Najdi forum

Pozdravljeni!

Moj mož(24) si je predlani oktobra poškodoval koleno med nogometno tekmo.Imel je pretrgane sprednje,zadnje in stranske vezi.Najprej so mu v kolenu naredili dve “luknji”,skozi katere so izčrpali kri,ki se je v kolenu nabirala,lani januarja pa so naredili operativni poseg,pri katerem so mu v koleno vstavili 3 “šraufe”.Na bolniški je bil celih 6 mesecev,se pravi do aprila lani.Po operaciji je imel tudi 1 tedensko terapijo.Moram reči,da težav z nogo nima,zadovoljni smo bili z operacijo,velika zahvala,tako je rekel kirurg,gre njegovi mišičasti nogi,saj se je vse skupaj zaradi mišice zelo dobro zacelilo.Zanima me,glede na to,da je bil nogometaš od svojega 7. leta,kako je zdaj s tem,kdaj bi lahko začel trenirat nogomet,čeprav sam pravi,da ga je zelo strah,da bi se ponovno poškodoval.Kaj nama svetujete-ali je sploh “pametno”,da bi začel ponovno trenirat in kakšno je tveganje,če bi se poškodoval na istem mestu?Po poklicu je poštar,na motorju,tako da mora tudi v službi zelo zelo paziti.Opravičujem se,če sem bila predolga,ampak resnično upam,da mi boste lahko znali svetovati.
Lep večer Vam želim še naprej in Vas lepo pozdravljam!TINA

Verjetno je mož dobil od zdravnika kdaj bo lahko kaj počel in se seveda mora tega držati. Morate me razumeti, da ni nekega splošnega pravila, rečem lahko le, da če je bila operacija in postoperativen del uspešen, bo vsekakor nogomet lahko še igral.
Veliko bi mi pomagali, če bi vašega moža lahko videl, saj bi le na ta način lahko ocenil situacijo, mogoče še s svojimi terapijami skrajšal čas čakanja na igranje nogometa.

Lep pozdrav,

Zahvaljujem se Vam za odgovor.
S strani kirurga je bilo rečeno,naj s treningi počaka 1 leto.Z veseljem bi se odločili,da bi lahko prišli k Vam na pregled,a sva z Obale,Vi pa ste-predvidevam-iz okolice Ljubljane.Imate mogoče tudi kdaj pri nas na Obali kakršnekoli opravke,oz. delate tudi pri nas mogoče v kakšni bolnici ali kaj podobnega…?Zanima me še,ali bi bilo predhodno pred kakršnokoli odločitvijo,da bi spet začel trenirat,potrebno,da bi najprej opravljal kakšne vaje za utrjevanje mišice pod nadzorom kašnega učitelja v fitness-u ali kaj podobnega?

Če mu je kirurg tako svetoval, naj s treningi počaka do takrat. Razmišljate pa popolnoma pravilno – z določenimi vajami za krepitev mišic bi se ta doba lahko skrajšala, oziroma bo čez leto sklep bistveno bolj pripravljen sprejemati določene obremenitve.
Te vaje pa mu lahko predpiše le zdravnik ali morda fizioterapevt, manj verjamem da trener fitnesa. Vaje predpisujemo tudi pri nas, vendar, kot ste omenili, je Ljubljana kar daleč od obale. Če boste le imeli kdaj v planu iti v Ljubljano, se pa vseeno najavite, da bi vam lahko več svetoval.

Zahvaljujem se vam za Vašo pomoč,ki nam je zelo koristila.Ob prvi priložnosti se bomo rade volje najavili pri Vas.Želim Vam lep dan še naprej,ter še veliko uspehov.LEP POZDRAV,TINA!

Pozdravljeni!

Pred dvema tednoma sem v šlužbi ustal iz počepa,v kolenu mi je močno počilo
in zabolelo,glede na to da mi v kolenih neprestano poka sem predvideval, da
bo bolečina minila,ker bolečina po treh dneh še ni minila, sem šel k zdravniku, noto na rentgen iz katerega ni videti kakšne napake na kolenu.
Zanima me kakšna poskodba bi to lahko bila,glede na to da v kolenu nepre
stano čutim napetost,ob pregibu pa kot da bi nekaj preskakovalo?

Lep pozdrav! Uroš

Največja verjetnost je, da gre pri vas za začetne spremembe v hrustancu kolenskega sklepa. V tem primeru bi najbolj pomagala fizioterapija in protibolečinska mazila.
V kolikor gre za spremembe vezi okoli sklepa vam z manualno terapijo lahko pomagamo.
Niste navedli, ali spremembo spremlja oteklina – v tem primeru gre lahko za vnetni proces – bursitis.

V kolikor nimate otekline vas vabim na pregled, da ugotovimo vzrok vaših težav in opredelimo način in vrsto zdravljenja.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

tudi sam sem pred dvema mesecema poškodoval koleno pri igranju tenisa,opravil sem magnetno resonaco in dobil naslednjo diagnozo:
Ruptura ACL
Majhne subhondralne cistične spremembe lateralnega femuralnega kondil.
Suspekten majhen popoln defekt sklepnega hrustanca lateralnega femuralnega kondila.
Robni osteofiti sklepnih površin lateralnega kompartmenta-začetna artoza.
Majhna Beckerjeva cista.
Naročen sem pri Ortopedu 15.1.2008, ker imam rezervirano smučanje 3.1.2008 in bolečin ne čutim več me zanima ali smem smučati. Hvala za odgovor
Srečno novo leto 2009

Lp, Dejan

Pozdravljeni!

Sem študentka, ki se rekreacijsko ukvarja s tekom. Nekaj časa sem obiskovala tudi fitnes.

Pred kakšnimi 4.leti mi je najprej ob obremenitvi pokalo v kolenu. Nato me je čez približno dve leti koleno začelo boleti občasno med rekreacijo (ponavadi med tekom navzgor). Pred kakšnim letom so me kolena (zdaj že obe, a eno bistveno manj) bolela že po dobrih 2-3 km hoje. Bolečina ni točkovna, ne morem je konkretno določiti. Boli celotno koleno. Oteklin in kakršnihkoli vidnih sprememb kolena ni. Poškodbe nisem imela nobene. Bolezni oz. težav s sklepov ni imel nihče od sorodnikov.
Zanima me kakšne so možne poškodbe, »bolezni« ali karkoli bi lahko imela…

Že vnaprej se Vam najlepše zahvaljujem za Vaš nasvet.

Lep pozdrav,
Marijana

Pri vas gre morda za natrgane kolenske vezi in za napačno sodelovanje mišic v nogi. Te mišice je potrebno sprostiti in jih ponovno navaditi pravega sodelovanja, kar je možno narediti z določenimi tehnikami manualne medicine.

Lep pozdrav,

Lp!

Sem študent in se aktivno ukvarjam z nogometom ter tekom že več let. Pred nekaj dnevi sem naletel na težavo, ki se je ne morem znebiti in bi vas prosil za pomoč. Zgodba je sledeča: po vsakodnevnem teku sem aktivnost normalno zaključil z raztegovanjem in odšel na pijačo. Do tedaj nisem čutil še nobenih bolečin v kolenu, moje tažave so se pričele, ko sem se vstal iz naslonjača.Takrat me je prvič zabolelo v kolenu. Naslednji dan nisem več čutil bolečine pri hoji vendar me je pri teku in hitri hoji še vseeno malo bolelo (bolečina se je pojavila tudi ob rahlem trku ob zunanjo stran kolena). Skratka počakal sem par dni(4), misleč da se je poškodba pozdravila vendar temu ni bilo tako. Ker po nekaj dnevih nisem več čutil nobenih bolečin sem se odpravil tečt in po parih 100m sem spet začutil bolečine na zunanjem delu kolena.
Zanima me kakšne so možne poškodbe ter kako to pozdraviti?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Verjetno gre za raztegnjene zunanje kolenske vezi, ne gre za kakšne težke poškodbe meniskusa. Z manualno terapijo bi uravnotežili vezi v kolenu in težave bi izginile.
Do zdravljenja vam odsvetujem aktivno ukvarjanje s športom, potrebno je mirovati.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!
Pred leti (1986)sem imel prometno nesrečo in poleg ostalig poškodb sem zdrobil tudi koleno.Zdravniki niso imeli kakega optimizma,da bo kaj iz tega.Kaj,da bi še delovalo.Nikoli
zadeva ni pretirano dobro delovala,moje čudežno okrevanje so pripisovali mladosti močnim mišicam.Nikoli se nisem pretirano obremenjeval z bolečino,dal sem vse od sebe,da se je koleno pričelo gibati ni kasneje spravil gibljivost v meje normale in še dajem,da nekako normalno delujem.Zadnjih par let pa postaja vse bol neznosno komaj se spravim,da funkcioniram.Koleno boli v kakršnem koli položaju in mislim,da posledično ker ne morem normalno hoditi povzroča bolečine v križu itd.Bla,bla Prosil bi za nasvet kako lahko še vzdržujem vezi mišice,sedaj kar koli počnem je obupno boleče fitnes, hoja,kolesarjenje mi odpade(poka,brusi preskakuje v kolenu)Zadnje pol leta sem opustil vse, jem kapsule glucoxtra in imam občutek da je malo bolše.Nič ni rešitev kaj svetujete kako bi kolenu podalšal življensko dobo,ali vsaj omejil bolečino.da življenje postane znosno Zdravnikov ne obiskujem več od konca leta 2003 sem obupal nad njimi in njihovo pomočjo.Takrat sem zaradi nezmožnosti tudi izgubil službo in tako je še danes

Obnašati se je potrebno tako, da je koleno čim manj obremenjeno, ob samih obremenitvah (hoja) priporočam ortopedski pripomoček za koleno, v primeru, da imate povišano težo bi pomagalo zmanjšanje teže.
Morda bi pomagala kakšna vrsta telovadbe statične vaje, morda vaje pilates.
V vašem primeru manualne terapije verjetno ne bi dala željenih rezultatov.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni
Pred 14 dnevi sem si v službi poškodoval desno koleno in sicer mi je na kovinskih stopnicah spodrsnilo in mi je koleno z zunanje strani potisnilo navznoter. Prvi trenutek sem imel občutek, da mi bo koleno klecnilo navznoter sicer pa nisem čutil kake bolečine. Ker mi koleno ni zateklo tisti dan nisem šel k zdravniku. Ponoči pa se je bolečina pojavila in gibljivost kolena je bila boleča in otežena. Zdravnik kirurg je po pregledu kolena predlagal povijanje kolena, previdno hojo po ravnem in hlajenje z ledom. Tekočine v kolenu ni ugotovil. Po nekaj dneh sem začel z razgibavanjem kolena in vajami za ojačitev mišic. Naj povem, da sem star 46 let veliko kolesarim igram rokomet in smučam in da imam mišice okrog kolena kar močne(izjava kirurga). Začel sem tudi z kolesarjenjem na sobnem kolesu, kjer sem brez problema obremenil koleno kot na običajnem treningu. Vseeno pa pri nespretnem gibu spodnjega dela noge navzven začutim na notranji strani kolena pekočo bolečino, ki je prisotna tudi na otip. Upogib kolena je 100% brez bolečine. Zanima me ali menite, da imam glede na opis poškodovano notranjo stransko vez ali meniskus ali pa oboje. Zanima me tudi ali bi kakšno slikanje potrdilo kar koli od prej navedenega rad bi namreč čim prej saniral poškodbo. Glede na to, da se začenja smučarska sezona verjetno smučanje do nadaljnega odpade kolo pa je baje priporočljivo za tovrstne poškodbe.
Zahvaljujem se Vam za odgovor

Nasvet kirurga je popolnoma pravilen, verjetno gre za poškodbo notranje stranske kolenske vezi, saj ni vnetnih procesov za sum na meniskus.
Za regeneracijo vezi je potreben čas in potrpljenje, morda bi vam poleg naštetega svetoval še rahlo masažo za izboljšanje prekrvavitve tkiva.
Vse vaje in razgibavanja morajo biti omejene, ne prehitevajte, saj vam prevelika obremenitev lahko poslabša situacijo.
Čez mesec najkasneje bi morala biti stvar v redu, lahko boste tudi smučali, vendar postopno, s povojem ali kak drugi ortopedski pripomoček okoli kolena.
Če čez mesec dni stanje ne bo bolljše ( v kar sumim), se zglasite pri ortopedu.

Lep pozdrav,.

Pozdravljeni!

Mene zanima kaj bi lahko pomenila tale zadeva.Ko stojim na nogi in jo pokrčim k sebi mi poka v kolenu ,vendar ko jo iztegnem?To je bilo prvo vprašanje.Drugo vprašanje je, ko koleno stoje premikam navznoter in nato navzem mi preskakuje v kolenu.Takoj pod pogačico imam majhno mehko bulo kot da bi imel majhen izliv.Pa še zadnje vprašanje:od znotraj kolena imam čisto dugo strukturo(na otip) kot pri drugem -dosti debelejšo kot če bi se mi nekar premaknilo.

Zanima me kaj bi lahko to pomenilo?To se mije zgodilo že pred pol leta in v tem času sem opravil vse kondicijske treninge in odigral 15 tekem(nogomet) brez problema!

Sem pa imel pred 7 leti zelo težko poškodovano stegensko mišico če je to pomembno.

Hvala lepa in hvala za odgovor že vnaprej!

LP

Pri športnikih, posebno pri nogometaših, so poškodbe kolena dokaj pogost pojav, dostikrat pride do manjše poškodbe (predvsem zaradi udarcev ali preobremenitev), ko niti ne vemo, da je do nje prišlo. Takih zato tudi ne zdravimo, zato se tudi pojavljajo razne razlike med obema nogama.
Pri vas je situacija lahko posledica neke travme, lahko tudi preobremenitve, lahko manjše poškodbe, ki v preteklosti ni bila pravočasno ali sploh ni bila zdravljena.
Osnovni vzrok je različna razgibanost in napetost stranskih vezi okoli kolenskih sklepov.
Mislim, da v vašem primeru ne gre za nič posebnega, težko pa karkoli rečem brez pregleda. Na pregledu bi vam lahko dal dosti bolj natančne informacije, tudi kako zadevo sanirati, najbolj verjetno z vajami za obremenjevanje kolenskih mišic.

Lep pozdrav,

KAKO DOLGO PA MORAM ČAKAT NA PREGLED?PA TO MI NAREDITE MRI?KOLKO STANE?

HVALA

MRI morda niti ne bo potrebna, sicer jo pa pri nas ne izvajamo.
Pregled stane 35 euro, za proste termine pa pokličite vam najbližjo ordinacijo.
Pregled ordinacij:
http://www.mo-gy.si/man-medicina/ordinacije/

Lep pozdrav,

New Report

Close