noge me kar dobro zareže) in levo od pogačice ter občasno na levi strani (se pravi na notranji strani noge). Vezi naj bi na otip bile cele, vsaj tako pravi travmatolog. Koleno je vseskozi rahlo oteklo na notranji strani, voda se nabira včasih več, včasih manj, odvisno od obremenitev.

Zdaj pa sem v dilemi. Nekateri mi svetujejo, naj obiščem ortopeda in grem na artroskopijo, drugi pa naj počakam MRI (najmanj 4 mesece!). Jaz si želim čim prej spraviti koleno v funkcionalno stanje in zaživeti normalno in brez bolečin.
Kaj bi mi vi svetovali glede na opis poškodbe in glede na stanje mesec dni po poškodbi? Ali je smiselno čakati na MRI in ali je po MRI-ju verjetna artroskopija? Ali je bolj smiselno preskočiti MRI in opraviti artroskopijo?

V naprej hvala za vaš čas za odgovor.

Spoštovana,

najboljše bi bilo čimprej opraviti magnetno resonanco. Pozanimajte se tudi na radioloških oddelkih SB Murska Sobota, Nova Gorica in Izola. Svetujem Vam tudi čimprejšen obisk fizioterapevta, ki naj Vas nauči osnovnih vaj za koleno, katere izvajajte le do bolečine. Isto (do bolečine) velja tudi za obremenjevanje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za odgovor, ampak jaz še vedno ne vem, kaj naj.

Naj čakam MRI do januarja (sem preklicala vse v Sloveniji) ali naj grem k ortopedu in na artroskopijo, kar bo bistveno hitreje.
Vem, da artroskopija ni neka huda operacija, ampak sta pa le dve luknji v koleno, ki jih drugače ne bi imela. A spet po drugi strani, da me po MRI napotijo itak na artroskopijo, se mi zavleče še za mesec ali dva in bi bilo v tem primeru smiselno preskočiti MRI.

To je moja dilema.

Na fizioterapijo hodim zdaj privat, ker na napotnico bi morala predolgo čakati.

Spoštovana,

tudi s kliničnim pregledom se da (nekaj tednov po poškodbi lažje kot neposredno po njej) bolj natančno ugotoviti, kaj je s kolenom narobe, kot je bilo ugotovljeno do sedaj. Odločitev o operaciji (kar artroskopija vsekakor je) je odvisna od tega, ali se na lahko osnovi kliničnega pregleda z veliko verjetnosto sklepa na poškodbe, ki zahtevajo operativno zdravljenje. Sicer je bolje pred operacijo opraviti magnetno resonanco.

Če se odločite za artroskopijo je pomembno, da lahko le ta tudi popravi ob poškodbi narejeno škodo. Ali je to mogoče, je odvisno od poškodb in od oblike anestezije (lokalna, regionalna ali splošna), ki se pri artroskopski operaciji uporablja. Artroskopija bi naj NE BILA metoda za odkrivanje poškodb, ampak za njihovo popravljanje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovana !

Bi pa še jaz eno mnenje napisala.
Seveda če lahko .

Glede nato, da jaz na MRI pregled tudi čakam, vam moram povedat/ sporočiti, da sm tud
skor vse bolnišnice v Sloveniji klicala, in najbližji datum
so mi dali v Splošni bolnišnici Izola. (V ljubljaniin okolici pa naj bi imela šele v februarju datum..)
Klicala sm ob koncu avgusta letos in so mi potem po
pošti poslali datum za oktober 2008 – torej sm čakala 2 mesca.

Vsekakor bi Vam svetovala tudi, da prvo opravite MRI preiskavo,kjer se bo
točno vidlo kaj in kako je z vašim kolenom.

Lep dan in čimmanj bolečin Vam želim !
A.

Hvala za odgovor.

Šele zdaj sem opazila, da sem tudi jaz malo nerazumljivo spraševala, a glavno, da sva se razumela.
Naročila sem se za pregled pri ortopedu, kar bo bistveno hitreje kot MRI, potem pa bomo videli kaj in kako naprej.

Srečno.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close