Poškodba hrbtenice in šport
Že od otroštva se precej aktivno ukvarjam s športom. (star sem 35 let) To zimo sem si pri skokih s snowboardom poškodoval hrbtenico. Pri pristanku me je nabilo in prelomilo diskus med l4-l5. Razen delne pareze stopala ni bilo večjih bolečin. Operativno so mi odstranili celotno ploščico. Poškodovan je bil tudi rokavček l5. Od operacije je minilo 2,5 meseca. Stopalo se je precej popravilo, tako da že lahko stopim na peto in skoraj normalno hodim. Mišice so zaradi počivanja po opreraciji precej oslabele in počasi jih spet krepim z raznimi fizioterapevtskimi vajami. Ker bi rad čim prej prešel v normalno stanje me zanima:
Zanima me koliko lahko začnem obremenjevati hrbtenico? Koliko lahko dvignem, koliko lahko prehodim, kakšen šport lahko vključim v rehabilitacijo? Kdaj bi lahko začel kolesarit in ali je priporočljivo kolesarit s cestnim kolesom, če držim krmilo povsem na vrhu ? Kako je s plavanjem ali lahko plavam kravl ?
Predvsem pa me zanima kako bo moja hrbtenica delovala v bodoče in kakšne obremenitve bo lahko prevzemala, saj mi ni povsem jasno kakšna motnja je to za hrbtenico in gibanje ter obremenitve ?
Hvala za odgovor !
Vskakor, glede na to, da ste športnik, je potrebno vašo hrbtenico pričeti postopoma obremenjevati takoj po končani fizioterapiji.
Na vaša vprašanja pa je zelo težko odgovoriti, saj ne moremo primerov posploševati ampak so stvari popolnoma individualne.
Vsekakor mislim, da se boste lahko ukvarjal z vsemi športi, ki jih navajate, nujno pa je narediti popolnoma individualni kronološki plan posameznih aktivnosti, ki pa vam ga lahko naredi samo zdravnik po natančnem kliničnem pregledu.
Hrbtenica sicer ne bo več taka, kot je bila, saj je bil odstrnjen disk, vendar je možno, da ne bo vplivala na vaše nadaljnje zmožnosti obremenitve, kar je pa zopet odvisno od pravilnega pristopa in discipline od samega začetka rehabilitacije.
Vabim vas v ordinacijo, da ocenimo vaše zdravstveno stanje in naredimo plan nadaljnih akcij.
Lep pozdrav,