Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija poškodba glave 3-letnika

poškodba glave 3-letnika

Pozdravljeni, danes se nam je zgodila nesreča. Triletni sinko je plezal v otroško posteljico trimesečne hčerke, padel in se ob tem udaril ob ogrodje zakonske postelje. Poškodoval si je zadnji del glave, začel krvaveti, zato sem takoj poklicala rešilca. Rana se mi je zdela precej globoka, ni bil pa nezavesten ali bruhal. Govoril je normalno. Na kirurškem oddelku so ugotovili, da je neprizadet, živahen, na parietookcipitalnem delu glave pa je 2 cm dolga razpočna rana, skelet klinično čvrst. Ker je bil z njim mož in je bila gužva, ni uspel vse vprašati natančno. Zato se obračam na vas. Na izvidu piše med drugim TH: toaleta, spiranje, Dermabond lepilo. Dobi navodila za ravnanje z Dermabondom. V primeru nenavadne zaspanosti, motenj zavesti, močnega glavobola, bruhanja ali krčev kontrola takoj pri nas, sicer pri svojem zdravniku. Na glavici ima gazo in obvito z mrežasto kapico. Prebrala sem, da traja 5-10 dni, da Dermabond celi robove rane, nato lepilo samodejno odpade. Kdaj naj potem spiramo rano, koliko časa naj ima na glavi tole kapico? Zdravnik je samo “zlepil” rano skupaj, niti ni hotel dati kapice, ampak je mož rekel, da naj jo vseeno dajo gor, da se sin ne bi čohal ali drezal v rano. Ali se lahko kopa?Prosim za pomoč, ker smo bili v kirurški ambulanti tako živčni, da nismo uspeli natančno vprašati.

Na izvidu piše, da so opravili toaleto, spiranje in dali Dermabond lepilo. Vam ni potrenbno ničesar več izpirati, samo pustiti Dermabond tam, kjer je.
Kopa se lahko, samo lasišča ne sme močiti.
Mrežico pustite na glavi toliko časa, da vidite, da si otrok ne bo odstranjeval Dermabonda oz., da ne bo sam odpadel zaradi drgnjenja med spanjem ipd.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za pomoč. Torej naj bi imel mrežico na glavi vseh 5-10 dni, kolikor časa naj bi se rana oz. lepilo sušilo? A je potem sploh smiselno razmišljati o vrtcu? Zelo rad bi šel, ker se imela lepo, pa še zadnji teden bi bilo zanj, ker gremo potem na morje. Je pa v družinskem varstvu, kjer je skupaj 6 otrok. Bi bilo nevarno, če bi imel na glavi gazo oz. obliž? Drugače ni problema, bo doma. Kako je pa z menjanjem gaze, ki jo ima pod mrežico? Sem videla, da je malo krvi, prijela se je na rano oz. lepilo. A naj jo zamenjamo? Ne vem, kako naj jo dol dobimo, ker je zlepljena na rano. Naj počakamo? Kako pa potem namorju? Gremo 30.6., kako je s kopanjem oz. zmočenjem rane?

Pustitie vse, kakor je in ne menjavajte sami. Če bi že bilo potrebno, naj to opravi zdravnik. Mrežica preprečuje, da bi se samolepilni šivi odlepili zaradi drgnjenja, vi seveda lahko to tudi snamete, vendar ni mogoče zatrditi, da se vse skupaju ne bo odlepilo. V vrtec pa otrok lahko gre, saj gre samo za razpočno poškodbo kože lasišča.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Še enkrat hvala. Kako pa je z morjem in kopanjem? Gremo 30.6. Do takrat bo verjetno Dermabond odpadel.

Tako bo najbolj verjetno.

pozdravljeni, se bom kar tu prikljucila. moja enoletnica si je pred 12 dnevi prebila v predelu obrvi. rana je bila dolga 2cm, ni pa bila baje globoka. rano so ji ocistili in nanesli lepilo za rane. v navodilih pise, da naj bi samo odpadlo po 5-10 dneh, kar pa se pri nas se nic ne dogaja, le maloooo se je okrusilo na robu, to je vse. v predelu kraste je se vedno zelo debela plast in vse zgleda zelo trdo. skrbi me, da se to ne susi in da bo ostala brazgotina? sicer se nic ne gnoji ali karkoli. naj pustim kot je, ali ga skusamo odstraniti?
pa se to, a ima kaksno moznost , da bodo obrvi kdaj rastle na tem predelu? ima sicer zelo goste in me res skrbi kako bo 🙁

Verjetno ste bili pri zdravniku, ki je lepilo odstranil in pogledal, kako se rana celi. Običajno plitke rane ne puščajo brazgotin.

Pri zdravniku nismo bili, ker so mi tudi pri oskrbi rane rekli, da kontrola ni potrebna. Rana je suha, lepilo pa se res pocasi kruši dol, problem je, ker se drži obrvi, ki ga dodatno zadržujejo. S čim pa se to lepilo sicer odstranjuje?

Navodil na spletu v slovenščini ni dobiti, sem pa našla eno luštno češko stran, na kateri piše, da lepilo samo odpade po 6-12 dneh.
http://www.omniprax.cz/index.php?kc=SPCEPISD001

New Report

Close