Poškodba kolena
Pozdravljeni,
pred mesecem sem padla s kolesom na koleno…Danes sem dobila izvid MR manjša ruptura lateralnega meniskusa. (manjsa horiz. fisura , ki prekinja spodnjo artikuarno površino).
Zanima me kako se zdravi ta poškodba. Koleno me še zmeraj boli, ob dolocenih gibih imam težave..Ali s hojo lahko zadevo še poslabšam?
Hvala, za kakršenkoli nasvet. Lp,Mateja
Pozdravljeni,
manjša vodoravna raztrganina meniskusa povzroča težave le redko. Priporočam, da se s posnetki slikanja z MR oglasite na pregledu. Le s kliničnim pregledom je namreč mogoče ugotoviti, kaj vam dejansko povzroča težave.
Pozdravljeni,
priporočam pretežen počitek z višjim položajem poškodovane roke od prsnega koša, hlajenje bolečega predela z ledom (preko tanke tkanine) po 20 minut z urnimi presledki ter nekajdnevno jemanje nesteroidnega protivnetnega zdravila (npr. Nalgesin tablet, 550 mg na 8 ur ali Naklofen duo kapsul, 75 mg na 12 ur).
V tem primeru priporočam opraviti novo rentgensko slikanje. Včasih se zlomi, predvsem če so brez premaknitve, na rentgenskih posnetkih neposredno po poškodbi ne vidijo.
Prosim.
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo strganje sprednje križne in notranje stranske vezi ter delno strganje zadnje križne in notranje pogačično-stegnenične vezi.
Priporočam operativno zdravljenje, s katerim pa priporočam počakati vsaj 3 mesece od poškodbe. V tem času se bo zacelila poškodba zadnje križne vezi, notranje pogačično stegnenične vezi in morebiti tudi notranje stranske vezi, na kar bo zelo verjetno potrebna le rekonstrukcija (nadomestitev) sprednje križne vezi. Priporočam pa, da ste v času zdravljenja pod nadzorom fizioterapevta.