Poškodba hrustanca – koleno
Pri artroskopiji kolena je bila ugotovljena poškodba hrustanca (1×1,5 cm in 2×2 cm) ter zmehčan hrustanec. Predvidena je transplantacija.
Kot aktivnega športnika (igre z loparjem) me zanima ali obstajajo pripomočki ali substance, ki bi zavirale oz. zaustavile propadanje hrustanca ali celo omogočale obnavljanje le tega? Kakšen je najbolj “črn” scenarij?
Hvala za odgovor in lp,
Ervin Kralj
Odgovor vam verjetno ne bo ravno všeč, ampak vseeno. Sklepni hrustanec je tkivo, ki nima lastnih žil, in se prehranjuje izključno z difuzijo. PRav zaradi tega se ob poškodbi izredno težko celi, in ravno zato sodijo poškodbe hrustanca med najtežje poškodbe sklepov. Obstajajo snovi npr. glukozamin in hondroitin, ki sodeč po nekaterih študijah pomagajo pri obrabi sklepnega hrustanca, saj so te snovi del osnovne substance hrustanca, in naj bi zagotovile njegovo boljšo prožnost. Največjo učinkovitost imajo preventivno. Učinek pri že obstoječih poškodbah je manjši, vendar se subjektivne težave (bolečine) omilijo. Pri nas je na trgu, kar nekaj zdravil, ki te snovi vsebujejo (ARTRO+. ARTHROSAVE…) vendar je po naših izkušnja še najbolj učinkovit pripravek Dona. Dobitega v lekarni vendar samo na recept. Je v obliki praška, ki se ga zmeša z vodo in spije enkrat na dan med jedjo. Jemlje se 3 mesece, nato sledijo trije meseci premora in tako naprej (jemanje je trajno). Pripravek nima opisanih škodljivih učinkov (razen morebitne slabosti in seveda preobčutljivosti nanj), in je precej varno. Ne glede na transplantacijo bi vam svetoval pričetek uporabe (kljub temu, da ortopedska klinika v Ljubljani teGA ne priporoča v svoji doktrini, travmatološka pa recimo ja). Najbolj črn scenarij je umetno koleno ob popolnem uničenju sklepnega hrustanca in pričetku ankiloze kolena, vendar do tega pride le izjemoma. Potrebno bo prilagoditi stopnjo in oblike telesne aktivnosti. Tenis žal ne bo najbolj primerna oblika telesne aktivnosti, zlasti če se igra na vrhunski ravni.
Pozdravljeni,
hvala za izčrpen odgovor. Med tem sem kar nekaj časa zbiral podatke in pregledoval različne informacije o dodatkih za obnovo sklepnega hrustanca.
Iz različnih virov sem bil obveščen, da je eno najboljših dopolnil “Animal Flex Joint Support By Universal”:
[http://www.supplements.net/Animal-Flex-Joint-Support-By-Universal-p/animalflexjointbyuniversal.htm]
Po laičnem pregledu substanc bi znala biti zadeva res zanimiva. Kakšno je vaše mnenje o tem dodatku?
Ali mogoče poznate kak “uraden” program rehabilitacije v primeru presaditve hondrocitov? Kje bi se ga dalo dobiti?
V tujini hondorcite menda presajajo že artroskopsko. Ali to drži in kdaj naj bi bila metoda v uporabi tudi pri nas?
Hvala za odgovor in lp!
Meni je tudi znanec svetoval ta Animal Flex, ravno sem odprl embalažo. Noter so paketki po 7!!! “živalskih” tablet. Sem kar malo skeptičen. Ampak, dajmo poskusit. Če mi zraste uho na hrbtu pa sporočim! 😉
Če ima kdo izkušnje, pa na dan z besedo!
za animal flex nikoli slišal prej. na spletni strani navajajo (These statements have not been evaluated by the FDA. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent disease.) Skratka če FDA ni odobril to pomeni,d a nimajo raziskav ki bi podprle njihove trditve o učinkih. Pri nas poleg omenjene Done imate še na voljo Fidiflex. Oboje je zdravilo na recept, preverjeno, testirano, varno. Pri nas že delajo artoskopsko presaditev hondrocitov.
Forum je zaprt za komentiranje.