Poškodba, ki se vleče
Pozdravljeni!
Pred tremi meseci sem si pri odbojki nategnil kite v levem stopalu, natančneje nartu. Zatekel mi je tudi gleženj. Nekaj časa nisem mogel stopiti na nogo (mi je zdravnik tudi odsvetoval), nato pa sem se po tednu dni poskakovanja na desni nogi po prigovarjanju izkušenih odločil, da začnem hoditi na silo (kljub bolecinam). In res, že po dveh dneh je bilo boljše. Lahko sem normalno hodil, čeprav sem še vedno čutil rahlo bolečino (ampak res rahlo).
Kar hitro po tem sem začel dalje hoditi na odbojko (enkrat na teden), vendar sem si nogo pred tem vedno bandažiral. Danes je stanje tako. Hodim lahko normalno, brez da bi čutil bolečine. Če nerodno stopim, ali imam obute copate z mehkim podplatom in stopim v kakšno luknjo ali na kamen, še začutim rahlo bolečino v okolici gležnja. Podobno je pri odbojki. Čeprav imam stopalo bandažirano, lahko od časa do časa čutim zbod v okolici gležnja. Če skušam stopalo vrteti v krogu (kadarkoli, ne samo pri odbojki), se ob zasuku v desno pojavi že večkrat omenjena bolečina.
Naj poudarim, da bolečina ni neznosta, gre le za rahel zbod, imam pa občutek, da če se bi začel spet resno ukvarjati s športom, npr. tekom po makadam cesti ali tenis, da bi bolečina prišla mnogo bolj do izraza in da bi se lahko zgodilo še kaj hujšega (poškodba bi se lahko obnovila …)
In če končno preidem k mojemu vprašanju. Zanima me, če bom sploh še kdaj v stanju brezskrbno tekati po takšnem ali drugačnem terenu? Se bom lahko podil za teniško žogico, brez da bi me “fsekalo” v gležnju? Bo sploh še kdaj tako, kot je bilo pred poškodbo? Me bodo zbodi spremljali do konca življenja? Če se da to kako pozdraviti, me zanima, kako naj se ravnam, da bo do popolnega okrevanja prišlo čim prej.
Upam, da mi z nasveti lahko pomagate. Hvala.
Spoštovani,
svetujem Vam obisk zdravnika, ki se ukvarja s športnimi poškodbami. Potrebno je ugotoviti, kaj je vzrok Vašim bolečinam; šele nato je možno uspešno zdravljenje. Dokler ne bo točno ugotovljen vzrok Vaših bolečin, Vam tudi ne morem odgovoriti na Vaša vprašanja.
Sicer pa, kot sem že večkrat zapisal: “Bolečina je opozorilni znak, da se v telesu dela škoda!”.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Delam tudi v Mariboru. Za pregled v moji Ambulanti za poškodbe sklepov v Splošni bolnišnici Maribor (potrebna je napotnica za kirurga ali travmatologa) se lahko naročite na telefonu 02 3211369 vsak delavnik med 8. in 16. uro; za pregled v moji privatni Ambulanti za sklepne in športne poškodbe, ki jo imam v MRC Fontana v Mariboru pa na telefonu 041 654330.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih