Najdi forum

Pozdravljeni,

moje vprašanje sicer ni neposredno povezano z cerebralno paralizo, pa vendar upam, da mi boste odgovorili na moje vprašanje.

Soprog je doživel hudo nezgodno možgansko poškodbo in je zaključil z rehabilitacijo v ZRI. Sedaj je nameščev v DSO, ker pa v tej ustanovi ni ustrezne fizioterapije, ga 2x tedensko vozimo na neurofizioterapijo, ki pa je seveda dodatno plačljiva. Zanima me, ali obstaja predpis, po katerem bi sorpogu pripadala vsaj ena ura brezplačne neurofizioterapije tedensko.

Hvala za vaše sodelovanje in lep dan vam želim,

Irena

Spoštovani,

Vaše vprašanje sem preverila pri Društvu Vita, ki združuje člane po nezgodni poškodbi možganov in njihove svojce. Posredujem Vam njihov naslov in telefon, ker menim, da boste dobila tam podporo, informacije in številne izkušnje. Društvo ima sedež na Jakšičevi 7 v Ljubljani, telefon pa je 01 565 87 96, e-pošta je druš[email protected]. Sekcije imajo tudi drugje.

Predsednica ga. Trdan mi je povedala naslednje:
Sicer ne obstaja predpis, ki bi po zaključeni rehabilitaciji v ZRI omogočal brezplačno fizioterapijo. Praksa pa je taka, da je v pristojnosti osebnega zdravnika, da napiše napotnico za ustrezno fizioterapijo – po Bobathu in potem jo lahko koristite ali v ZD ali pri terapevtih s koncesijo. Če bi bil mož vključen v zavod Zarja v Ljubljani ali Korak v Kranju, bi jo lahko koristil tam, ker vključujejo le take uporabnike in imajo kader “v hiši”. Mogoče pa bi sprejeli še koga od zunaj – lahko poskusite.
Pri moževi osebnem zdravniku imate pravico zahtevati napotnico, saj je taka fizioterapija v prvih mesecih po poškodbi najpomembnejša.

Za več napotkov in usmeritev, kako do potrebne obravnave, pa Vam bodo več lahko povedali v Društvu Vita.

Želim Vam vse dobro in vztrajajte!

Lep pozdrav.

Marija Božič

New Report

Close