Poškodba hrbtenice
Spoštovani!
Star sem 27 let, zaposlen v Slovenski vojski. Oktobra sem pri dvigu težjega bremena začutil močno bolečino v ledvenem predelu, odpeljali so me na urgenco in sledila je dolga bolniška. Opravil sem protibolečinsko fizioterapijo, ki ni ravno pomagala. Bolečina izgine oz je blaga pri mirovanju, pri fizičnih naporeh se razplamti, občasno se pojavijo mravljinci v desni nogi.
Izvid MR L/S hrbtenice:
Blaga sinistrokonveksna deviavija ledvene hrbtenice.
Začetna spondiloza L5 – S1.
Degeneriran i.v. disk nivoja L5 – S1.
Konus medule in filum terminale sta v mejah normalnega.
Kongenitalno normalno širok spinalni kanal.
V nivoju L5-S1 centralna protruzija i.v. diska s fisuro analusa povzroča blago stenozo obeh recesusov.
V ostalih nivojih L/S hrbtenice so spinalni kanali in nevroforamini normalno široki.
Zaradi izteka bolniške se moram vrniti v službo z zdravniškimi omejitvami: brez dvigovanja in nošenja težkih bremen, dolge fizične aktivnosti in izvajanje vaj do bolečine. Ker na tak način dela sploh ne morem opravljati me zanima, ali mi lahko pomagate vi oz predlagate kakšno drugo alternativo.
Najlepša hvala že vnaprej!
Pozdravljeni,
ob dvigu bremena pred časom ni prišlo do poškodbe, temveč se je zgodil “moment”, ko so predhodno nastale obrabne spremembe izrazile simptomatiko do te mere, da je prišlo do bolečinskih občutkov. Slej ko prej bi se to zgodilo. Spremembe so precej izražene, niso pa kritične, nikakor do te mere, da bi zahtevale kakršen koli (operatini) poseg. Najbolj izražena je protruzija v predelu L5-S1, ki povzroča blago draženje živčnih pletežev obojestransko.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Obrabnih sprememb, ki so že nastale, sicer s terapijami ne moremo odpraviti, lahko pa učinkovito odpravimo simptome, ki se zaradi sprememb pojavljajo. Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja bi morali opraviti klinični pregled, poleg izvida pa pregledati tudi slike. V kolikor se odločite za obisk ene izmed naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij. Najlažje je telefonsko naročanje: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,