Poškodba gležnja
Spoštovani!
Sedaj že 14 dni tečem vsaka dva dni. Včeraj pa me je med tekom naenkrat zabolelo v gležnju. Ta bolečina je prisotna tudi danes, gleženj ni zatečen, me pa boli, ko stopim na nogo in tudi v mirovanju. Danes sem sicer počivala, dajala na gleženj led in imela gleženj povit, ko sem hodila.
Kaj priporočate, razen počitka 🙂 Tečt verjetno nekaj časa ne smem?
Hvala za pomoč in lep večer!
Maja
Spoštovani!
Z mojim gležnjem se je zdaj izcimilo to, da moram jutri do kirurga v bolnico.
Imam pa še eno vprašanje. Sedaj sem dala tudi kri in so bile vrednosti holesterola 5,1 in trigliceridov 2.25- Zdravnica mi je dala list z dieto. Kritično verjetno to ni ali pač? Rekla je, da je lahko poveč tudi zaradi stresa (izpiti). Kako je s to dieto…se je je treba strogo držat ali? Se mi zdi malo čudno, da imam pri 23 letih in 47 kg pri 164 cm telesne višine povišanega. Imamo pa v družini visok krvi tlak, imali smo tudi že srčno in možgansko kap. Jaz imam nizek pritisk.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Maja
Same po sebi seveda niso “kritične”, posebno ne kratkoročno, na dolgi rok pa višje vrednosti holesterola in trigliceridov povečujejo možnost za srčno-žilne bolezni. Bolj ste se zmožni držati diete, tem bolje, same vrednosti pa seveda niso odvisne izključno od prehrane. Nižji krvni tlak je seveda dober podatek, kar se tiče srčnožilnih bolezni.
Kaj so ugotovili okrog vašega gležnja?
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Hvala za odgovor! Diete se bom poskusila držati, samo včasih pa pride tako, da te zagrabi, da moraš kaj sladkega pojesti :))) Od česa vse pa so odvisne vrednosti?
Zdravnica je na napotnico napisala kot vzrok za napotitev DISTORSIO ATC DEX. Na izvidu RTG posnetka pa piše: Poškodb kostnega dela oziroma abrupcije kostnega fragmenta ni videti. Na profilnem posnetku je viden nekoliko spremenjen položaj sklepnih teles. Izvid bi govoril v prid znakov luksacije oziroma instabilitete kostnih fragmentov desnega gležnja. Zdravnica je rekla, da bom po vsej verjetno dobila longeto, če ne celo mavec.
Kaj pa vi mislite?
Hvala za odgovor in upam, da ste lepo preživeli dopust!
Lp, Maja
Dopust je bil fajn 🙂
Vrednosti maščop so odvisne tudi od dednih dejavnikov. Dijeta je v bistvu bolj “navodilo za zdravo prehranjevanje”, kjer pa žal najbolj okusnih stvari ni 🙂
Kaj oz. če sploh boste dobili za vaš gležnj si ne bi upal napovedovati. Sporočite! Do takrat pa lep pozdrav!
Spoštovani!
V bolnici so pregledali sliko in rekli, da je gleženj zvit. Dali so mi elastičen povoj. Imam pa eno vprašanje…zdravnik je rekel, naj si še ene 10 dni povijam nogo čez dan. V tem času lahko malo migam z gležnjem? Tek pa seveda, ko ne bo več povoja in še takrat postopno?
Hvala in lep dan!
Maja
Pozdravljeni!
Tudi sama imam težave z gležnjem pa me zanima tudi vaše mnenje oz. vaš nasvet.
28.3.2009 sem si pri igranju košarke zvila desni gleženj, ko sem doskočila na zvrnjen gleženj v smeri inverzije. 30.3.2009 sem bila na pregledu pri kirurgu, naredili so mi RTG gležnja (ni bilo videti znakov za poškodbo skeleta) in postavili diagnozo: Distorsio ATC dex. 1 mesec sem hodila z berglami, nato pa sem opravila fizikalno terapijo. Sedaj, po 2 mesecih, lahko skoraj normalno hodim, ne morem pa npr. teči. Gleženj je še vedno otečen, boli me tudi če se kdo samo dotakne gležnja.
Ali je sedaj že pravi čas za nadaljnje preiskave, ali pa moram še čakati, da se poškodba čim bolj sanira?
Lep pozdrav
Žal ni v medicini nobena stvar stoodstotna…..po netu se toliko manj, saj nama manjka vsaj še pregled in tako se lahko pogovarjava le o bolj in manj verjetnih možnostih, težje pa o prihodnosti nekega konkretnega gležnja…. Upam pa, da pri vas komplikacij ne bo. Lep dan!
Pozdravljeni!
Zanima me vaše mnenje.
V aprilu 2008 sem si grdo zvila desni gleženj, ko sem padla iz konja in gleženj v stremenu obrnila za 360 stopinj. Na nogo več nisem mogla stopiti. Na urgenci so opravili RTG, vendar ni pokazal nobenih zlomov. Gleženj je otekel in vidna je bila velika modrica na zunanjem in notranjem delu gležnja. Priporočili so mi hlajenje z ledom in elastični povoj z berglami. Kasneje so mi dali napotnico za fizioterapijo. Bolečina in oteklost se nista zmanjšali. Septembra 2009 so pregledali kri zaradi nedolžnega praskanja po grlu in slabega počutja. Imela sem povišano sedimentacijo (73mm/h), povišan CRP (6,3mg/L) in povišane trombocite. Bila sem na pregledu pri infektologu in otorinolaringologu, kjer so me hospitalizirali zaradi gnojnega sinuzitisa. CRP se je zmanjšal, sedimentacija in trombociti pa so ostali nespremenjeni. Obiskala sem tudi fiziatra, ki me je napotil na RTG in ultrazvok gležnja, saj bolečina in oteklina nista izginili. Težko sem tudi hodila. Na ultrazvoku so ugotovili, da sem imela natrgane vezi in, da so se same od sebe nazaj zarastle.
Julija 2010 sem padla po stopnicah in se udarila na desno golen in nategnila vezi v gležnju. Opravila sem 3 laserske terapije, vendar rezultatov ni.
Dandanes je sedimentacija še vedno visoka (63mm/h), gleženj še vedno oteka in boli, teči ne morem, hodim normalno dokler mi noga ne oteče. Povojev ne morem nositi, saj mi noga še prej oteče in posledica je ostra bolečina.
Hvala za vaš čas in nasvet,
LP
Pozdravljeni!
Pravilno povita noga pod povoji ne more oteči. Sedimentacija je dokaj ozko uporabna preiskava, ker sama po sebi ne pomeni nič, poraste zaradi marsičesa in tudi ko vzrok mine, dolgo ostane povišana. Težo pa rečem, kaj se dogaja v (sedaj že 2x zvitem) gležnju. Nategnjene ali natrgane vezi pa so takorekoč že v definiciji zvina gležnja in najdba na ultrazvoku zato ni neobičajna.
Lep pozdrav
Spoštovani,
V zadnjih 10ih letih sem imel kake tri zvine levega gležnja. Običajno sem obiskal zdravnika, reševalo se je z obvezami in počitki, fizioterapija ni bila vključena. Od zadnjega zvina je minilo kakih 5 let vendar še vedno začutim rahlo bolečino ob močnejši obremenitvi sklepa (počep ali pri rotaciji telesa z nogami na mestu ter podobno). Poleg kosti v gležnju je še vedno opaziti večjo količino tkiva, kjer se ob pritisku na to mesto prav tako čuti bolečina. Ob običajnih obremenitvah ne čutim nobene bolečine. Zanima me ali je to posledica neizvajanja fizioterapije ali je vzrok morda kje drugje, ter, kaj svetujete za odpravo težave? V kolikor boste svetovali obisk zdravnika bi prosil še za kakšen nasvet o razgibavanju, saj se vrnem domov šele čez tri mesece.
Hvala, lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Pri zvinih gležnja običajno neka fizioterapija niti ni potrebna ali koristna, tisto, kar je potrebno početi do okrevanja (funkcionalno zdravljenje” lahko po navodilih počnete doma. Težko pa ocenim, kaj je tisto tkivo in kaj vas boli, res pa je, da pogosti zvini gležnja povzročajo ohlapnejše vezi in manj stabilen sklep….
Lep pozdrav
Nekaj tednov sem imel otečen gleženj, ki je bil dokaj normalno gibljiv, dokler mi ni kdo stopil nanj ali sem padel in zadel ob stopalo, igram namreč nogomet. 2.6. sem igral na turnirju in mi je nasprotnik stopil na gleženj, gleženj mi je otekel, me je zelo bolelo, zvina nisem začutil. Kljub šepavosti in bolečini sem še odigral eno tekmo. Gleženj je bil zelo otečen, čez nekaj dni se je pojavila tudi modrica (pod gležnjem in malo tudi nad). Po gleznju sem tako hodil še en teden, sem ga večkrat dnevno hladil, vendar je bil boleč. 9.6. sem šel k zdravniku na rentgen. Diagnoza: vidna fisura – fissura malleoli medialis invet. Dex.. Dobil sem dokolenčno longeto. Imel sem kontrolo dne 15.6. In ponovni rentgen. Piše, da so prsti gibljivi brez edema, NC izpadov nima, dislokacije ni. Na longeto sem dobil hodil trdi mavec. Kontrolo imam ponovno 22.6. In sicer piše, da z odvzemom imobilizacije. Torej predvidevam, da več ne bom imel gipsa?! Ali se lahko takšna poškodba v takšnem času zaceli – zdravnik mi je povedal, da je za majhno pokico. Je možno, da so poškodovane tudi vezi?
Kaj svetujete? Hvala za vaš odgovor!