Najdi forum

Poškodba bicepsa pri športu

Pozdravljeni,

sem dokaj aktiven športni rekreativec. Bolj konkretno trikrat na teden dvigujem uteži in trikrat na teden treniram boks po uro in pol. Včeraj sem pri boksarskem sparingu pri udarcu začutil bolečino v levi roki v delu bicepsa pri komolcu. Kot da bi se mišica nategnila. Danes zjutraj me kar boli, če iztenem roko. Biceps je v spodnjem delu manjši kot pri zdravi roki. Mislim da mi nastaja manjša modrica pod komolcem. Kaj je najbolj pametno da storim?

Pozdravljeni!

V kolikor se pojavlja modrica, ste si morali vsaj delno mišico pretrgati. V kolikor je bolečina najbolj močna nad komolcem, je poškodba verjetno na mišično-tetivnem stiku, v kolikor je pod komolcem, je lahko poškodovana tetiva sama. Če imate občutek, da se je mišica zakrčila, postala bolj “zbita” ali “trebušasta” v zgornjem delu na nadlahti (t.i. “Popajev znak”), je to znak, da lahko gre za popolno pretrganje mišice in je relativna urgenca (potrebno operirati vsaj nekje v 2 tednih, bolje čim prej), da ne pride do pretiranega zakrčenja mišice. V tem primeru bi začutili tudi izrazito nemoč pri gibih upogiba v komolcu. V kolikor čutite, da je mišica ohranjene dolžine, je tetiva napeta ter se ob upogibu v komolcu še dodatno napne, ste lahko mirni. Tovrstne poškodbe se zdravijo samo s počitkom. Rehabilitacija traja odvisno od obsega poškodbe, nekje od 2 pa do 6 tednov. Potrebno je poslušati bolečine, ne preveč forsirati ter mišico pred pričetkom aktivnosti dobro ogreti/raztegniti.

V kolikor niste prepričan za kateri tip poškodbe (izmed zgoraj naštetih) gre, bi se bilo pametno oglasiti na kirurški urgenci v bližnji bolnišnici, kjer bodo znali bolje oceniti, ev. naročiti/opraviti še ultrazvok, da se oceni kontinuiteta mišice, ter nato izdati navodila za nadaljnje zdravljenje.

Lp, Klemen Aleš Pilih

New Report

Close